Отидете към основна версия

18 133 57

Калин Манолов: Много практики от тоталитарна България не са забравени (ВИДЕО)

  • калин манолов-
  • памет за утре-
  • тоталитарен режим

Всъщност тази истина беше подменена, скривана, премълчавана, казва журналистът

Калин Манолов

Идеята за инициативата "Памет за утре" се роди спонтанно. Събрахме се седем души, част от които известни историци като проф. Ивелина Келбечева, проф. Лъчезар Стоянов, председателя на Гл. управление "Архиви" доц. Груев, изследователя на комунистическото минало Христо Христов. Решихме да направим този поход, защото имаме чувство за дълг. Това заяви в студиото на ФАКТИ журналистът и председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас” Калин Манолов.

Това ще бъде мирно шествие - обиколка по девет места, свързани с комунистическото минало на България, наречена "Поход на паметта". Ще се проведе на 9 септември.

"Поне за себе си мога да кажа чувство за дълг и за вина, хората, които живяхме в това време и не успяхме достатъчно категорично да му се противопоставим, както тогава, когато беше господстваща доктрина в Народна Република България (НРБ), така и 30 г. по-късно. След формалното падане на комунизма неговите метастази все още са живи.

Много хора не си дават сметка за истината за онова време. Всъщност тази истина беше подменена, скривана, премълчавана до степен, в която младите да не знаят, че е имало такова време или образът му да е идеализиран. Мисля, че моето поколение има дълга да разкаже най-после тази история по начин, който младите могат да разберат. Който не се справи с миналото, рискува то да се превърне в негово бъдеще, а комунизмът не е бъдеще, което аз пожелавам на сина си и на всички млади хора в България", разказа Манолов.

"Стигнахме до абсурда да се твърди, че комунизъм в България не е имало. Ако не е имало, би следвало, че противниците му не е имало срещу какво да се борят. Ако не е имало срещу какво да се борят, това оневинява моето поколение, че не са положили усилия да се противопоставят на нещо, което е практически робство. Комунизмът е съвременно робство, т. к. лишава човек от всякакво право на избор. По тази логическа верига се подмени цялата истина за миналото", обясни той.

"Декларацията на БСП за нашата инициатива е абсурдна, да не кажа истерична реакция, очевидно с предизборен характер. В тази декларация, на толкова малко място, са натъпкани всички клишета на привържениците на лявата идея. Всеки, който не е комунист, за тях е фашист. Обратното на комунизма е демокрацията, всъщност комунизъм и фашизъм са двете страни на една монета. В идеологически план са крайно леви и двете.

Едно свободно общество е съвкупност от партии, които могат да упражняват дейността си, свободен бизнес, който може да работи необезпокоявано и хора, млади хора със свободен дух. Ранните 90-е официозът на БСП в. "Дума" наричаше привържениците на СДС "хлебарки", а членовете на БСП бяха "мили хора" и това противопоставяне с различни епитети продължава да се използва от бившата комунистическа партия и не знам дали ще свърши някога", каза Манолов.

"Много практики от тоталитарна България не са забравени и се репродуцират в управлението на България през последните 30 г. - разбира се, в смекчен вариант, облечени в приемливи форми. Това е най-страшното. Ние не успяхме да завоюваме свободата си сами и да я утвърдим, затова рецидивите на комунизма продължават да се проявяват в много отношения.

Да не забравяме, че България е посткомунистическа страна. Иначе щяха ли комунистите, които избиха в първите месеци след Болшевишкия преврат около 30 000 българи, които вкараха в концлагери 200 000 души, които преследваха инакомислещи, да останат ненаказани за престъпленията си и ако комунистите не бяха още на власт. Много неща трябва да преодоляваме от миналото и това става с инициативи като нашата", заяви той.

Целия разговор с Калин Манолов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини