Отидете към основна версия

40 638 62

Българският електромобил от трабант вече има "Торпила" (ВИДЕО)

  • адриян георгиев-
  • торпила

Перката е изработена от нулата на 3D принтер

"Това, което бях направил, е да направя електромобил, на който да се монтира моята система. В последните две години успяхме да инсталираме тази система", каза в студиото на ФАКТИ Адриян Георгиев.

„Системата намалява разхода на електричество. Перката, която е отпред и сега изглежда абсурдно, ще бъде намалена, ще се създаде по-аеродинамична форма. Някой хора ме наричат „физичния Батман“. Най-общо казано тази перка, свързана с генератор, е свързана с контролера на колата и контролерът взима част от енергията от тази перка, друга част от батериите, така намалява разхода.

Перката е изработена от нулата на 3D принтер, всичко останало е пригодено. Перката е по чертеж на такава на реактивен двигател на „Боинг“. Тя е от пластмаса, доста издръжлива, понася огъвания, натоварване. Аз карам с 80 км/ч, за няколко теста и общо за изминати 50-60 км не се е повредила. Много първи неща са изглеждали нелепо, но това е прототип“, обясни изобретението си той.

Преди години, докато системата е била само идея в главата на десетокласник, Адриян се тревожел как ще бъде изработена перката. Този проблем е решен от навлизането на 3D принтерите.

Адриян използва литиево-железни батерии, защото са по-евтини и не загряват, колкото литиево-йонните. Към момента няма нужда от допълнително охлаждане. Разположени са малко зад задната седалка, възможно най-ниско на пода.

„Това, което никой не очакваше е, че тази перка има жироскопичен ефект и стабилизира колата. Когато се върти, колата е като спортен автомобил. Само напред върви, ако завиеш воланът е много стегнат, без нея е просто ужасно, аз се боря с колата във всеки един момент. Без перката мога да пропътувам 100-120 км, а с нея все още не сме правили такъв експеримент“, каза той.

Целия разговор с Адриян Георгиев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.

Свързани новини