Отидете към основна версия

15 597 12

Мирослав Иванов: Очаквам още атаки срещу журналисти (ВИДЕО)

  • бнр-
  • сем-
  • вежди рашидов-
  • мирослав иванов

Институциите ще стигнат до някакъв формален резултат, проверката ще покаже, че някакъв човек на ниско ниво е направил нещо, така че радиото да спре, смята журналистът

Мирослав Иванов

Без съмнение, на БНР „посегнаха“ хората, които управляват. Дали тези, които го правят официално или тези зад завесата, които дърпат конците, това вече само колегите, които са обект на натиск, могат да кажат или предположат. Това заяви в студиото на ФАКТИ по повод скандала в БНР журналистът Мирослав Иванов.

„Можем да кажем, че обществото очаква генералния директор на БНР да каже кой е физическият носител на натиска, упражнен над него. Това може да каже само той, но виждаме, че се държи като човек, който опитва да неглижира скандала.

Институциите ще стигнат до някакъв формален резултат, проверката ще покаже, че някакъв човек на ниско ниво е направил нещо, така че радиото да спре. Това ли трябва да очакваме обаче и категоричният отговор е, че не можем да се примирим с резултатите от тези проверки. А не можем да очакваме други, защото самите регулатори – СЕМ – са в позиция да се съобразяват с волята на управляващите. А волята на управляващите не е да се рови в този случай, а той да бъде потулен по-бързо. Колкото повече се рови в него, до толкова повече хора ще достига.

Не трябва да се лъжем, за голяма част от слушателите, от зрителите – това е проблем, който е далеч от тях. Може би една част от тях не могат да вникнат какво толкова се е случило“, коментира Иванов.

Относно изказването на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов „Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това?“ журналистът коментира:

„Г-н Рашидов беше министър, депутат, пак министър, последователната му политика на изказване е в такъв стил и има обществена търпимост. Не е нормално такова поведение. Оставката му е искана многократно, и като министър, и като депутат, това е манталитетен проблем – защо се търпи, не знам.“

„Ние сме в период, в който не можем да очакваме някаква категорична промяна. Все повече се нуждаем от обучение и образоване. Образоване не само училищно, университетско, но и кога да се проявява търпимост, кога не. Функция и на медиите е да провеждат такова образоване.

Наближават избори, които по традиция са приемани за много важни от гледна точка на това, че през общините се разпределя голяма част от централизирания бюджет и от европейските фондове. Тези избори ще бъдат доста ожесточени и голяма част от управляващите отново ще използват този тип кампании по очерняне на конкуренти пак чрез тези канали за информация (медии). Така, че очаквам атаки срещу опоненти, очаквам още атаки и срещу журналисти“, каза още той.

Целия разговор с Мирослав Иванов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини