Отидете към основна версия

11 387 34

Любомир Дреков: Вкарахме Район "Лозенец" в ред (ВИДЕО)

  • любомир дреков-
  • район "лозенец"

Настоящият кмет и кандидат за нов мандат от ГЕРБ/СДС изброи приоритети за района

За два мандата успяхме да вкараме района в ред. Най-вече с въвеждането на зелената зона за паркиране, която се посрещна нееднозначно, но в крайно сметка над 80% от хората, до които има зона, я подкрепят – можеш да се движиш по тротоарите, видя се, че имаме зелени площи и градинки, остава по-трудното – да реновираме тези тротоари, от които махнахме колите, въведохме ред в паркирането, на над 90% се справихме с неправилното паркиране, намалихме трафика по вътрешнокварталните улици. Това каза в студиото на ФАКТИ кандидатът на ГЕРБ/СДС за кмет трети мандат на Район „Лозенец“ Любомир Дреков.

"Проектът за вътрешния ринг е много тежък. От бул. „България“ към бул. „Черни връх“ т. нар. трасе на бул „Каблешков“ вървеше и проектиране и отчуждителни процедури, докато ние рязко започнахме с частта, която е между бул. „Черни връх“ и „Симеоновско шосе“ - от около 30 дка имахме 1000 кв.м общинска собственост. Това е много натоварващо специално за районната администрация, защото ние се срещаме с всеки собственик на имот, който попада там, говорим, убеждаваме го, правим оценки, помагаме с изваждането на документи, за да можем да изкупим съответния имот и поетапно да върви изграждането на булеварда. Направихме първия етап – от „Черни връх“ до река Драгалевска, ул. „Атанас Дуков“, остава още три имота да придобием, за да можем да стартираме участък до ул. „Сребърна“, паралелно с това и проектираме, за да не се бавим впоследствие.

Сега понеже е предизборна кампания и е времето на много странни приказки. Чувам как не се работело по отчуждаването, чиновниците ги мързяло. Как може да го мързи човек, който за последната година и половина е провел над 100 срещи със собственици на имоти, отделно от работата, която си върши, отделно е работил по документите им и са подготвени и са гласувани доклади от СОС на нашата районна администрация, за да се случат тези придобивания. Обемът работа е огромен и аз се чувствам лично засегнат от това какви думи чувам за служителите в районната администрация. Имаме 25 000 кв. м придобити само за последната година. Кметове се сменят, но служителите в една районна администрация, експертите, те са ядрото и те са тези, които вършат работата", каза настоящият кмет.

"Всеки районен кмет трябва да работи първо за жителите на района, но „Лозенец“ не е самостоятелен субект, той е част от системата на София, ние сме длъжни да работим и да правим проекти, които ще облекчат живота не само на лозенчани, а и на жителите на София.

Този вътрешен ринг ще даде пряк достъп от бул. „България“ до бул. „Черни връх“, до „Симеоновско шосе“, до „Цариградско шосе“, ще разтовари трафика в центъра, квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Кръстова вада“ няма да имат само към Околовръстен път изход, ще имат и към т. нар. вътрешен ринг. Много е полезен, предвиден е с трамваи.

Предлагаме съществуващото трасе около Семинарията, но няма трамваи върху него в момента да се продължи на мястото на далекопровода, който е до „Симеоновско шосе“, кабелите влизат в земята, върху тях трамвайно трасе, колело на Столичния зоопарк. От него за 15 минути човек ще може да слезе до ул. „Граф Игнатиев“, защото цялото това трасе е обособено, скоростно, минава после през Семинарията, през гората на Борисовата градина, и чак на пл. „Журналист“ има едни 600-700 метра до „Граф Игнатиев“, които са като част от булевард", обясни Дреков.

"Проблемите в „Кръстова вада“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“ са решими, но ще отнеме време. Има много за придобиване като терени, има да се прави на много места канализация. Проблем е в момента интензивното строителство, но след като е интензивно сега, значи ще прекъсне сравнително рязко в бъдещ момент. Ние като община трябва да направим проектите за важни улични артерии в тези квартали, да направим образователната инфраструктура, да направим канализацията и оттам да може строителството с по-бавни темпове, без да пречи на хората.

Населиха се южните квартали, в тази връзка изградихме детска градина за 150 деца във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, в „Кръстова вада“ завършваме всеки момент пак детска градина за 150 деца. Много важен е проект е това, което правим с Българската православна църква (БПЦ) и то няма аналог в историята. На църковен терен да се случат и училище, и детска градина във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, общият им капацитет е 700 деца. Това за един млад квартал с младо население е уникално нещо. Правим го на място, където планираме да се изгради бъдещата метростанция", съобщи Дреков.

"Приоритет за нас е разширяване и изграждане на метрото, приоритет е довършване на вътрешните рингове на София като бул. „Филип Кутев“, приоритет е ориентирането на наземния транспорт спрямо метрото и довеждащ транспорт, включително и чрез електробуси, което освен всичко друго е и екологично, а и това са едни малки бусчета, които в квартал като „Витоша ВЕЦ Симеоново“ са единственият вариант за обществен транспорт по тези малки 6-7 метра широки улици, няма как съчленен автобус да пуснем по тях. Не виждам кой би могъл да спори по тези приоритети.

Смятам категорично, че на 80% тези проекти ще бъдат завършени при трети мандат. При положение, че имаме процедури, които понякога минават и през съда, даваме всичко от себе си тези процедури да минат максимално бързо. Знам, че е време на много идеализъм и много обещания, но нека малко реализъм. Най ме притесняват кампании, чиито кандидати знаят, че няма да им се наложи да изпълняват предизборните си обещания", заяви той.

Целия разговор с Любомир Дреков гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини