Отидете към основна версия

18 535 66

Историк: Сърбия да ни върне Западните покрайнини, като иска чиста нация (ВИДЕО)

  • кирил илиев-
  • сърбия-
  • шпионски скандал-
  • западни покрайнини-
  • балкански шенген-
  • югославия

Сърбия иска да възстанови някогашна Югославия, смята Кирил Илиев

Кирил Илиев

Сърбите се опитват да изместят проблема от болната глава на здравата. Стара политика на Сърбия е когато не знаят какво да направят, по-добре да ударят българите. Точно това правят и те в момента – т.к. са в изключително неловко положение, решават да изместят проблема към България и по този начин да освободят общественото напрежение, което се натрупа покрай шпионския скандал. Това заяви в студиото на ФАКТИ историкът, докторант към БАН, Кирил Илиев по повод замесването на България в сръбския шпионски скандал.

„Обвиненията са абсолютно безпочвени, замесвайки един български журналист, който нито е на заплата в БНР или БНТ, човек който дори не живее в България, така че намирам обвиненията за неадекватни.

По-интересно е да се разгледа как този журналист се е добрал до тази информация. Разбира се, че това е контролирано изтичане на информация и си има причина за това“, коментира Илиев.

Според него сърбите системно си позволяват провокации, които застрашават добросъседските отношения.

„България категорично сгреши като се опита да приобщи Сърбия към европейското семейство и реакциите на обществото в Сърбия го доказва. Реакцията на обикновения сърбин беше, че дори няма нужда руските агенти да плащат за информация на сръбските, а трябва да я получават безвъзмездно. Един вид прави се опит да се унифицира руското и сръбското разузнаване. Този народ и този политически състав, който в момента управлява Сърбия, не е готов да се присъедини към семейството на демократичните страни в ЕС“, каза Илиев.

„Много сложно е да бъде предвидено геополитическото бъдеще на Сърбия, но може би с активизацията на президента Макрон по отношение на Балканите и опита да наложи логиката отпреди 100 г. на френско-сръбските отношения е такава, че Сърбия ще бъде лансирана за сметка на България в това кой да бъде ментор и да определя политиката по отношение на Западните Балкани, особено Северна Македония и Албания.

В същото време целите на Сърбия в Северна Македония са много последователни за последните 150 години, а именно намаляване до минимум на българското влияние и българския етнически елемент и лансиране на своята външнополитическа програма. Сърбия иска абсолютно доминиране на финансовия пазар в Северна Македония, решаване на проблемите по оста Белград-Скопие“, каза историкът.

„Темелите на балканския шенген бяха поставени на последната среща в Охрид, той ще се разширява. Формулата, въпреки старателното отричане и на Вучич, е Нова Югославия плюс Албания. Поканени са освен Северна Македония и Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, тепърва той ще се разраства. Не вярвам във фасадните призиви за свободна търговия и свободно движение на стоки и капитали. Неговата цел не е такава. Аз бих формулирал целта като тотална доминация на Сърбия и възстановяване на някогашната Югославия“, коментира Илиев.

По повод поредната криза в работата на съвместната българо-македонска комисия, свързана с личността на Гоце Делчев, той заяви, че за съжаление Гоце Делчев не е достатъчно ценен и почитан тук в България.

„В Македония не желаят да приемат как се е декларирал този човек, а той много ясно и категорично се е определил като българин“, каза Илиев.

„За нас най-важното е българският елемент в Македония, т.е. Ние трябва да започнем да засилваме нишките, които ни свързват с хората там. Трябва да започнем да изграждаме мостове и да печелим сърцата на хората, а не да се ядем с политици и да се занимаваме с въпроси, които са нерешими.

Във връзка с призива на сръбския министър Ненад Попович България да спре да признава Косово, историкът заяви:
„По-добре той да се замисли, какви са правата на българите в Западните покрайнини, какви нужди имат те, защо повече от 100 години върху тях се извършва един варварски геноцид и дали да не върнат Западните покрайнини на България, след като искат толкова да бъдат етнически чиста нация.“

Целия разговор с историка Кирил Илиев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.

Свързани новини