Отидете към основна версия

11 949 46

Христо Иванов пред ФАКТИ: Президентът е прав, но е по-важно какво ще произлезе след казаното

  • христо иванов-
  • лили маринкова-
  • факти-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • правителство-
  • прокуратура

''В последните дни ние видяхме, че наистина имаме една разбесняла се прокуратура'', заяви още Христо Иванов

Снимка: ФАКТИ

''Констатациите, които президентът прави, са верни. Вярно говори президентът. ''Демократична България'' по всеки един проблемите, които той днес подчерта, има много дълга история на правене на тези констатации. И проблемът с боклука, и проблемът с беззаконието, което е превърнато в система в България. И проблемът с корупцията, която също е превърната в система в България. Теми, по които ние... говорим тези неща от години. И не мога да не се зарадвам, че президентът казва същите неща, каквито и ние говорим. И е вярно, че ако трябва да търсим персонален политически отговорник за всички тези ситуации, става дума за управлението на г-н Борисов. 10 години ситуацията с язовирите е в контрола на неговото управление, последен етап от добруването на г-н Божков, безконтролното му добруване, тези 500 милиона неплатени данъци, те не са платени по времето на управление на г-н Борисов, на финансов министър на г-н Борисов, на Комисията по хазарта, която е назначавана или ѝ е продължаван мандадът от финансовия министър на г-н Борисов'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на ''Демократична България'' и бивш министър на правосъдието г-н Христо Иванов.

''Демократична България'', от самото начало, е на на ясната позиция, че това управление трябва да си ходи. Въпросът обаче, е какво следва от заявката на президента. И вторият, а и по-голям въпрос: как това правителство не просто да бъде сменено с друго, което да дойде натоварено със същите зависимости, да оперира в същата среда на беззаконие, на страх, за която говори президентът и ние говорим през цялото време. Как да имаме системна промяна, а не просто промяна в макиажа'', заяви още Христо Иванов.

''Въпросът е какво следва след това нещо, за да осигурим наистина не просто едни констатации, не просто првзидентът да си започне кампанията, както изглежда, а за да можем да осигурим надежда за истинска и дълбока промяна. Президентът не бива по никакъв начин да позволява да се отклони от големия проблем свързан с прокуратурата'', добави той и акцентира на това, че е изключително важно президентът Румен Радев отново да се заеме с иницативата си за конституционни промени в раздела ''съдебна власт''.

''В последните дни ние видяхме, че наистина имаме една разбесняла се прокуратура, която е загубила окончателно какъвто и да е усет за това, че трябва да се подчинява на закона и че не бива да влиза в политическа роля. Виждаме една разпасана прокуратура, виждаме го визуално, виждаме го и в метафоричен смисъл, която влиза открито, неприкрито, в една политическа роля'', коментира съпредседателят на ''Демократична България''.

''Искам да кажа нещо принципно и то е, че трябва да престанем да очакваме отвън да дойде ''Радецки'' и някой да ни свърши работата. Няма да дойде от американското посолство решението за нашия проблем с това, че държавата е омотана в огромни завимости, които в момента и в най-голяма степен се контролират, управляват и менажират от г-н Пеевски. Не, аз не очаквам американското посолство да произнесе името ''Пеевски''. И не бива да го очакваме това нещо. Ние сами трябва да си свършим работата. Няма никой в Америка да поеме политическата отговорност да променя нещата в България. Очаквам, ако трябва да правя някакви залози, очаквам фигура от среден мащаб, която няма да има никакво сериозно и трайно политическо значение в системата на ''дълбоката държава'' и на системната корупция в България'', сподели още бившият министър на правосъдието в кабинета ''Борисов 2''.

Целия разговор вижте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.

Свързани новини