Отидете към основна версия

11 407 91

Костадин Костадинов пред ФАКТИ: Ще призная Гешев, ако повдигне обвинение на Бойко Борисов

  • костадин костадинов-
  • възраждане-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • гешев-
  • борисов

Докато това нещо не се случи, това нещо, което ние от ''Възраждане'' ще казваме, е следното: Иван Гешев е назначен от Бойко Борисов, зависим от Бойко Борисов и изпълнява нарежданията на Бойко Борисов'', категоричен е лидерът на ''Възраждане''

Снимка: ФАКТИ

''В България популизмът, в България лъжата, в България скандалът, в България некомпетентността и корупцията са издигнати в основно мерило за това дали една политическа сила има шанса да успее в българската политика или не. Ако политическата сила не се държи по този начин, който току-що описах, тя е изкарана извън статуквото. Тя е извадена извън играта. Не крадеш, не лъжеш, не мамиш - нямаш шанс. Не ставаш за политик. При нас - нормалното е ненормално и ненормалното е нормално'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на ПП ''Възраждане'' Костадин Костадинов.

''Не е теория, това е практика. България е държава, която е управлявана отвън. Тя не е държава, тя е територия. Държавата, ако е държава, която се самоуважава, има правителство, което изпълнява само и единствено нарежданията на своите избиратели, правителството се води от конкретните национални интереси и т.н. Знаем какви са атрибутите на една независима държава. България няма такива атрибути. В България имаме правителство, което се съобразява с американския посланик. Кога за последно България обслужи нечий руски интерес? Между другото, аз не знам как се казва руският посланик. Ние искаме ние българите да определяме кое е добре и кое е зле за нас. И ако за нас е добре България да има ''Южен поток'' - ще има ''Южен поток''. Ако не е добре, няма да има. Но това ще го решаваме ние. Няма да го решава Брюксел, няма да го решава Вашингтон, няма да го решава Москва'', продължи Костадин Костадинов.

Що се касае до евентуалното влизане на България е еврозоната, лидерът на ПП ''Възраждане'' заяви следното: ''48 млрд. е буферът или резервът на валутния борд. Това е паричната маса, която стои извън обръщение, в готовност. Тя стои затворена, трупа се от 97-ма година насам с нарастването на паричния оборот в страната. Тези 48 млрд. са всъщност тази котва и този спасителен пояс, които едновременно ни държат да не ни отнесе на някъде вълнението и същевременно ни помагат да не потънем. Те се съхраняват в БНБ. Какво ще се случи в момента, в който валутният борд бъде премахнат и влезем в еврозоната? Две неща. Първо тези пари вече стават излишни за съхранение, защото се губи смисълът от тяхното съхраняване. Те влизат директно в резерва на БНБ и стават директно на разположение на българското правителство. Реално погледнато - даваме 48 млрд. на Бойко Борисов. Но не само това. Евентуално при влизане на България в еврозоната, ние сме дължни да депозираме определен депозит, който е в различен размер за всяка една икономика, никой не може да каже колко, но със сигурност няма да са милиони, а ще са милиради. И този депозит ние го депозираме в Европейската централна банка, което нанася финалния удар върху българската независимост.''

''Независимостта има три основни фундамента, тя на това се гради и това отделя държавата от територията или от колонията. Първият фундамент на независимостта е собствена армия. Тоест да си контролираш сам територията и да я отбраняваш, ако се наложи. Вторият фундамент на независимата държава е финансовият - имаш си собствена валута и можеш сам да си определяш финансовата политика. И третият е - общо взето икономиката на държавата, която ти позволява да можеш да развиваш някаква по-експанзивна политика или реално погледнато да зависиш от някой друг'', смята Костадинов.

''Ние сме доведени до такава една ситуация, че България в момента е поставена на прага на своето физическо оцеляване като държава. Геополитиката не търпим вакуум. Няма как да оцелее една държава без държавност, а ние в момента държавност нямаме. Ние имаме едно правителство, което казва: ще изпълняваме това, което казват началниците. Кой ти е началникът, бе?!!! Аз съм ти началникът, не ти е началникът Херо Мустафа, не ти е началникът Доналд Тръмп, или който и да е било, или Ангела Меркел, или където и да е било, или Путин. Айде да ги споменем, да не роптаят русофобите.

Не бива заради псевдопатриоти да намразим патриотизма. Това е много, много инфантилно поведение, което между другото е типично за общества, които са незрели, ръководени и манипулирани. Ние, ако сме силна държава, със своя собствена политика, можем да се превърнем в един фактор. Големите държави искат да няма други фактори освен тях и това е тяхната политика'', допълни лидерът на ''Възраждане'', който в момента е общински съветник във Варна.

За сагата с Васил Божков: ''Най-важното е, че става въпрос за стотици милиони неплатени данъци. Обаче виждаме как само в рамките на една седмица, прокуратурата показва двоен стандарт. От една страна за Божков - добре. Аз не мисля, че някой може да защитава Божков. Определено това, което се случва срещу него, е безкрайно закъсняло. И тук е моментът да кажа, че ударът, който се нанесе срещу неговата хазартна империя, трябва да продължи по отношение въобще на хазартния бизнес в България, защото България в момента е държавата с най-либерално законодателство към хазарта в Европа и в Европейския съюз. Нека да кажем, че в Съединените щати има три града, в които може да се играе хазарт. В по-голямата част от европейските държави хазартът е изцяло забранен. Може само единствено по Интернет. При нас в селата има повече хазартни зали, отколкото има бакалии и селски магазинчета. Това нещо трябва да се промени'', категоричен бе той.

Костадин Костадинов смята, че главният прокурор категорично играе политическа роля. ''Първото нещо, което е, той не е независима институция. От години насам не е така. Трябва ли да припомняме онзи прословутия запис с Роман Романов (бел. ред. става въпрос за Николай Кокинов) към Бойко Борисов: ''Ти си го избра''. За Цацаров. А преди това пък Костов си избра Филчев. Аз ще го призная новия главен прокурор, ако повдигне обвинение на Бойко Борисов. Тогава вече можем да кажем, че има характер и че има желанието да воюва с всички. Докато това нещо не се случи, това нещо, което ние от ''Възраждане'' ще казваме е следното: Иван Гешев е назначен от Бойко Борисов, зависим от Бойко Борисов и изпълнява нарежданията на Бойко Борисов. Всички действия на Иван Гешев, на прокуратурата, показват потвърждението на тези думи. За да ги опровергае той, трябва да направи нещо качествено различно, каквото към настоящия момент не се е случило'', каза още Костадинов.

Според лидера на ''Възраждане'' президентът Румен Радев е човек, при който думите много надвишават делата.

''Аз трябва да ви кажа, че ние от ''Възраждане'' не признаваме това правителство. Защото, нали Бойко Борисов каза същото нещо за президента. И ние не признаваме правителството, за нас това е чужд окупационен режим, който унищожава българската държава и българската народност ден след ден, минута след минута'', декларира лидерът на ПП ''Възраждане'' Костадин Костадинов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 42 гласа.

Свързани новини