Отидете към основна версия

30 130 106

Румен Гечев пред ФАКТИ: Цветан Василев и Васил Божков направиха Бойко Борисов смешен

  • румен гечев-
  • бсп-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • васил божков-
  • цветан василев-
  • ктб-
  • бойко борисов

Социалистът вижда сериозни прилики между случилото се с Цветан Василев и това, което се случи с Васил Божков

Снимка: ФАКТИ

''Обществото се заблуждава с едни и същи трикове. Например при рухването на КТБ и нейното разграбване, очевидно преди поставянето ѝ под особен надзор и след поставянето ѝ под особен надзор, какви бяха тогава фактите? Фактите бяха, че г-н Василев беше оставен, не само според мен, спокойно да напусне страната с частния си самолет, дни преди да бъде извършено поставянето на банката под особен надзор и търсенето на съдебно преследване. Общото между двата случая, както и с частния самолет, с напускането на г-н Божков на страната и неговите интервюта, които той започна да излъчва в деня, в който прокуратурата също нахлу в неговите офиси и неговата резиденция, да я наречем, на Витоша, в деня, в който беше, както беше и в случая с Цветан Василев, нахлуването на прокуратурата, няколко часа по-късно започнаха интервютата на Божков от чужбина. Тук възниква логичен въпрос за всяко дете. Като гледаме филми, четем криминални книги, какво прави полицията, когато се съмнява в престъпления? Тя обгражда къщата или апартамента на извършителя, не му позволява да напусне местоживеенето, или местопрестъплението, залавя го, и тогава започва претърсвания. Докато в България в тези два крещящи случая е налице много странно поведение на държавните институции. Интересно защо държавните институции и в двата случая оставят двете лица спокойно с частните си самолети, с чаша кафе или на чаша уиски с лед, или без лед, да напуснат България'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото ФАКТИ депутатът от БСП в 44-ото Народно събрание Румен Гечев. Според него има сериозна прилика между случилото се с банкера Цветан Василев и това, което се случи на хазартния бос Васил Божков.

''Няма никакво съмнение за мен, и не само за мен надявам се, че в случая определени представители на българската държава и държавни институции са били някакви своеобразни ятаци на тези двама граждани на България (бел. ред. Цветан Василев и Васил Божков). И те умишлено са ги оставили първо да напуснат страната, след което да се ровят в техните фирми, в техните жилища и т.н., което ще рече, че държавата, улеснявайки тяхното излизане от България, всъщност тя е направила един своеобразен реверанс - ние ви даваме възможност да напуснете България, да живеете в чужбина, ние пък ще довършим нашето дело с доразграбване на активите, които вие сте придобили'', продължи по темата Гечев.

''Това не е бизнес, това е един сектор, в който не се създава никаква нова стойност за България, никакви нови стоки, никакви технологии. Това са хора, които не са нарушавали закона, то е разрешено, за съжаление. Но се занимават с бизнес, който е за сметка обикновено на най-бедните български слоеве, на отчаяните българи. В целия свят хазартният бизнес е свързан с наркотици, с проституция, с криминални престъпления, така че няма да се уморя да казвам: ако зависи от мен, това е бизнес, който както в повечето страни по света, трябва да бъде категорично забранен, тъй като загубите за обществото са много по-големи от бюджетните приходи'', изрази мнението си социалистът за хазартния бизнес.

''Този хазарт, нали разбираме ние, че той е захранвал купуването на гласове в България? Защото, след като партия ГЕРБ декларира, че има 19 млн. лв на депозит от субсидия, ако си спомняте, те обявиха, възниква въпросът те с какво финансират своята дейност? Как така цели квартали на наши съграждани от цигански произход гласуват над 90% за ГЕРБ? Ами, аз имам основания да мисля, че има някаква връзка в тези грабежи на държавата и движението на тези средства. И фактически тук опасността за Република България е не само, че крадат парите на данъкоплатците, но те използват част от тези пари, най-вероятно, логически, и за това да ни крадат и от демократичните принципи. Да нарушават тези принципи и да ни налагат отново управляващи, които в такива престъпни схеми крадат от българския народ'', заяви още Румен Гечев.

Депутатът от БСП постави и въпроси, които са насочени към министър-председателя на България Бойко Борисов :''Kак така двамата обвинени (бел ред. Цветан Василев и Васил Божков) са напуснали страната под носа на службите за сигурност? А г-жо Маринкова, кой отговаря за службите за сигурност в България? Отговаря премиерът г-н Борисов. Г-н Борисов дължи обяснение на българската общественост, той като такъв е голям голям експерт, казва, в областта на сигурността, в което аз се съмнявам, и не само аз, но като е такъв голям експерт, те са му на пряко подчинение, г-н Борисов как така вие управлявате службите и под носа на службите..., вие наливате кафето, образно, и уискито, на бегълците, които с частните си самолети излитат от България?! Г-н Борисов, защо вие като шеф на службите допуснахте двама свръх богати българи спокойно да си излетят с частните самолети? Да ви имам и службите тогава, да ви имам и отговорностите, след като ви правят смешен и ви се обаждат с интервюта от страни далеч от България''.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 84 гласа.

Свързани новини