Отидете към основна версия

9 064 49

Калоян Паргов пред ФАКТИ: Болниците ще се окажат в невъзможност да плащат заплати

  • калоян паргов-
  • сос-
  • бсп-софия

Социалистът изрази теза, че рухналият глобализъм, в който живеехме доскоро, едва ли ще го има в същия му вид след няколко месеца, когато кризата отмине

Снимка: ФАКТИ

''Имаше два подхода. Единият подход е да чакаме управляващите, другият подход е да бъдем проактивни. Ние винаги сме казвали, че това да си проактивен и да предлагаш, е право на всяка една политическа сила, без значение, че е в опозиция. Затова се събрахме с колегите и експертите. Искам тук да благодаря на всички, които участваха в тази дискусия и в конструирането на тези 19 мерки за COVID-19. Те от онзи ден са 20, тъй като се прие и предложението ни за разширяване обхвата на социалния патронаж, както и включването на местните ресторантчета, които са затворили, те са все пак дребен бизнес, хранят определен брой хора, да бъдат включени в обхвата на социалния патронаж като работят кухните им и подготвят храна за нуждаещите се. Прогнозата е, че с увеличаване на карантината, все повече хора, най-вече в третата възраст, пък и други, които са с хронични заболявания, ще имат нужда някой да ги обслужва. Често пъти се получава така, че роднините или близките не могат да го направят поради някаква обстоятелства. Така че от тези 19 мерки, мисля, че 15 ги приеха управляващите. Те ще влязат в общия антикризисен доклад за социално-икономически мерки, който ще се гледа на 16 април на сесията на Столичния общински съвет'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският съветник и председател на БСП-София Калоян Паргов.

Калоян Паргов благодари и на опонентите на БСП в СОС, че са се надмогнали и вече има обща мисъл как да се излезе от кризата.

''По бюджет имаме около 250 млн. за тази година, една не малка част са за метрото. Разбира се, метрото не трябва да спира като проект, той трябва да се довърши, тъй като очевидно той ще се забави с изграждането си, предвид ситуацията, в която се намираме'', отбеляза социалистът.

Паргов заяви, че парите за метрото биха могли да бъдат пренасочени, но според него е по-важно проектът да се завърши. ''Останалите средства, трябва да видим от кои програми или нещо, което сме предвидили, дали можем да го насочим особено в социалната сфера'', каза той.

За евентуално прехвърляне на пари от държавния бюджет към този на СО, председателят на БСП-София предположи, че държавата е казала на Столична община: ''Не чакайте пари, вие сте богата община''.

За колапса на здравеопазването, председателят на социалистите в СОС Калоян Паргов заяви следното: ''Какво се оказва на практика? На практика се оказва, че когато всички сме под карантина, когато всички сме уплашени, или ни страхуват с това, което може да се случи, ако излизаме навън, и има съответни ограничения, всеки стиска и предпочита да не ходи до болничните заведения, ако не се налага чак до крайна степен, страхува се и от заразяване, тъй като всеки ден излизат новините, че все повече и повече медици започват да се заразяват, предвид досега пациенти. Тъй като по смисъла на закона те са търговски дружества ( бел. ред. болниците), и тъй като те имат намаляла посещаемост, съжалявам, че трябва да говорим за здравеопазването като стока, но това е положението, нещо, срещу което ние социалистите негодуваме години наред, се оказва, че в края на месеца, най-вече в края на следващия месец, ще се окажат в невъзможност да си платят и заплатите. Което е огромен проблем. И идваме на едно от предложенията на БСП, което го правеше години наред, и във ''Визия за България'' го има, да помислим как болниците да не са търговски дружества, здравето да не е стока и всеки един български гражданин да има достъп до качествено здравеопазване. Ще видите сега, че НЗОК ще търси начин да може да субсидира всички тези болнични заведения. Ние като най-голямата община, с най-много болнични заведения, общински, говорим и за ДКЦ-та, и за медицински центрове, това е нещо, което ще трябва да го направим, защото софийското здравеопазване на фона на това, което е в страната, да кажем няма проблеми, защото Столична община е богата община. Това е единствената причина и ние постоянно го правим. По този въпрос има консенсус в общинския съвет години наред, когато стане въпрос за здравето - за подпомагане на болниците, за закупуване на апаратура, или за увеличаване на капитала, или за всякакви дейности, които са свързани с тяхното нормално съществуване. Слава Богу! Не е така въпросът в други градове, включително и в някои областни, в които фалират общински заведения. Случаят с белоградчишката болница е показателен.

Паргов изрази теза, че рухналият глобализъм, в който живеехме доскоро, едва ли ще го има в същия му вид след няколко месеца, когато кризата отмине.

Председателят на БСП-София обяви, че в сектор ''Транспорт'' загубата за два месеца е 20 млн., като той прогнозира, че загубата може да се увеличи двойно или повече в следващите два месеца. Поради това, според него трябва да бъде субсидиран градският транспорт в София.

''Тази криза ще ни даде друг поглед върху живота и върху начина, по който протичат процесите - и в нашия град, и в държавата, и в Европа, и в света като цяло. Мисля, че сега е едно време за преосмисляне. Освен време за смирение, време и за преосмисляне на това какво правихме досега и дали ние не сме причината за COVID-19 с нашите действия или бездействия, или безхаберие'', коментира социалистът Калоян Паргов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини