Отидете към основна версия

7 068 53

Христо Колев, АБВ, пред ФАКТИ: Отвън нямат доверие на българското правителство

  • румен петков-
  • абв-
  • христо колев

''На 26 февруари тази година се създаде ''Разузнавателна колегия Европа''. 21 страни от Европейския съюз са учредители, плюс Великобритания и Норвегия. България изобщо не е поканена'', заяви той

Снимка: ФАКТИ

''Ще направя една кратка ретроспекция, за да разберат зрителите за какво става на въпрос. 2017 г. президентът на Франция Макрон стартира инициатива за създаване на европейска платформа за обмяна на информация между страните-членки на Европа (б.р. вероятно иска да каже ЕС). На 26 февруари тази година се създаде ''Разузнавателна колегия Европа''. 21 страни от Европейския съюз са учредители, плюс Великобритания и Норвегия. България изобщо не е поканена да се присъедини. Впрочем, другите страни, които не са поканени, са Полша, Гърция и Словакия. Люксембург, по собствено усмотрение, към този момент не е изявила желание да се включи. Разбира се, това, че не са ни поканили, е голям пропуск, голямо провал за правителството. Това буди недоверие. Основната причина за това нещо е недоверие'', това заяви в пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Христо Колев, който е председател на градската организация на ПП АБВ.

''Веднага ще ви кажа аргументите, от които се изхожда. Сривът на Търговския регистър, пробивът на НАП, проблемът, който стана, или по-точно купуването на българско гражданство, знаете французите правиха разследвания, в техните медии се тръбеше постоянно. Друг много основен проблем - единствената страна в Европейския съюз, която си осветли разузнавачите, това сме ние. Ами, за нашите партньори, това са сигнали, които им подсказват, направо ги убеждават, че България в лицето на българското правителство не може да съхрани своята информация, и е съвсем нормално ние да не бъдем покани при тези условия и обстоятелства. Друг, не по-малко важен въпрос е, който също много смущава, защо това нещо не се оповести от управляващите? Защо не се оповести от парламента? Защо един депутат не зададе въпроса: какви са мотивите България да не бъде поканена? Президентът също мълчи'', продължи Колев.

''Ние имаме информация, достоверна, доклади, за които аз не не мога да упомена кои са източниците като имена, но ако вземете и върнете пресата от онзи период, английска, френска, там ще видите, че е създадена такава колегия. То не е нещо скрито, то не е нещо тайно. Това е планирано, стартирано е като проект 2017 г. Дълга подготовка, всички са знаели, но явно нищо не е направено, за да се промени обстановката, обстоятелства, за да бъдем поканени и да бъдем сред учредителите'', допълни представителят на АБВ.

''Първо, самият факт, че не сме поканени е доста срамен. Второто, което е по-важно, те са няколко аспектите, след като ние не сме допуснати в тази колегия, ние не можем да се служим с най-достоверната информация. Съответно, ние не можем да си направим своите анализи, не можем на база на тази информация да вземем верните решения, не знаем какви мерки да предприемем, не знаем как да реагираме, просто ние нямаме информацията. Човек, който не знае нещо, той не знае какво да направи, a тук говорим за държава, тук говорим за национална сигурност. Това е просто безобразие! Другият аспект е, че ние по никакъв начин няма да бъдем допуснати, тъй като не сме в колектива, във вземането на решения, общите европейски решения'', каза още Колев.

''Искаме отговор: парламентът знае ли е за този акт на отхвърляне? Президентът знае ли е за него? Както и подозираме, че доста от министрите не са знаели, което означава, че изобщо този въпрос не е обсъждан в Министерски съвет. Това е безобразие. Ние наистина сме притеснени, че това е скрито. Ние затова говорим по тази тема, затова алармираме и вас медиите, защото не искаме това се потули.

''Основното, което е като аргумент, е недоверие към българското правителство'', позова се Христо Колев на достоверните източници, които от АБВ твърдят, че имат.

На въпрос от водещата Маринкова дали другите непоканени страни са казали защо не са поканени, представителят на АБВ отговори следното: ''Ами, вижте, по принцип нас не ни интересува, това са си техни неща, те си знаят защо не са поканени, не е наша работа. Но другата информация, която имаме е, че Гърция в средата на следващата година ще бъде поканена. И точно затова настояваме да се изясни, мотивите искаме да бъдат изяснени, защо не сме поканени, за да може да се отстранят и в един момент, то е малко след дъжд качулка, но да може да се присъединиме. Защото ние, ако не участваме в този колективен орган... много лошо.''

ВИДЕО:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.

Свързани новини