Отидете към основна версия

9 963 50

Явор Божанков, БСП, пред ФАКТИ: Борисов няма контрол над собственото си правителство

  • явор божанков-
  • бсп-
  • вот на недоверие-
  • правителство-
  • герб-
  • корупция-
  • бойко борисов

Младият социалист е на мнение, че служебно правителство в България, ако има такова, би могло да гарантира честни избори в страната

Снимка: ФАКТИ

''Вотът не е проста математика и предишните вотове го доказаха. Ако вотът на недоверие в сектор ''Екология'' беше отхвърлен с гордост от управляващите, то очевидно направените дебати тогава имат огромна стойност днес. Екологичните протести, хиляди излязоха по улиците на София, когато управляващите опитаха да убедят гражданите, че това, което виждат е стена, а не хотел. Тоест, ние сме имали нашето основание. Вот на недоверие, и то именно за корупция, преди 3 години поискахме. Цитирахме данни на неправителствения сектор, добре аргументиран и структуриран вот, но отново отхвърлен. 3 години по-късно десетки хиляди са вече на улиците именно заради корупцията''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП - Явор Божанков.

В участието си в медията ни, той преимуществено коментира вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, който бе пети в рамките на настоящото управление, но и петият опит на левицата се оказа неуспешен.

''Смятам, че обществото узрява, фактите се натрупват, проблемите се натрупват и в крайна сметка това, което говорим, надявам се един ден да се материализира в политическата система'', добави Божанков.

Той коментира и участието на премиера Борисов в преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. ''Борисов не се е прибрал с някакви пари, които ще си занесе в чекмеджето вкъщи. Това са средства, които ще бъдат на разположение на България. Тоест, ние евентуално бихме могли да ги усвоим. Но това, което стана ясно е, че този път условията ще са много повече. Първо, средствата са една част грантове, една част заеми. Държавите, които кандидатстват трябва да да имат изготвен план. Този план трябва да гарантира работни места, устойчиво развитие, трябва да гарантира, че използвайки тези пари държавата ще стане с по-дигитална икономика и с по-зелена икономика. В това отношение България има да извърви дълъг път и годините на управление на кабинета Борисов според мен са пропуснато време. От друга страна, усвояването на парите е обвързано и с върховенството на закона. При тази корупция, която се шири в България и това управление, аз не съм оптимист, че тези пари ще бъдат използвани оптимално. Първата стъпка към нормализиране и ако искаме тези пари да с усетят от обикновения българин, а да не свършат в нощния шкаф на някой политик, първо трябва да изчистим политическата система и да започнем да покриваме критерии. Те този път ще бъдат доста по-високи''.

Водещата Лили Маринкова върна Явор Божанков на вота на недоверие, като той заяви следното: ''В последните месеци се натрупаха много основания. В разгара на голямата криза с коронавируса, най-голямата санитарна криза, правителството похарчи 70 милиона държавни пари, които отидоха в една куха фирма. След това стана ясно, че 700 милиона данъци не са влезли в държавната хазна и затова няма дори една министерска оставка. Поводите се трупаха във времето и нещата съвсем естествено стигнаха дотук, ескалираха. Заради това смятам, че е точният момент за вота. За да могат всички онези неща да се чуят и от трибуната на парламента.''

''Вижте, наивно е да смятаме, че злото ще изчезне на другия ден, или корупцията ще бъде изкоренена с щракване на пръст. Но злото може да бъде ограничавано, борбата за демокрация е постоянно действие, борбата за демокрация не е еднократен акт и в този смисъл протестът не може да бъде малък или голям, да успее или да не успее. Той трябва да продължи, докато това управление упорства. За всички е ясно, че оставката на Борисов е началото на решаването на проблема, тя не е неговият край, важно е и оттам нататък какво ще направим.

Правят отчаяни ходове да спасят правителството. Трите поискани оставки на министри по подозрения, че са чужди министри, всъщност говори за едно - Борисов няма контрол над собственото си правителство. Ден по-късно и тримата министри (б.р. замразиха им оставките), първо Владислав Горанов отказа да подаде оставка. Тоест, очевидно друг кара влака. Нещо, което правителството ще опита да направи все пак, е да потуши напрежението. Може би чрез някакви промени в кабинета. Не вярвам това да успее. Нещо друго, което според мен е на дневен ред при тях, основен движещ мотив, това е желанието им да запазят властта до изборите, за да могат, те са показали, че могат, да печелят служебно избори като използват държавната машина - натиск, репресии, контролиран вот, пропаганда и медийна среда. Затова според мен те ще опитат да запазят тази власт до самите избори и да произведат този модел в следващия мандат. Това вече би означавало наистина неуспех на протеста и моето поколение да остане излъгано. Това, което ги притеснява и което може да осуети този план - е служебно правителство'', коментира младият социалист Божанков, който смята, че евентуален служебен кабинет ще гарантира честни избори в България.

''Г-н Божков, като всеки български гражданин, преди да бъде доказана неговата вина е невинен. Въпреки това, той е част от този модел. Неговите твърденият издават как функционира държавата - с написани договори на листчета и с раздадени милиони под масата. Един такъв (б.р. като Божков) също не бива да бъде част от бъдещето, ако искаме промяна. Правя това разграничение'', заяви още народният представител от БСП.

Във втората част на разговора той бе върнат към преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС в Брюксел:

''Според мен Борисов няма абсолютно никаква тежест в тези преговори. Това, което видях като кадри, излезли от тези срещи, беше смущаващо. Не че не сме свикнали, но аз видях човек, който не говори чужд език, който буквално излага България с поведението си навън, нямаме повод за гордост тук. Резултатите от тази среща са резултати от договорка на големите сили в Европа, т.е. те са постигнали съгласие и България е станала част от това съгласие. Не смятам, че Борисов е извоювал нещо конкретно. Връщам се на началото на разговора ни, това са парите, които ще бъдат на разположение под условие. Голямата тема е: ще стигнат ли те до българските граждани? Смятам, че с това правителство не.''

Според Божанков, който е част от Правната комисия в 44-ото Народно събрание, създадените различни специализирани органи у нас, на които уж идеята е ''борба с корупцията'', са се превърнали в репресивни машини, както от БСП са предупреждавали преди тяхното създаване.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.

Свързани новини