Отидете към основна версия

8 004 66

Настимир Ананиев пред ФАКТИ: Меркел трябва да посочи корупцията в България

  • настимир ананиев-
  • волт-
  • протести

''Нито доходите ни са европейски, нито здравеопазването, нито правосъдието, а ние сме 13 години в Европа'', заяви Настимир Ананиев

Снимка: ФАКТИ

''Всъщност, Борисов е много хитър. Той се опитва да седи под радара на европейските институции, като се е фокусирал да си прави нещата, които си прави в България. Той не прави никакви проблеми на европейско ниво, опитва се и тук в България по никакъв начин да не засяга малцинствата, защото това ще породи една ответна реакция в Европа, и също така там, така да се каже, лошите са Вишеградската четворка най-вече. И той най-вече Унгария, Полша, Чехия донякъде. Всъщност, те отнемат това внимание, което би трябвало да се насочи към България''. Това заяви Настимир Ананиев, председател на европейската партия ''Волт'', пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

Ананиев и неговите съпартийци са сред най-активните на протестите срещу правителството и главния прокурор.

''Нали знаете тази снимка, където Меркел посочва маската на Борисов, която е сложена накриво, но тя всъщност трябва да посочи корупцията в България. А не неговата маска. Ние това очакваме всъщност, Ако не искаме да имаме двойни стандарти, които в момента, за съжаление, ръководството в Европейския съюз показва. Най-вече ръководството на Европейската народна партия. На 10 юли, два дни след като започнаха протестите, които започнаха на 8 юли, Манфред Вебер, който е председателят на групата на депутатите на ЕНП в Европарламента, излезе с позиция, в която каза, че те подкрепят правителството на Борисов и неговата борба с корупцията, което всъщност взриви всички проевропейци, включително и мен, тъй като даде много грешен сигнал. Сигнал, който моментално се използва от антиевропейските движения, които казаха: ''Вижте, тя Европа въобще не я грижа за вас''. Тук всеки среща корупцията на различни нива, излизат непрекъснато разследвания, журналистически, за различни схеми, а няма почти никаква реакция. Разбира се, защото прокуратурата нали обикаля селата, вместо да се фокусира върху корупцията на високите етажи във властта. По този начин се дава възможност на тези антиевропейски движения да получават още по-голяма подкрепа. Затова ние (б.р. ВОЛТ) се задействахме с няколко различни неща, направихме един хаштаг ManfredWeberwhy, пуснахме писмо до Давид Сасоли, който е председателят на Европейският парламент, и го поканихме в България. Казахме му: ''Заповядайте на протестите, елате да видите защо два месеца вече европейски граждани протестират, срещу какво протестират, докато в същото време Европа е вперила очи в Беларус''. Тогава мисля, че беше около 60-ия ден на протестите. В Беларус не се случва нищо по-различно от това, което се случва в България. Логиката е, че Беларус е страна извън Европейския съюз, но за да имаме силна Европа, която да бъде силен играч на геополитическата сцена, тя трябва да си оправи къщичката отвътре. А оправянето на тази къщичка включва да се оправи и това, което се случва в България - липсата на правова държава, тотално неспазване на законите. Вчера протестът го показа това нещо. Свободното придвижване на хората беше спряно без абсолютно никаква заповед. Единствено кметицата Фандъкова, която между другото изчезна, тя тотално се е покрила, няма я никъде, тя единствено може да издаде заповед за спиране на този протест или нещо такова. Ние поискахме такава заповед вчера, тя не ни беше предоставена. Давам го като пример за беззаконието, което се случва като цяло'', заяви още Настимир Ананиев.

''Един полицай се издирва за лъжесвидетелстване, защото е заявил, че е бил на две различни места и е станал свидетел по едно и също време за двама различни човека, които уж били еди-какво си'', вметна той.

За 29-те въпроси от евродепутати към изпълнителната власт и прокуратурата в България, председателят на ''Волт'' в България каза следното:

''Знакът, който вчера беше даден с присъствието на Даниел Фройнд на протеста, той е евродепутат от ''Зелените'', но той е не само евродепутат, той е в LIBE комисията. Тя е разделена - едната се занимава с бежанците и мигрантите, другата се занимава с корупцията и правовия ред като цяло. Той е зам.-председател на тази част (б.р. втората посочена). Той вчера даде едно много силно слово пред протестиращите. Заяви: ''Ние работим в Европарламента, знаем какви са ви проблемите, дръжте фронта тук в България, заедно ще постигнем тази цел''. Може би да е по-бавно заради бюрокрацията като цяло. Но се вижда, че и Европейската народна партия даде назад. Миналата седмица имаха едно събитие, в което трябваше да изразят една такава подкрепа за Борисов, той много се молеше за тази подкрепа. Единствено хората от ФИДЕС на Орбан дадоха тази подкрепа. Макар че си мислят, че което се случва в България е в България, те ще платят политическата цена и в собствената си държава, защото не можеш да имаш такъя двоен стандарт и да бъдеш лицемер, всъщност. Да говориш, че като цяло си против корупцията и всичко останало, а да го позволяваш това нещо да се случва в България.''

Тъй като аз слушах вашия разговор с г-н Хаджигенов, когато дискутирахте колко човека са присъствали на протестите, социолозите казаха, преди 3 дни излезе проучването, 67% от българите подкрепят протестите и техните искания. В предния месец този % беше 60. Ще продължава да се вдига, защото хората виждат в каква ситуация живеят. Вижте мерките срещу COVID, който ни удари, последната криза. Все още издирвам хора, до които е стигнала някаква помощ от 4-те милиарда, които вече се изхарчиха. Взехме нов заем от 5 млрд. без да знаем за какво е'', коментира още Ананиев.

''Всъщност, тук имаме една политическа игра, която винаги е дразнела всички - и хората в България и европейците като цяло. Когато се виждат политическите договорки, те лъсват. Знаете, че Борисов беше един от първите, които подкрепиха Манфред Вебер, когато той трябваше да се кандидатира за председател на Европейската комисия. Но там Макрон изскочи в последния момент, очевидно не му харесваше кандидатурата на Манфред Вербер, изигра си добре картите и беше сложена Урсула фон дер Лайен като председател на ЕК. Както ви казах, Борисов стои под радара, опитва се да не бъде забелязван, да не прави проблеми. Разбира се, той използва, че пази границата едва ли не и че ние спираме целия мигрантски поток. Но всъщност всички знаем, че това го прави Ердоган. И то с милиардите на Европа. Знаете колко милиарда и там се плащат. Представяте ли си Ердоган да пусне милионите бежанци и ние да успеем да ги спрем в България? Аз това не мога да си го представя, ако стане. Защото виждаме в какво състояние е като цяло инфраструктурата, даже и прословутата ограда, която се опитаха като значка да си закачат, се видя, че на много места вече е паднала, защото е построена набързо. Целта е, както винаги за повечето нещата в България, да се усвоят едни средства без да се види какво се случва'', добави политикът.

По въпроса за пакета ''Мобилност'', Ананиев констатира, че Франция е защитила своя икономически интерес, а България не е и затова са виновни представителите ни в Европейския парламент.

''Нищо не достигна до обикновения човек и до малкия бизнес. Аз се разхождам по центъра, а и вие като се разхождате ще видите стотиците празни магазинчета и заведения. Това е банкрутирал бизнес, който е затворил, защото нищо не стигна до него. В цяла Европа се взеха адекватни мерки, за да може хората и бизнесът, който произвежда работни места и икономика, да се преборят с кризата'', повтори се той за слабата икономическа помощ, която оказа държавата на хората и бизнеса, ощетени от затварянията заради COVID-19.

''Навсякъде има страх, вижда се този страх, вижда се тази зависимост. Вчера празнувахме НезавиSIмостта на България. Някои хора казаха: ''Защо протестирате, а не празнувате този хубав празник''. Да, празникът е страхотен и ни е хубав, но когато виждаш тази зависимост навсякъде... Зависимост от банки, зависимост от общината, зависимост от министерството, чувстваш ли се независим? Могат ли хората да кажат: ''Ние сме независими''. Аз бих казал по-скоро не. Затова искат промяната, затова на нас ни трябва в следващото Народно събрание да има една критична маса от хора - различни от тези, които са в момента 44-ото Народно събрание, за да започнат този граждански рестарт, хората да се почувстват европейци. Нито доходите ни са европейски, нито здравеопазването, нито правосъдието, а ние сме 13 години в Европа'', завърши Настимир Ананиев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.

Свързани новини