Отидете към основна версия

31 945 140

Проф. Минеков пред ФАКТИ: Борисов се страхува от Гешев, Пеевски и ДПС

  • проф. велислав минеков-
  • отровното трио-
  • протест-
  • протести-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

''Изход има и той е много лесен. Оставка на правителството, оставка на главния прокурор, започваме от начало'', категоричен бе скулпторът за това, което трябва да се случи в страната

Снимка: ФАКТИ

''Продължаващи форми на цинизъм, г-жо Маринкова, нищо повече от това. Знаете, че медиите също бяха посочени, тяхното състояние в България, тяхната нищета, неясната собственост. Така че не може да се очаква от тези окупирани медии каквото и да е било свободно слово. Напротив, те работят изключително добре за правителството, те произведоха самия Борисов в медиен герой, първо, а след това и в премиер. Това стана с много голяма помощ, вероятно и финансова. Един човек, изключително удобен за олигархията, човек, който може да бъде манипулиран с оглед на неговия нисък интелект. И се получи много добре. Всъщност, тези, които крадяха и продължиха да крадат, намериха правилния избор. Нищо повече от това''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - скулпторът проф. Велислав Минеков, част от т.нар. ''Отровно трио'', което организира протестите срещу правителството и главния прокурор на Република България вече близо 100 дни. Думите на скулптора Минеков са коментар за изкривяването на значението на критичната резолюция, изготвена в Европейския парламент специално за България, в българските проправителствени медии.

''Колкото до резолюцията, наистина такъв шамар не са изяждали, не са си представяли. Но тя била с препоръчителен характер? Не, това е много тежко наказание, това е много тежко, свирепо наказание. Бедата е, че ще започне ограничаване на фондовете, които са за България. Напълно е възможно този фонд, във връзка с епидемията, също да бъде ограничен, или да бъде положен в такава система на обезпечаване, че да не бъде посягано дори и на тези средства. Вероятно в момента се приготвят едни 7 милиарда.

Да ви припомняме от онзи ден, че Норвегия също помага на европейски държави, за да се развият, и категорично спряха последната помощ за Полша и Унгария от близо 200 млн. евро. Сега ще спрат и помощта за България. Тя не е толкова е сравнима, но се очаква всеки момент да се случи. Показват се всички щети върху гражданското общество, корупцията, отново унищожените медии'', коментира проф. Минеков, допълвайки след това, че за тези неща той се информира в западната преса, която обича да чете.

''Едно от полезните неща, които се случиха за тези три месеца на протест, е това, че Европа се събуди. И особено медиите, европейските медии разбраха кои сме, какви сме, начина, по който оцеляваме. Разбраха, че една държава, подложена на свирепа корупция и бандитизъм, продължава да живее в тежка форма на мизерия, че всъщност има диктатура, която е трудно определима като ''мека'' демокрация, че там се фалшифицират избори, че там се крадат не само европейски, но и бюджетни пари'', отбеляза представителят на ''Отровното трио''.

За изхода от ситуацията в България, проф. Минеков заяви следното:

''Изход има и той е много лесен. Оставка на правителството, оставка на главния прокурор, започваме от начало. Тогава този фонд ще стигне до нас. И всички останали средства, които получаваме от Европа. На това правителство няма да бъде отпуснато нищо. Или, ако изобщо бъде отпуснато, то ще е по такъв мъчителен начин, че все едно не се е получило нищо.''

''За съжаление, голяма част от това, което се съдържа в мнението на Moody's, не беше прочетено публично. Само в началото на тяхната оценка на три места се чете думата ''корупция''. На тях им е ясно къде сме. Всъщност, ние сме стабилни, защото сме стабилно бедни, защото тук никой не посяга по някакъв начин така, че хората да направят някакъв финансов напредък или успех. Това е тази стабилност, която посочват от Moody's. Нищо повече. Ако имаше шанс за някакво развитие, за развитие на малкия и средния бизнес, оценката щеше да бъде далеч по-висока. За съжаление, тези видове бизнес бяха ограбени, бяха унищожавани, бяха подложени на непрекъснат тормоз. И не само те, а и всички неудобни. Аз съм го виждал как става с очите си''', каза скулпторът, а след това даде и пример: '' Пример за една успешна малка фабрика за мебели, направена с кредити, оборудвана перфектно със западна техника на най-високо ниво. Произвеждаха мебели за Европа, предимно износ за Великобритания, Викторианска мебел, и в един момент получиха предложение за съдружник, който съдружник идваше от управляващата партия. След отказ започнаха проверки. За съжаление, след като вече това производство беше наполовина разсипано, съдружникът най-накрая, със сила, беше приет, което доведе до пълен фалит. Аз ходих да видя тази нищета, празните халета и как един човек от селото е отишъл, за да си направи гардероб за вкъщи. Нищо повече от това, пълен мрак. Но такива примери има още, за разсипване с желанието за кражба на успешен бизнес. В момента, в който ти си изплатил всичко, този бизнес е идеален за грабеж. И се е случвало често.''

''Някак си е странно, че едни биват прибирани, а към други не се посяга изобщо. Знаем за бизнес, натрупан за няколко години и стигнал до милиарди, който продължава да живее, който бизнес си избра главен прокурор, който бизнес е основният пръст в правителството. На такова нещо не се посяга. Посяга се на неудобни. Гледа се, всъщност, доколкото виждам от арестуваните има такива, които са симпатизирали на президента, на друга партия, вероятно са ги подпомогнали финансово на изборите, това са неудобните и са идеални за целта. Особено, ако може да има кражба. Но и не само това, различни са намеренията'', заяви още проф. Велислав Минеков.

''Да ви припомня този инцидент, защото това е нещо много свирепо, с влизането в един чужд дом на тази организация ГДБОП, към полицията. Това е свиреп акт, това е свиреп акт! Представете си, че сме нормална държава, представете си за миг, че това е Германия, а не България. Тук, това означава пълно разклащане на правителството, незабавно вътрешният министър си подава оставката, незабавно се завеждат дела към тези, които са го организирали.

И кому беше нужна тази свирепост и тази показност? Дори да имаше там престъпник... Там има семейство, там има малко дете, там има майка. Кому беше нужно това да бъдат малтретирани, да бъдат ругани, и накрая да им кажат: ''Абе, станала е грешка съжаляваме'', и да си изчезнат. Сега щели да се търсят причините. Не! Досега тези хора трябваше да бъдат изчезнали - с оставка и с уволнения. Незабавно!

И така ли се прави арест? Да, ако се издирва терорист от Хизбула, ако се преследва талибан, който готви някакъв сериозен акт, това е разбираемо. Но в тази картонена врата, зад тази врата от картон, която е потрошена, не може да се крие терорист. Те не са ненормални терористите, чак толкова не са'', коментира той безумието, сътворено от служители на МВР, за което се разбра днес.

За гражданския протест и този, който полицаите евентуално ще проведат, проф. Минеков заяви следното:

''Всъщност, дайте да разделим двата протеста. От едната страна е нашият протест, който е морален протест. Техният протест е за пари. Кое е по-ценно? От наша страна, ние искаме сваляне на управляващата мафия. От тяхна страна, те пазят същата и желаят да получат повишение на заплатите си. Има доста сериозни разминавания''. Въпреки казаното, те все пак ще подкрепят протеста на полицаите. Проф. Минеков е категоричен обаче, че трябва да се търси отговорност на полицията за насилието, което осъществи над протестиращите български граждани през последните няколко месеца, в които имаше граждански протести. Той иска да се разбере и колко пари са похарчени за охраната на протестите, и всичко съпътстващо това.

Скулпторът разкри, че в МВР има напрежение, породено от увеличение на заплатите само за една част от служителите. ''Една част от специализираната полиция е получила завишение на заплатите си с 300 лева, но огромна част от полицаите не са. Това е също, част от това напрежение, което се създава сред тях. Но толкова за полицията, няма смисъл да говорим, докато не е паднало правителството. Тогава ще разберем цялата истина, колкото и да се крие ще стане ясно. Бъдете сигурни'', категоричен бе той.

Възможните причини, пораждащи оставането на Борисов на власт, представителят на ''Отровното трио'' коментира така:

''Вижте, за него оцеляването е чисто личен проблем. Той не се интересува от съдбата на създалата се от него партия, нито за партийните ѝ членове, нито за министрите. Тук става дума за личен егоизъм, оцеляване. Той се чувства заплашен, той се чувства много заплашен и има за какво. Спомнете си, че когато бяха бунтовете срещу Жан Виденов, той си тръгна, остана на спокойствие, стана преподавател. Това се случи и с Добрев от БСП, ако си спомняте. Властта се смени, но Добрев оцеля. Това се случи и с Орешарски. Орешарски беше свален, той стана преподавател, вероятно се занимава и с някакъв бизнес, чувал съм. Но се оттегли с чест и достойнство... Трудно е да се каже, че е точно така, но след протестите той напусна. Но оцеля. Борисов няма шанс и той го знае това. Той няма шанс. Какъв да стане? Пожарникар? Че той огън гасил ли е? Нали ще си опари късите дебели пръстчета? Какъв да стане? Да отглежда тикви? Че той кога е хващал мотика в ръцете си? Може би, освен да маже филии с мас, за друго не става.

Спомнете си негови декларации от 2013 г., когато казваше, че и при най-малък протест той подава оставка, че при капка кръв той подава оставка. Ми, то се проля не капка, проля се кръв, защото всъщност те насилиха българи да бъдат нападнати от българи. И въпреки това, той не се разклати. Страхът му е огромен. Той се страхува дори от Гешев, страхува се от началниците на Гешев, страхува се от Пеевски, страхува се от ДПС. Да ви припомня, че щеше да бъде убиван по едно време от Ахмед Доган... Спомняте си, нали?''

''Протестът в България разцепи най-голямата европейска партия в Европейския парламент, видяхте го с очите си. Това беше тежък удар срещу самия Вебер. За съжаление, той има своя собствена политика, и тъй като е възможно в скоро време това да не бъде водещата партия в Европарламента, за него са по-ценни броят депутати, отколкото корупцията в България. Егоистично е, но това е така'', сподели с разочарование скулпторът, който наскоро бе в Брюксел. Той осъди морално това поведение на Вебер.

Представителят на ''Отровното трио'' обяви, че влошаване на обстановката с COVID-19 в страната ще е причина да се помисли за разреждане на протестите. Това обаче, според него, няма да попречи за крайната победа на протестиращите граждани.

''Всичко се съобразява изключително с персоната. Целта е да оцелее персоната. Дали чума, дали бомби падат, няма значение. Важното е да оцелее. Способни са на абсолютно всичко в името на оцеляването'', коментира професорът в контекста на това, че през март и април, когато имаше много по-малко заразени, се затваряше масово, а сега, когато ситуацията изглежда по-сериозна, мерките нямат общо с тези опреди месеци.

Към края на участието си проф. Велислав Минеков припомни заграждането на двете основни катедрали в столицата на два пъти. Без никакъв допуск за преминаване около тях или влизане вътре. Скуплторът определи сторилите това като ''гяури'', а след това допълни, че в действията на ръководството на полицията цари хаос: ''Това е паниката за оцеляването на същия този падишах. Съжалявам, че ще кажа неговото публично име, но ще го направя. Става дума за оцеляването на тази ''Балканска тиква'', завърши скулпторът.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 130 гласа.

Свързани новини