Отидете към основна версия

15 367 112

Проф. Гечев пред ФАКТИ: ГЕРБ взеха 5 млрд. заем, за да си купят изборите

  • румен гечев-
  • moody’s-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • 5 млрд.-
  • заем

Той коментира и оценката на Moody's, която касае кредитния рейтинг на България

Снимка: ФАКТИ

''Нека първо да кажем на многобройните зрители, че тази оценка на една от ключовите международни агенции за кредитен рейтинг - Moody's, се оправи основно по отношение на дългови инструменти на капиталовите пазари, т.е. дава оценка на държавите, на отделни крупни фирми, на големи банки, какво е качеството на книжата, които те искат да продадат на пазара, срещу които да получат кредит, заем. Тези оценки не са еднозначни. Нека да започнем отначало, че тази оценка винаги е под съмнение, тъй като точно големите фирми подведоха банки, инвеститори и финансови посредници при голямата криза. И всички тези ключови посредници - и Moody's, и Fitch, и Standard & poor's, и одиторски компании като Andersеn, някои от техните шефове влезнаха в затвора и платиха над 2 млрд. долара глоби за това, че са подвели инвеститорите. И оттогава техните оценки не се взимат като истина от последна инстанция. Визираме кризата от 2007-2009 г. и рухването на финансовите системи на САЩ, Европа и Азия. А последните събития тук, от кризата, също показват, че тези оценки са под съмнение''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът и народен представител от БСП - проф. Румен Гечев. Съжденията му са повод самохвалството на министър-председателя на България - Бойко Борисов, който насред българска гора изтъкваше новината, че агенцията Moody's е дала добър кредитен рейтинг на страната ни.

''Но за какво става дума? Първо това, че която и да било агенция дава добър кредитен рейтинг на България, означава, че България може лесно в момента да излезе на международните пазари и да тегли заеми. Защо? Защото има няколко основни показателя. Единият е, че към момента делът на държавния дълг в БВП е значително по-малък от повечето страни членки на Европейския съюз поради редица причини. Впрочем, това не винаги е толкова хубаво. Второ, бюджетният ни дефицит също се вписва в европейските изисквания до момента да е под 3% от БВП, макар че се очаква това при тази криза да бъде нарушено. Т.е. българската държава може да си плаща допълнителни външни дългове, поради което се предлага и по-висок (б.р. кредитен рейтинг), минимално увеличение на кредитния рейтинг, който се прави на три нива. А - най-високото ниво, Б и Ц нива, които са с по няколко вътрешни подразделения, но едва ли трябва да влизаме в такива подробности. Но това, което искам да кажа е, че тази оценка е странна. Аз прегледах в детайли оценката на Moody's, касаеща България и българското правителство за теглене на нови заеми, и те казват, че тяхната оценка с леко повишение на рейтинга, се дължи на следните две групи фактори, които те са изчислявали: в едната група фактори те казват, че е подобрен институционалният капацитет на българската държава от гледна точка на присъединяването ни към Банковия съюз и поемането по пътеката към еврозоната. Това донякъде би било прието, макар че това е субективна оценка, тъй като при голямата криза 2007-08 г. Европейската централна банка си беше там и въпреки това стана срив на банките и на финансовата система на Европа. Но да допуснем, че това е някакъв плюс, може би.

Втората група фактори, които са по-обективни, са в числа и наистина предизвикват недоумение, бих казал. Първо, Moody's пише, цитирам: ''Че е повишил малко кредитния рейтинг поради намаления риск от промяна във валутния курс на лева спрямо еврото''. Ама, добър ден, ние сме във валутен борд и курсът на лева към еврото е фиксиран. Никой няма намерение в следващите месеци да откачва лева от еврото. Така че тук няма никаква промяна, за да се говори за промяна на риска. Второ те казват за увеличени фискални резерви. Да, имаше увеличени фискални резерви, сравнително, миналата година, но сега поради обективни и субективни причини фискалните резерви намаляват, като обективните причини са свързани с коронакризата. Освен това, те казват, от Moody's, че очакванията са за позитивни фискални развития и развитие с дълга. Това е абсолютно погрешно. Първо, съвсем естествено е, че в условията на тази криза, фискалните резерви ще намаляват, и второ, те не са ли чели намеренията на правителството, което вече изтегли нови 5 милиарда лева? Т.е. няма никакво позитивно развитие по отношение на дълга, дългът расте и за последните 10 години правителството на Борисов е изтеглило 30 милиарда лева заеми, включая банковите гаранции, които дадоха на Националната електрическа компания (НЕК)'', поясни още Румен Гечев.

Защо оценката е такава, бе попитан социалистът от водещата Лили Маринкова, а той ѝ отговори по следния начин:

''Ще споделя личен опит. По време на началото на финансовата криза от 1996 г., когато се оказа, че са обрани българските банки, над 80, лицензирани от централната банка, при мен и министъра на финансите, по това време аз бях министър на икономиката и вицепремиер, при Митко Костов и при мен се появиха едни господа от една от трите големи компании и казаха, че не е проблем да ни направят една добра оценка. Тогава беше за към 650 000 хил. долара. При което аз им казах, че имат чувство за хумор и нямаме никакви такива намерения, особено в тези трудни условия да взимаме от българския народ 650 000 хил. долара, за да ни направели някаква оценка. Тъй като, каквато и оценка да направят, нагоре или надолу, когато банките са ограбени тази оценка няма да ти помогне много. Предполагам, че и сега случаят е такъв. Трябва да се провери. Не мога да твърдя, нямам доказателства, но според мен това е поръчка, която е направена, тъй като подобни оценки тези анализатори, оценяващи кредитния рейтинг, ги продават. Ако влезете и като потребител се регистрирате в Moody''s, вие ще получите една обща информация. За да получите анализ на сектори на икономиката, на определени банки, на определени водещи корпорации, които продават ценни книжа, в детайли за определени страни, вие трябва да си заплатите. И нека да припомним, че те за това бяха глобени, над 2 млрд. долара платиха глоби тези компании, тъй като те излъгаха в оценките си. Те излъгаха за цели държави, те излъгаха за Гърция, заедно с водещи инвеститори от Европа и САЩ, те лъгаха и Европейския съюз, лъгаха и частни инвеститори, и пълнеха Гърция с пари, докато я докараха до фалит все така обяснявайки, че нещата се развиват добре'', смята народният представител от БСП.

''Същата компания (б.р. Moody's) в един случай даде точни сигнали за проблеми в една българска банка. 2013 г. те понижиха кредитния рейтинг на Корпоративна търговска банка, тъй като банката продаваше и искаше да увеличи продажбите си на ценни книжа, акции на международния пазар. Малко след това, 2014 г. банката рухна. В случая Moody's, правилно тогава даде индикации, че нещата с банката се влошават на основата на един показател, който бих казал, че всяко дете, и при разискванията в парламента им обърнах внимание, би забелязало, че примерно, докато раздадените кредити растат с около 3% и половина в цялата банкова система, в КТБ растеше с над 30%. Това не е нормално, тук веднага светват ''червените'' лампи в този случай. Но възниква въпросът: В коя планина беше г-н Борисов 2013 г., та не видя той 2012, 2013 като са пълнили Корпоративна търговска банка с държавни средства? Над 1 млрд. лева отидоха в КТБ. Всички държавни компании загубиха огромни средства, тъй като този 1 млрд., не мога да ви кажа в момента, но ако е върната 1/3 пак ще бъде добре. Но държавата загуби огромни средства. Значи, в един случай ''държавните мъже'' не се интересуват от оценки на Moody's, а в други случаи, високо в планината, гонейки зайци, той чете и се интересува от оценките на Moody's'', заяви още социалистът.

Попитан за новия дълг на България, Румен Гечев заяви следното: Ето това е един чудесен въпрос, на който Борисов и министърът на финансите, новият, отказват да дойдат в парламента и да обяснят на народните представители''. Той припомни за стария заем от 10 млрд., който бе теглен преди време и заяви: ''От тези 10 млрд., те почти ги изчерпаха вече, сега изтеглиха 5 млрд. За какво са те? Ние предполагахме за какво са, те са заради изборите. В момента повишават пенсиите, повишават стипендиите, повишават заплатите частично във висшите учебни заведения. Преди изборите. Пенсиите, по традиция, досега винаги се променят от 1 юли на следващата година, а не 1 януари следващата година. Но тъй като ГЕРБ го чакат избори, законни предстоят най-късно през март, поради тази причина те сега ще ни накарат, г-жо Маринкова, всички ние, нашите деца и внуци, тези пари ще ги изплащаме ние, а те ще ги хвърлят преди изборите, за да се тупат в гърдите и да обикалят с джипките във високопланинските селища. За това са ги взели, за да си купят изборите.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.

Свързани новини