Отидете към основна версия

13 416 37

За позорния строеж в полите на Витоша - Христо Колев от АБВ пред ФАКТИ

  • витоша-
  • строеж-
  • екопътека бистрица-железница-
  • христо колев-
  • абв

По темата вчера писа и нашата медия

Снимка: ФАКТИ

''Преди няколко месеца алармирахме обществеността, както и институциите, за строеж, който се извършва в полите на Витоша, в село Бистрица, вилната зона на Бистрица. Там говорим за огромен обект, много декари е. Сградата, която ще бъде построена, зрителите сами могат да направят сметка за какво става въпрос, е с РЗП 1500 кв.м. Преди да стане строителна площадка този терен, по-голямата част от него, е бил млада борова гора. Всичко е изсечено и процесът на строителство е почти денонощен. За момента нямаме отговор, пуснали сме необходимите запитвания (б.р. за чий е бил имотът поначало), но е факт, че строежът е законен, не е незаконен. Още от когато направихме първия репортаж той е заграден с ограда, всичко е както трябва по закон, има си табелка информационна - кой е възложителят, кой е строителят, кой е техническият ръководител. Възложител е физическо лице на име Николай Найденов, строителен надзор - ''Авангард Мениджмънт'', строител (изпълнител) - ШЕКИ 83 ЕООД със седалище и адрес на управление: гр. Раковски. Не знам колко сериозно звучи на зрителите, на мен лично не ми звучи сериозно, но това е друга тема''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - г-н Христо Колев от софийската организация на ПП АБВ.

По темата вчера писа и нашата медия.

''Ние направихме поредица от репортажи, искахме и съдействието, обърнахме се чрез медиите към ''зелените'' организации, към еко организациите, никакво, абсолютно никакво съдействие, никакви реакции'', заяви още Колев.

''Пуснахме запитване по казуса до районния кмет на Панчарево - Николай Гюров, и до г-жа Фандъкова. Чакаме все още отговора от столичния кмет, получихме от кмета на Панчарево съвсем скоро отговор и ще цитирам какво ни отговаря: ''Уведомяваме ви, че цитираното в писмото разрешение за строеж №37 от 24.02.20 г., е издадено от главния архитект на Столична община, съгласно одобрен (съгласувани инвестиционни проекти) от направление ''Архитектура и градоустройство'' - СО. Районната администрация не разполага с проектната документация. Предполагам, че отговорът на г-жа Фандъкова ще е същият, защото не допускам, че това не е вярно. След като получим отговор и от г-жа Фандъкова, това е абсолютен мотив за искането на оставка на главния архитект - Здравко Здравков. Защото то - законно е, всички разрешения са и валидни, и е минала процедурата, но морално ли е? Аз съм юрист и едно първите неща, като човек започне да изучава правото, е, че правото върви заедно с морала. Тук морал няма. Утре съвсем законно могат да решат да застроят и ''Черни връх'', да си е ЖК ''Черни връх'', коментира Христо Колев.

''Планината, белият дроб на София - планина Витоша се застроява, съвсем законно. Това е най-притеснителното. Презастроиха Черноморието, презастроиха големите градове, сега вече строят и в планините''. вметна представителят на АБВ.

''Другото, което е много сериозно, нямам доказателства, но логиката сочи натам, че говорим за корупционни схеми. По принцип едно разрешение за строеж не се издава току-така. Дори за нормален имот'', допълни той.

От АБВ все още нямат информация дали някоя мастита фигура стои зад този позорен стоеж.

''За това сме тръгнали да разплитаме случая, за това искаме отговор реално от институциите, от които зависи издаването на това разрешение, контролът по строежа и т.н. Нещата ще се навържат в един момент, още сме на ранен етап. Важното е, че се задейства процедурата и вече имаме официален отговор'', каза още Колев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.

Свързани новини