Отидете към основна версия

11 458 48

Любомир Шопов пред ФАКТИ: Създадоха ГЕРБ за налагане на германско влияние в България

  • любомир шопов-
  • андрей луканов-
  • бойко борисов-
  • тодор живков-
  • михаил горбачов-
  • бкп-
  • преход-
  • групировки

"След 1991 година Движението за права и свободи постепенно се превърна в движение за привилегии и свободия", каза Шопов

Снимка: ФАКТИ

"Изтокът и Западът си подадоха ръка образно казано. Всъщност това подаване на ръце не беше благоприятно за българската държава и за политиката, която последва в продължение на 31 години".

Това каза Любомир Шопов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"На практика се получи едно генерално разминаване с реалните възможности на преход от една система към друга. Говорим за дългогодишна Студена война. Аз бях няколко години ръководител на българската правителствена делегация на Виенските преговори за разоръжаване между НАТО и Варшавския договор. Ние тогава имахме уникалната възможност да контактуваме и съм добре запознат с проблематиката на НАТО и Варшавския договор в Централна Европа и по фланговете.

Опасността от военен сблъсък беше много голяма, но по-страшното за народите, за нашите държави беше икономическата блокада, която беше наложена от Студената война. Именно икономическата блокада и наложената от САЩ надпревара във въоръжаването доведоха до колапс на нашите икономики, до невъзможността да се развиват по един модерен начин въпреки стремежа за установяване на контакти, въпреки стремежа и желанието да се решават и хуманитарните въпроси - общуване на хора, пътувания и т.н.

В крайна сметка с идването на Горбачов на власт този процес на отпушване на пробойни в кораба на социалистическата общност беше започнат. Той се разви много бързо и Горбачов реално имаше възможност да прави реални промени в Съветския съюз. Не можа да ги направи, той не беше наясно с възможностите, главозамая се, хванаха го на почва самовлюбеност, внушиха му, че е лидер от световен мащаб, че той ще направи най-големите промени на планетата, рухна Съветският съюз, оттам започнахме да потъваме и ние", разказа Любомир Шопов.

"Неговата историческа грешка беше, че той (бел.: Горбачов) нямаше държавническа готовност, той нямаше тази подготовка като държавник и около него имаше помощници, някои, от които бяха - мога директно да го кажа, сътрудници на американското разузнаване, вербувани в Канада. Говоря за най-близките му помощници, неговата съпруга също оказа много силно влияние върху скоростта, с която трябва да бъдат направени тези промени. И така т. нар. перестройка беше една пушилка, много приказки. Гласност, демокрация - да, но те трябва да бъдат свързани с икономически реформи, с ясна програма. Той нямаше нищо от това и нещата тръгнаха в един непредсказуем ред, в една посока, която доведе и до разрухата на една огромна държава", добави Шопов.

"Много интересен е сблъсъкът между Тодор Живков и Горбачов, защото България вече беше тръгнала по пътя към отваряне към Запад. Ние имахме много добри контакти с Германия, с Япония. Започнахме да преговаряме за нови технологии. Ние реално се отваряхме въпреки ограниченията, които съществуваха в рамките на социалистическата общност. Горбачов беше много ревнив в това отношение и понеже някои от висшето ръководство в БКП докладваха и създаваха проблеми на Тодор Живков в това отношение той (бел.: Горбачов) практически в разговор с Тодор Живков му прави остра забележка, че България твърде бързо се отваря на Запад", каза Шопов.

"Аз симпатизирах и продължавам да симпатизирам на Андрей Луканов, с когото се познавах от 1962 година - още от института по международни отношения в Москва. Винаги се старая да запазвам една граница между личните отношения с Андрей Луканов, който беше много ерудиран, висококачествен политик и конкретните действия, които той предприе вече като реалния ръководител на българската държава веднага след 10 ноември. Петър Младенов не беше добре здравословно, управлението на партията беше поето от Андрей Луканов. Аз бях в състава на Централния комитет, участвах на пленума на 10 ноември, участвах на първите пленуми след 10 ноември. Трябва да ви кажа, че бяха допуснати груби нарушения на демократичния подход, започна се едно силово променяне на отношенията към бившите кадри и реално погледнато, особено след като Андрей стана министър-председател, на своя глава - аз не съм чувал на има решение на ръководството на БКП и на БСП, той взе решение въпреки съпротивата в самия Министерски съвет да бъде обявен мораториум върху изплащането на външния дълг", разказа Шопов.

Попитан за Мирчо Спасов и ролята му в трудовите лагери, Шопов отговори: "Доколкото съм запознат от официални и неофициални документи като заместник-министър на вътрешните работи той е имал отношение към тези лагери, но за генезис от Мирчо Спасов и по-нататък едва ли би могло да се говори". Лили Маринкова допълни, че се смята, че синът му Румен по-късно в кръга "Орион" е инициирал покушението над Луканов, а Шопов коментира: "Така се говори, така се пише, но аз не съм видял доказателства за това. Не съм нито негов защитник, нито негов обвинител и не бих могъл и не бил искал да бъда".

На въпроса кой е бил по-виновен - партийната власт или Държавна сигурност, Шопов отговори: "Отговорът е много прост - политбюро на ЦК на партията и ЦК на БКП взимат решенията за развитието на държавата и всички структури в тази държава действат в рамките на закони и подзаконови актове, които се изработват и се приемат от Министерския съвет в рамките на тази програма и тези цели, които политическото ръководство на държавата поставя. Какво е и сега между другото с ГЕРБ и с други партии, които са на власт".

"Държавна сигурност беше закрита със закон през 1990 година. Към това време между 14 и 20 хиляди души активни служители на ДС бяха извадени от системата и бяха оставени на произвола на съдбата. Ние не можем да говорим за организирани структури на бившата Държавна сигурност, които се вливат в новия начин на живот на държавата. Може да се говори за привилегии и възможности, предоставяни от овластени да се прави бизнес и по-успешен бизнес за сметка на интересите на държавата. Знае се, че са създадени групировки. Да говорим конкретно за "Мултигруп", но "Мултигруп" не е структура на ДС. "Мултигруп" е едно изобретение на предприемчиви бизнесмени и на хора във властта", каза Шопов.

"СИК и ВИС, според мен, са структури, които възникват на базата на търсене на реализация от млади спортисти, активни мъже, които търсят начин да изкарат пари", каза още той. На въпроса дали техен изобретател е Любен Гоцев, Шопов отговори: "Към това би трябвало да се върнем след 15-тина, 20 години, ако излязат факти и данни. Сами знаете, че в исторически план развитието на едни или други събития би трябвало да се гледа след доста продължителен период от време".

"ГЕРБ е една политическа партия, която беше създадена с оглед на налагане на германско влияние в България, но той (бел.: Бойко Борисов) се оказа много повратлив. В самото начало в ръководството на ГЕРБ влязоха доста хора на Сорос - и Плевнелиев, и Дончев, и немалко други хора, и от политик и след това вече министър-председател, обслужващ германските интереси, Бойко Борисов ще - не ще започна да обслужва интересите и на по-големия брат - на САЩ.

Проблемът е, че той започна да обслужва и интересите на Турция. Започна да действа и във външнополитически план в ущърб на българската държава - говоря за отношенията с Македония, и практически по време на неговото управление ние се оказахме в ситуация на една държава, която в много по-голяма степен обслужва чужди интереси, отколкото своите собствени", каза Шопов.

Попитан за ДПС, Любомир Шопов отговори: "Само по себе си Движението за права и свободи беше създадено като структура - и това са първите изявления на Доган още от Варна веднага след регистрирането на движението, която цели на възстанови турските имена на хората със сменени имена и да възстанови техните права и свободи. Това стана 1990-1991 година с актове на Народното събрание, по-късно с Великото народно събрание. Те получиха всичко, което пожелаха. След 1991 година движението за права и свободи постепенно се превърна в движение за привилегии и свободия. Това са фактите".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 31 гласа.

Свързани новини