Отидете към основна версия

43 920 199

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: Ако ни затворят наистина, следват гладните бунтове

  • локдаун-
  • бойко борисов-
  • николай хаджигенов-
  • отровното трио-
  • протести

"От един месец ефективен локдаун на икономиката ще ѝ трябват поне две години да се възстанови", каза той

Снимка: ФАКТИ

„Идеята за политика на Бойко Борисов винаги е била като вентилаторна перка – това, което е валидно сега след три секунди вече не е валидно. Какво ще стане до петък никой не знае, той самият още няма представа какво ще стане. Ако трябва да гадая, бих предположил, че това е някакъв вид лакмус. Натърти, както обикновено, здравният министър отпред да отнесе каквото има и ще тестват реакциите на обществото, което е пример за тотално политическо малоумие”.

Това каза адвокат Николай Хаджигенов по повод новите противоепидемични мерки, които предстои да влязат в сила от петък пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“На 1 ноември ние предвидихме каква ще е ситуацията. Една от причините, които артикулирахме тогава беше, че спираме протеста заради ситуацията с коронавируса. Факт беше, че Борисов заради протестите не наложи своевременно затваряне на определени части на икономиката. Основна причина бяха протестите - него го е страх. Друга причина, според мен, е чисто финансова - петте милиарда, които изтеглиха като кредит ги раздадоха и, както виждате, няма дори на любимите му пазванти да вдигнат заплатите”, каза още той.

“Налице е политическа управленска импотентност в ГЕРБ. Тук няма нито една смислена мярка. Дай ще затворим някак доброволно и ако може да не гласуваме през Народното събрание, защото ако мине като закон - както трябва да бъде и беше предния път, трябват стимули. Трябва да се спре данъчният часовник, кредитният часовник. Трябва да се дадат пари. А сега това ще устрои само другата любима част на Бойко Борисов - тези близо 400 хиляди души на бюджетна издръжка, които така или иначе не правят нищо смислено. Сега те ще си стоят вкъщи и ще имат добре платена отпуска”, каза адвокатът.

“От един месец ефективен локдаун на икономиката ще ѝ трябват поне две години да се възстанови, което няма как да стане. Затова той сега е в положението на малко бременна жена - хем така, хем иначе, хем, ако може нещо друго. Борисов си отива така или иначе. Видно е, че той не може да се справи с нищо. Аз мога да дам един елементарен пример за ефективна помощ на бизнеса, хем аз съм безкрайно далеч от икономиката, бидейки наказателен адвокат. Ако бяха обединили фискалните години 2019 и 2020 година, това би било добре за бизнеса. Ще могат да си върнат част от данъците, загубите ще могат да бъдат натрупани за следващи години, а сега фирмите дължат авансови данъци на база резултата си от миналата година. Да, но миналата година беше добра, а тази е катастрофа. Както виждате, в Министерски съвет няма идея от мислене. Въобще не се опитват да мислят по нито една тема”, допълни адвокат Хаджигенов.

“Ние сме в средата на хуманитарна криза. Забравете епидемиологичната криза. Хуманитарна криза. Аз отказвам да влизам в дискусия тази хрема дали убива достатъчно ефективно или не, защото няма значение. Гладът убива 100% сигурно. Борисов и ГЕРБ така или иначе никога не са разбирали от икономика, от финанси, от нещата, които движат бизнеса. На него представата му е да транзитираме газ по едни тръби, които минават оттук-оттам, да строим “Белене”, защото ще вземем едни милиарди, но какво ще го правим това “Белене” никой няма представа и асфалта, разбира се. Гледал е, предполагам, съветски филми от войната - това са идеите на Хитлер”, категоричен беше той.

“Сега този локдаун, който ние сами трябва да си наложим, всъщност ще ликвидира окончателно държавата. Тоест ще има след Бойко и потоп - това е ситуацията в момента”, каза той.

Относно анализът на Венецианската комисия за проекта на ГЕРБ за нова Конституция, адвокат Хаджигенов каза: “Откакто сме в ЕС поне веднъж в годината има критики, които са едни и същи. Те не са се променили за 11 години. Единственото нещо, което се променя е, че най-накрая в Брюксел разбраха, че Балканските държави, конкретно България и особено Бойко Борисов грам не разбира от нормален дипломатичен брюкселски език т.е, всеки път, когато излязат критиките, казват: “Ей, супер сме, вижте колко много ни хвалят”. Боже, ние един и същи текст ли четем? Единственото нещо, което направиха е, че просто смениха тона. Иначе критиките реално са едни и същи, нищо не се е променило за 11 години освен лъжите на Борисов. Преди Брюксел си даваше вид, че му вярва. Сега вече не правят и това”.

“Нека да си кажем нещата не на брюкселски език, а на чист български. Предложението за нова Конституция на ГЕРБ и на бившия - слава Богу, правосъден министър е откровена тъпотия. Там няма нищо смислено, там няма каквато и да е била идея. Въобще не стигам до общественото обсъждане, което очевидно го няма”, допълни той.

“Те (ГЕРБ) разбират единствено от насилие. Става нещо - това ще го решим с насилие. Става нещо други - и това ще го решим с насилие. Не се случва нищо - и това ще го решим с насилие. Тук тези локдауни са точно същия пример. Всичко ще решим с насилие. Да, но малко мисъл не може ли вкараме? Те няма как да вкарат, на мен ми е ясно това. Затова във властта трябва да има умни хора”, смята адвокат Хаджигенов.

“Гледайки народът как се вълнува с тези мерки, гледайки това, което се случва в чужбина - примерно англичаните вдигат локдауна след още една седмица. Там нищо не се промени след локдауна. Абсолютно нищо”, категоричен беше той.

“Тези мерки нямат достатъчна ефективност”, смята адвокат Хаджигенов. “Ако бяха предприети октомври месец, когато им беше времето, може би щяха да имат някакъв ефект. Сега от тях няма никакъв смисъл. Хората се вълнуват, силно се вълнуват, защото те знаят най-добре, че от глад ще умрат. Ако ни затворят наистина, следват гладните бунтове. Това не е трудно да се предвиди, а от гладните бунтове Борисов вече няма спасение” допълни той.

Относно това дали Борисов ще получи някакви гаранции за непреследване след слизането си от власт, дали те биха могли да дойдат от социалистите, Хаджигенов коментира: “Социалистите, а и не само, всички политици, които са били във властта през последните 30 години у нас имат трайна практика на омерта - никой от тях не закача падналия, този преди тях с идеята, че някога те ще слязат от властта и не биха искали да бъдат закачани”.”Не бих се учудил социалистите да продължат тази игра, но ние - гражданите, няма да ги оставим. Това трябва да приключи и ще приключи. По един или по друг начин, ще му сложим края. Не може да крадеш от собствения си народ, да го насилваш и после да отидеш на Кайманите да си живееш живота”, допълни той.

Относно аудиозаписите и снимките на Борисов, Хаджигенов каза: “Той е кукла на конци. Това, че го заплашват, значи, че го командват. Това от ден първи е било е било така. Той няма достатъчно интелект да си поръча баничка с боза, камо ли да управлява държава”.

“Божков каза: “Аз съм плащал десетки, вероятно стотици милиони директно на правителството на Борисов”. Ето един човек, който извърши самопризнание за изключително тежко престъпление. Уличи себе си директно. Можем да се обзаложим, че далеч не е единствения. Всеки, до който се е докоснал Бойко Борисов, му дължи между ⅓ и 50%”, каза още той.

“В момента, в който той слезе от властта, всичките тези хора ще му потърсят сметка. Оставете олигарсите и всичките тези, от които той е крал и е мачкал, но какво правим с гражданите. Всички тези, на които взе хляба, тези, които намачка, тези, които 11 години прави на маймуни. Трябва да го е страх от собствения си народ”, смята адвокат Хаджигенов.

На въпроса дали той все още смята, че гражданите са способни да родят масивна съпротива, той отговори: “Ние го направихме”, и отрече на протестите да са били единствено хора, които живеят и учат в чужбина.

По повод следващите избори, адвокат Хаджигенов каза, че няма против да бъдат и след март. “ГЕРБ ще са се самоубили успешно окончателно”, каза той.

“Ние от Отровното трио отдавна твърдим, че правителството на Борисов убива. До скоро само косвено можеше да го твърдим, сега е пряко. Те убиват буквално собствения си народ”, каза той по повод състоянието на здравеопазването.

“Той (Борисов) сега убива с всичките си тези действия (...) Купихме за не-знам-си-колко милиарда самолети, които ще са готови 2027 година, които от чисто военно стратегическа гледна точка са достатъчни само за война с Македония, същевременно в цялата държава имаме три или четири реанимационни линейки, нито един въздушен транспорт медицински, тотален хаос, в която и болница да влезете извън частните е тотална кочина, разпад, но ще си имаме самолети 2027 година евентуално. А тези милиарди са може би 100 реанимационни линейки, 5 хеликоптера, 10 самолета плюс условия в болниците, плюс лекарства”, допълни адвокатът.

В края на разговора адвокат Хаджигенов каза, че управляващите ги е страх да вземат трудни решения. “Всеки един, който намери своя начин да протестира достатъчно ефективно, не просто да бучи сутрин в кафето, е просто чудесно. Всеки един от на всяка една гилдия е достатъчен да свали Борисов”, каза той по повод една масова лекарска оставка.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 186 гласа.

Свързани новини