Отидете към основна версия

10 131 50

Огнян Стефанов за ФАКТИ: Дефиницията за диктатура в България е абсолютно запълнена

  • огнян стефанов-
  • избори-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • българия-
  • демокрация-
  • диктатура

"Ние тук сме просто смазани, икономиката е смазана, нейните устои. Политическото съществуване по начина, по който го проповядва съвременната демокрация, то тук не съществува", заяви още Стефанов

Огнян Стефанов, кадър: ФАКТИ

"Беше казано, че е използван държавният ресурс, медии големи и джипката, разбира се. Къде без джипката? Тя стана емблема на това управление, на неговия край, на предизборната кампания и въобще на пиар поведение. Според мен тя дори изигра някаква роля, колкото и да изглеждаше абсурдна, колкото и на моменти да изглеждаше просто не на място". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ издателят на сайта Frognews Огнян Стефанов. Думите му бяха в коментар на предизборната кампания преди провелите се на 4-ти април парламентарни избори.

"Трябва да си признаем, че и аудиторията не е с добра политическа култура, меко казано. Тя не реагира остро на тези неща (б.р. на модела "Джипка"), тя не реагира съпротивително на това, че я приласкават по такъв примитивен начин, по такъв циничен начин. За това може би тези номера. Това са някакви селски хитрости в отрицателния смисъл на думата. Не искам да обидя никой, свързан със селото, но това са дребни андрешковски номера - ще ползвам джипката, ще ходя, Севда ще ме снима и т.н. Страшна пошлост излъчва това", допълни към гореказаното той.

"Аз съм се ровил в посока да търся аргументи за диктаторско поведение, елементи за управление с всичките тези инструменти на диктатурата, и трябва да призная, че тук те са страшно много. Дефиницията за диктатура в България е абсолютно запълнена. Първо, насаден страх у населението, че ако ти не поддържаш властта, ако ти не си по някакъв начин с нея, нямаш шанс. Ти нямаш шанс за реализация нито на пазара, нито където и да било. Да не говорим за държавна администрация, институции и т.н. Това е абсурд.

Второ, всяване на страх, че бизнесът ти няма да върви, че бизнесът ти може да закъса рязко, ако ти изразиш свободно мнение дори, някаква позиция, ако заявиш. Аз лично познавам страшно много хора от бизнеса, някои от които лежаха по арестите, на други им взеха бизнеса. Гражданите са чували за тези, които са публично известни, но има страшно много неизвестни хора, които са лишени от бизнеса си, от препитание, фирми са превзети. Фирма, започне ли да печели някъде, това веднага се забелязва и веднага се появяват съответните хора, които по съответния начин, а това е мутренският начин - чрез натиск, чрез принуда, чрез шантаж, чрез заплахи прехвърляш, или ти стават съдружници и след това превземат цялата фирма.

Следващият елемент на диктатурата е, че силови структури като прокуратура, МВР, служби, са също твой инструмент и са в твоите ръце, ти имаш свободата да упражняваш всякакъв вид натиск, преследване и насилие под всякакви форми", обрисува положението в днешна България Стефанов.

"По време на предизборната кампания т.нар. големи медии, национални телевизии и т.н., успяха да подобрят някакъв собствен рекорд. Примерно на Мая Манолова да ѝ бъде зададен въпросът за посещението ѝ при Божков някъде около 1873 пъти. Тя толкова пъти отговаряше и естествено тя няма такъв набор от разнообразност, за да отговоря, и то се получаваше едно и също. A в същото време десетките или стотиците срещи, които е имал премиерът Борисов с Божков през годините, това никога не се е появявало като тема. Това никога не е било дори изпуснато в публичното пространство. А нима това не е известно? Нима не е известно кои други лица от т.нар. Ъндърграунд, от тези, които са били в сенчестия бизнес, някои избелили си донякъде бизнеса, станали хора с бели якички, но всички ги знаят какви са и кои са. Това са хора от неговия кръг (б.р. от има се предвид от кръга на Бойко Борисов). Включително до момента, включително съвсем актуалното му обкръжение. Тези същите медии никога не са отронвали дори и дума по този въпрос", възмути се издателят на Frognews.

Никой до момента не е задавал въпроса: "Г-н Борисов, обяснете за чекмeджето простичко". Да даде някакви обяснения, ей Богу, става дума за 1 милион евро (или 2 милиона лева). Това са суми, които 90% от българите и във фантазиите си, и във въображението си не са виждали", добави Огнян Стефанов.

Той коментира и изборния резултат на ГЕРБ:

"Те губят 400 000 гласа, губят 20 и няколко депутата в Парламента и фактически събират сбор от гласоподаватели, които гласоподаватели са ядрото на държавната администрация, на МВР, което е над 50 000 души, на служби, на прокуратура, на общински и кметски оправи, които са под контрола на ГЕРБ. Имат хора от най-верните, които са им изневерили. За мен това е един абсолютен провал, защото ти разполагаш с цялата държава, с всички медии, изобщо с всичко, с целия ресурс на държавната хазна. Отиваш в Пловдив и раздаваш на футболни отбори, частни футболни отбори, което е забранено от ФИФА, но ти им даваш милиони, а след това казваш, че няма пари евентуално за предсрочни избори".

"Вторачват се дали е подала оставка Корнелия Нинова като лидер на БСП. Аз лично казвам, че на Корнелия Нинова трябва да ѝ благодарим поне за две неща. Съкрати тази партия на половина, върна я в размера на групата на Благоев. Тя в крайна сметка свърши една "черна" работа като махна хора като Гергов, бизнесменът от Пловдив, а и други, да не ги изброявам. Изчисти партията от хора, които бяха там от десетилетия и разсъждават с нафталинени категории. БСП си отиде на мястото, тя е малка партия. А и понеже не е модерна, няма основания да претендира за нещо повече от това.

За "Има такъв народ" и съмнението на някои хора, че тази партия е проект на задкулисието, Огнян Стефанов заяви следното: "Понеже действието се развива в България, в български условия, задкулисието винаги ще наднича от всеки ъгъл. Ние толкова сме свикнали с него, че за нас става необичайно, когато се извърши някакъв подобен пробив".

Лили Маринкова сподели на госта си, че се чуват гласове, твърдящи, че съдбата на Борисов зависи от висши политици в ЕС и Германия, а той коментира това по следния начин:

"Той (б.р. визира се Бойко Борисов) никога не е крил, че разчита много на германската подкрепа. Това от Германия, което ние очакваме да наложат спрямо него, то според мен в момента съвпада и с интересите на Вашингтон. Така че, откъде ще дойде по-силният натиск вече за нас е все едно. Както казва Чърчил през 1942 година: "Аз ще се съюзя и ако трябва ще прегърна и Сталин, за да премахнем голямото зло". В сегашната ни ситуация, разбира се, в много по-малък мащаб, у нас се разиграва нещо подобно. Ние трябва да премахнем едно управление. Аз не помня толкова дългосрочно в нашата история да са се подвизавали толкова престъпни практики, и то наложени, и то работещи с всичка сила. Това просто трябва да спре, това трябва да бъде премахнато, защото тази нация е застрашена".

"Ние тук сме просто смазани, икономиката е смазана, нейните устои. Политическото съществуване по начина, по който го проповядва съвременната демокрация, то тук не съществува. Съществува само словесно, само плакатно, нищо повече от това. Зад него се крият преследване на журналисти, преследване на медии. Някой ще каже: "Тук не ги бият като в Беларус и Русия". Ама то има толкова други начини, ей Богу. Да те ограничат да нямаш достъп до пазара на реклама, да нямаш до финансиране, да ти заведат дела и да ги водят тези дела с години наред, да те разкарват по съдилища, знаейки, че са абсурдни тези обвинения. Това не е ли преследване?", запита Стефанов.

По отношение на страховете, че Слави Трифонов и "Има такъв народ" може да се окажат поредното разочарование в демократичната ни история, Огнян Стефанов каза следното:

"Това би било фатално за него, но и за всички в България би било ужасно, защото толкова пъти сме лъгани, че в момента, когато авансово се даде някакво доверие, изразено с 15%, това ще доведе до такава демотивация на обществото, че аз направо не мога да си го представя. Дано тези хора, които ние познаваме - Слави и екипът му, от цялото ми сърце ми се иска и вярвам, че те си дават сметка за сериозното положение, в което са вече, и за отговорността, която е легнала върху тях. Сега трябва да се упражнят всички правомощия, за да поеме някаква глътка въздух това гражданско общество и да направи някаква крачка напред. Това е животоспасяващо за нас. Това не е по-малко важно от излизането от пандемията с коронавирус, не е по-малко важно от всичко станало. Да заработи тази правосъдна система вече по някакъв що-годе нормален начин"

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 56 гласа.

Свързани новини