Отидете към основна версия

7 589 78

Мартин Димитров за ФАКТИ: Обществото не иска да отиде на избори по старите правила

  • мартин димитров-
  • демократична българия-
  • гласуване по пощата-
  • изборен кодекс-
  • дистанционно гласуване-
  • изборни правила

"Видя се кой каква роля има в статуквото, когато поискахме редовно изслушване на главния прокурор", каза Димитров

Снимка: ФАКТИ

„Ключовият въпрос, макар и в очертаващия се кратък парламент, е да бъдат приети поне промените в Изборния кодекс. Това, разбира се, не зависи само от нас, от „Демократична България“. Аз призовавам всички останали участници в този процес поне този въпрос да бъде приключен и неговите важни компоненти – тоест гласуването по пощата. Ако направим избори по стария кодекс, което целят партиите на статуквото, има опасност да няма голяма промяна, а хората искат такава. Това е мечтата в момента – за една по-голяма промяна, което идва с гласуването по пощата. Ако близо 2 милиона българи в чужбина могат да гласуват по този начин, а също и стотици хиляди български граждани, които живеят на територията на страната, но работят, пътуват, а и трета група хора, които се притесняват от коронавируса и са се самоограничили, за тях гласуването по пощата би било много ценно“.

Това каза народният представител от „Демократична България“ Мартин Димитров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Трябва да бъде прието и видеонаблюдението, което ще бъде успокоение за много хора, че могат да виждат в реално време какво се случва, че ги няма обичайните злоупотреби. На трето място, аз съм поддръжник на машинното гласуване. Само че резултатът от машинното гласуване не трябва да се преписва на ръка, а трябва да става машинно“, каза още Димитров.

„Разчитам, че когато тези неща се кажат и обяснят пред парламента, има и други хора, които ги смятат за важни. Какво казваме на българите в чужбина? В момента те имат огромен разход, за да гласуват. Колкото и секции да им отворите, когато трябва да пътуват 500-700-1000 километра, това е огромен разход за тях. Освен това те виждат, че в голяма част от Европа има гласуване по пощата. Това е универсална практика. Дистанционното електронно гласуване, което също е наша теза – от компютъра вкъщи, е по-трудно, изисква повече време за неговата реализация. Тоест ще работим за тази идея, но е ясно, че след два месеца тя не може да бъде реализирана. Тя може да бъде реализирана за следващите избори и трябва да бъде реализирана“, допълни Мартин Димитров.

На въпроса на Лили Маринкова дали има споразумения между „Демократична България‘ и политическите сили извън ГЕРБ за въвеждане на дистанционно гласуване, Димитров отговори: „Чак споразумения, не бих казал, но гледам медийните изяви на отделни хора и виждам, че партиите на протеста подкрепят тази теза. Между другото ГЕРБ излязоха в много интересно обръщение, че щели да подкрепят всички идеи за промени в Изборния кодекс, което не знам какво означава точно, не знам смисъла на тези думи. Когато някой подкрепя всички идеи, не ми звучи сериозно. Смятам, че има шанс тези текстове да бъдат подкрепени, защото го дължим на тези 2 милиона българи в чужбина“.

„Да, на изборите в САЩ се спекулираше, имаше политици, на които пощите им бяха виновни. Но после проверките, които бяха направени щат по щат от местните власти, не показаха сериозни злоупотреби. Това е пример за това, че изборните способи не би трябвало да се използват за политическа употреба. Не е правилно“, допълни Димитров.

След това разговорът премина към заявката на втората политическа сила „Има такъв народ“ да върне мандата за управление веднага след като го получи. „Аз бих добавил един нюанс и той е, че може би беше по-добре да се каже директно на хората: „Нека да приемем новите изборни правила и тогава да отидем на избори - тоест да не се бърза толкова с връщането и на втория мандат. Това, ако се каже честно на хората пред всички медии, мисля, че е разбираемо. За мен обществото не иска да отиде на избори по старите правила. Искат го партиите на статуквото с твърдите електорати, с контролирания вот. Знаете, че има и много купен вот в България, което им харесва. Извън тях никой не иска да запази старите изборни правила“, коментира Мартин Димитров.

„Можеше да се забави връщането на втория мандат“, допълни той.

След отбелязването от страна на Лили Маринкова за обвиненията на БСП към „Има такъв народ“, че обслужват статуквото, Димитров каза: „През миналата седмица в парламента имаше гласуване, което показа кой каква роля има във въпросното статукво, когато ние поискахме да има процедура на редовно изслушване на главния прокурор. Тогава видяхме, че ГЕРБ, БСП и ДПС, които уж нямат общи позиции, които имат непримирими уж отношения, изведнъж се събраха и няколко пъти гласуваха заедно, като в тази процедура абсолютно нелогично включиха и върховните съдии“.

На въпроса дали Димитров изключва всякакви съмнения „ИТН“ да са извършили нещо противоречиво, той отговори: „Аз не искам да говоря за други партии и не мога да поема такива ангажименти, защото човек трябва да има страшно много информация, за да прави такива категорични съждения. Виждам следното нещо – на тях им се иска партиите на протеста да имат много повече гласове и оттам идва желанието за нови избори. Смятат, че с нови избори въпросното статукво ще бъде променено. Само че тук важният въпрос е, че ако новите избори са по ставите изборни правила, има опасност тази промяна да е минимална“.

„Сега не е време за емоции, не е време да се караме кой по-прав, кой по-крив, а заедно разумно да променим тези изборни правила. Ето, казвам Ви – аз съм човекът, който заедно с колеги през 2016 година внесе законопроект за електронното дистанционно гласуване от компютъра вкъщи. ГЕРБ, БСП и ДПС нарочно пет години не довършиха процеса. Трябваше да има няколко експеримента и това гласуване да бъде окончателно прието. Нарочно не го направиха. Сега разбирам, че за два месеца това няма как да стане и затова предлагам разумен компромис – дългосрочно да работим за гласуване от компютъра от вкъщи, но за тези два месеца да приемем гласуване по пощата“, каза още Мартин Димитров.

На въпроса дали според него разочарованите избиратели на „ИТН“ могат да се ориентират към друга партия, той отговори: „Те трябва да си обяснят решенията – това е тяхна работа. Това, което виждам като обща задача е все пак в този парламент да се свършат полезни неща“.

„Предложили сме един много ключов законопроект за намаляване на законната лихва при забавени плащания. Представете си стотици хиляди хора, които са длъжници – не са си платили сметката за ток, парно, телефон и т.н., и им надчисляват най-високата законна лихва в целия Европейски съюз. Ние предлагаме драстичното ѝ намаляване за граждани от 10% плюс основния лихвен процент на 4% плюс основния лихвен процент. Иска ми се, ако се намери прозорец в сегашния парламент, да направим няколко такива знакови неща, които да са антикризисни, които да помогнат на хората да не фалират, да покажат, че този парламент е по-различен от предишните парламенти“, обясни Мартин Димитров.

„Сега президентът има възможност, ако пожелае, да забави връчването на третия мандата, това е негово решение, но според мен е време за един обществен консенсус, а именно, че няколко такива ключови въпроса могат да бъдат разгледани от сегашния парламент. Няма смисъл от трескаво бързане, като, разбира се, умното е следващите избори, които се очертават, да бъдат проведени по нормално време. Нека обаче да видим какво ще стане с третия мандат. Научил съм се от политиката да не избързвам. Тоест виждам, че има вероятност от нови избори, но нека да видим какво ще стане с този трети мандат. Винаги са възможни изненади“, каза Димитров.

На въпроса какво точно има предвид под „обществен консенсус“, той отговори: „Имам предвид това, че все пак, ако парламентът има няколко седмици пред себе си - особено след като отменихме великденската ваканция, което беше правилно решение, има възможност да бъдат приети няколко ключови неща. Иска ми се да има консенсус по Изборния кодекс, по машинното гласуване, по видеонаблюдението, по намаляване на законната лихва за забавени плащания, което касае стотици хиляди хора и ги натоварва. Иска ми се по тези неща да има по-голямо разбирателство, защото ми се струват очевидни, струват ми се правилни“.

Мартин Димитров уточни, че гласуването по пощата би било голяма облекчение за всички хора, които се страхуват от пандемията, а също и за хората в чужбина. Така „вместо да гласуват 100 хиляди души, гласуват например 1 милион човека по пощата“ само в чужбина, каза той. След отбелязването на Лили Маринкова, че това революционно би разбъркано контролирания вот, Димитров каза: „Тези, които разчитат на контролиран и купен вот, се ужасяват от тази идея. Те смятат какъв процент от общия вот е техният купен вот. Когато общият вот драматично нарасне, например гласуват 1 милион души повече, тогава значението на контролирания и купения вот драматично намалява. Това ги плаши, разбира се“.

В края на разговора Мартин Димитров коментира това дали БСП биха подкрепили гласуване по пощата: „Когато се променяше Изборния кодекс в миналия парламент, БСП имаха възможност да внесат гласуване по пощата, но не го направиха. Тоест и на тях не им се ще да има висока изборна активност. Лошото е, че имаме три партии – ГЕРБ, БСП и ДСП, които ако има съберем гласовете, имат мнозинство в този парламент, както имаха и в предишния. На тях не им се ще да има висока избирателна активност. Хубавото е, че не могат да си го признаят (…). По тази причина имат тези неясни позиции“.

Целия разговор можете да видите във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.

Свързани новини