Отидете към основна версия

15 100 87

Проф. Калинов за поведението на ГЕРБ пред ФАКТИ: Шутове, гьонсурат...

  • проф. красимир калинов-
  • изборни технологии-
  • мажоритарна система-
  • пропорционална избирателна система-
  • мажоритарна избирателна система-
  • герб-
  • цик

„Ако се гледа на политиката и управлението на държавата като на бизнес, ще има да гледаме кюлчета със злато и пачки от по 500 евро още дълго време“, категоричен бе социологът

Проф. Красимир Калинов, снимка: ФАКТИ

Проф. Красимир Калинов, социолог, бивш член на ЦИК: „Аз съм дългогодишен противник на машинното гласуване, защото считам, че това е техника, технология. Дали ще разрежеш един предмет с нож, или с трион – това е въпрос на някакъв избор. Само че практиката и историята показват, че машините не решават проблеми, а ги създават“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Красимир Калинов, който е бивш член на ЦИК, социолог, математик и в частност експерт в електоралната математика.

„Корпоративният вот, платеното гласуване – това са неща, които са извън избирателната секция, извън машините. Те се организират много преди изборите по всякакви перфидни начини, за да контролират вота. Машината, ако разсъждаваме логически, до известна степен облекчава процеса, но от друга страна създава проблеми, които тепърва предстои да възникнат тук в България. Проблем с логистиката, проблем със софтуера, проблем с хардуера, проблем с това, че дори в момента тези машини, които ползвахме и които ще ползваме, са морално и физически остарели“, допълни по темата за гласуването с машина социологът.

Попитан от водещата Маринкова за най-сериозните проблеми на българските избирателни технологии, проф. Калинов отговори по следния начин: „Аз мисля, че те не са в начина на гласуване. Те са преди гласуването! Те са начинът, по който се контролират хората. Това са корпоративният и платеният вот. Той не става в секцията. Това са неща, които стават извън секцията“. Според него светът все още не е измислил почти нищо, за да противодейства на порочните практики в изборния процес. „Когато имате средна класа от независими хора, то тогава много трудно ще можете да манипулирате изборите. Но когато имате мижитурки отгоре до долу, с 5 висши образования, които се подмазват на този и онзи и не смеят да кажат нищо, и ги влачи като куфари с джипката по нивите и планините, така ще бъде. Това зависи от обществото, от нас. За съжаление, България е тръгнала в тази посока – да унищожава средната си класа, което означава, че олигархията може да си прави каквото си поиска“, коментира българската реалност проф. Красимир Калинов.

Водещата и гостът ѝ не подминаха и темата за мажоритарната система на гласуване:

“Мажоритарният вот е отречен преди 2000 г. Окончателно е изхвърлен от употреба преди 300 г. Мажоритарният вот има толкова много минуси, че само който не е прочел два реда, може да го защитава. Ако изборите за 45-ото Народно събрание бяха проведени по мажоритарния вот, ГЕРБ щеше да има 160 и няколко депутати.

Дисбалансът ще бъде ужасен. Политическите разправии за това как да се районира страната ще бъдат ужасни. След това, недопредставеността на българското население ще бъде също ужасна. Дали ще е в два тура, или ще е в един тур с обикновено мнозинство, при всички тези случаи дисбалансът ще съществува и той ще бъде „страхотен“.

Неудобствата на мажоритарните избори са няколко, но аз ще ви кажа две от тях. Първото е, че това е почти невъзможност да се състави надеждно правителство. Oт 240 единици – ако допуснем, че те са самостоятелни хора, мислещи хора, трудно може да се обединят и да се състави правителство.

Другото е, че за мен мажоритарният избор е една измама, едно хвърляне на прах в очите, защото пак партиите ще предлагат тези хора. Тези хора без партиите няма да бъдат избрани. Гарантирам ви. Зад тях трябва да стоят пари и партии. В сегашния Кодекс (б.р. визира се Изборният кодекс) имаме една вратичка, която се нарича „независим кандидат“. Вие да знаете независим кандидат да е бил избран в Народното събрание? Аз не знам“, каза проф. Калинов.

„Аз знам, че пропорционалната система не е най-добрата, но по-добра в момента няма. Проблемите на пропорционалната система са външни, мета проблеми, които идват от политиците, от обществените нагласи, от информацията по медиите и от различни други изкривявания, които могат да се случат по пътя, така да се каже. Сама по себе си системата е идеална, но когато вземеш да я прилагаш, тогава вече се случват разни неща с нея”, сподели своето мнение експертът по електорална математика.

За преброяването на населението на страната ни, проф. Красимир Калинов заяви следното: „Преброяването е друга мъка. Първо, не виждам по какъв начин преброяването ще бъде пълноценно, тъй като големи групи от българските граждани просто ще бъдат изпуснати от преброяването. Те няма да бъдат преброени. Това са хора, които се водят на постоянен адрес тук, но си живеят другаде. Тези, които са в Европейския съюз има някакъв шанс да бъдат обхванати, но тези, които са извън Европейския съюз, забравете за тях. И какво ще ни даде преброяването реално? Нищо.

За тиражираната опорка за ролята на президента Радев в избора на нови членове на ЦИК, социологът каза следното: „Аз мисля, че е изцяло спекулативна. Неговата роля е нулева. Той няма право на глас нито при избора на кандидатите, нито при назначаването им.

Според проф. Калинов „отрицателните неща“ в политически смисъл не влияят на електоралното поведение на българския гласоподавател.

Той даде своя коментар и за брифинговите истерии на ГЕРБ от последните няколко дни: „Слушам ги по телевизията, там има няколко „говорители“, които очевидно, че изпълняват ролята на шутове. Няма разумен и самостоятелен човек, който да наговори такива глупости, да ги повтаря непрекъснато в разрез с всички факти и цялата действителност. На село казват „гьонсурат“ на това. Да излезеш пред телевизията като един Морозов и да защитаваш с гърдите си партийния си лидер, и то заради глупостите, които успява да наговори за единица време…. За мен е крайно неприятно, че те започнаха да включват и откровени лъжи в манипулациите си. Общо взето, не мисля, че това, което правят в момента те, ще доведе до положителен резултат за тях“.

Попитан за причините за краткия мандат на 45-ото Народно събрание, социологът отговори така: „Според мен се събраха много разнопосочни интереси най-вече. Поради тази причина те не могат да намерят общ език. Забравете приказките за „благото“ и „щастието“ на народа. Става въпрос за интерес, на ниско равнище интерес – личен и партиен. Просто не можаха да си напаснат интереса. Миналото Народно събрание и трите мандата на Борисов, общо взето аз съм свидетел как се напасваше интерес в кабинетите. С преговори по тъмни доби. „Ние тук ще излъчим двама души за Конституционния съд, пък вие ще ни дадете две места във Висшия съдебен съвет“. Няма да ви казвам имена, но съм присъствал лично на такива разговори. Хора (партии), които публично са един срещу друг, се договарят задкулисно. Това е задкулисието. Защо мислите ГЕРБ изкара 11 години? Просто защото имаше предварително разделяне на баницата и договорки за по-малките парчета“.

„Ако се гледа на политиката и управлението на държавата като на бизнес, ще има да гледаме кюлчета със злато и пачки от по 500 евро още дълго време“, обобщи проф. Красимир Калинов.

„Ако се запазят нещата сега, а поне към момента няма индикация, че те ще се променят съществено, очаквам тази структура да се възпроизведе с може би малки движения нагоре-надолу на някои партии“, направи прогноза той за бъдещото Народно събрание.

А на въпроса: „Неотстраним ли е Борисов?“, социологът проф. Красимир Калинов отговори така:

„Имате една прослойка от около 800 000 души, специално съм я наблюдавал какво прави, която ако остане ситуацията, както е към момента, той пак ще бъде преизбран (б.р. Бойко Борисов), и то с болшинство. Макар и малко. Ако на тази прослойка ѝ се отрежат питателните вещества, може би няма да има шанс да вкара повече от 15-тина депутати. Говоря за държавния апарат и купените гласове. Но е много трудно в момента да секне това кранче, защото там нещата се подготвиха предварително и това статукво ще се защитава със зъби и нокти. Това са 150-200 хиляди държавни и общински чиновници, това са техните семейства, и ето как бройката се нагласи. Така че, ако трябва нещо да се прави, би било редно да се помисли как да се отрежат кранчетата за тези екстри, за да може тези хора да не гласуват за него“.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 92 гласа.

Свързани новини