Отидете към основна версия

8 282 27

Костадин Паскалев за ФАКТИ: Машинното гласуване води до абсолютна чистота в изборния процес

  • костадин паскалев-
  • благоевград-
  • избори-
  • кмет-
  • автомагистрали-
  • in house-
  • обществени поръчки

„Аз твърдя, че в България, с тези средства, които се харчат, може да се постига двойно повече, ако се освободим от корупцията“, каза някогашният министър на регионалното развитие и благоустройството

Снимка: ФАКТИ

„Това не е битка на Комитова с „Автомагистрали“, това е битка на министъра на регионалното развитие за възстановяване на нормалните, адекватни правила в инвестиционния процес в България“.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и бивш кмет на Благоевград

„Според мен въпросът е принципен, изключително сериозен, и от тази гледна точка аз категорично подкрепям битката, която води министърът (б.р. визира се служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова) в момента за възстановяване на нормалните инвестиционни процеси в държавата. Какво имам предвид – преди около 3 години българският Парламент направи едно изменение в Закона за обществените поръчки и вкара един чл. 6, който позволи т.нар. процедура „ In house“ (в превод от английски „вкъщи“)“, допълни Паскалев, а след това внесе уточнение за същината на въпросната процедура: „Когато имаме една институция, която притежава съответните мощности, тя може да възлага на съответните си подразделения да осъществяват услугите, от които се нуждае съответната институция“.

„Тази процедура съществува в световната практика, но тя има съвсем други измерения. В България тя придоби изключително изродливи измерения в следния смисъл: България е първенец в цената на изграждане на пътна инфраструктура, на изграждане на тунели и на изграждане на съоръжения. Не може преди 10 или 15 години строителството на 1 км. магистрала да е струвало 1 млн. евро, а сега да струва 20 млн. евро в България. Няма такава инфлация, няма такива предпоставки, няма такива обективни обстоятелства“, добави той.

„Въведеният чл. 6 в Закона за обществените поръчки с процедурата „In house” беше осигурен, за да се организира една мащабна кражба на държавен ресурс. Това беше направено по един перфектен начин от правителството на Бойко Борисов и всички онези, които са участвали в тези процеси и им е пределно ясно за какво става въпрос, трябва да носят своята отговорност. Включително наказателна“, каза още по темата Костадин Паскалев.

„Работен проект, отчуждителни мероприятия, възлагане по Закона за обществените поръчки в условията на конкуренция, избор на изпълнител с ясна цена и срокове – това е начинът, по който би трябвало да се осъществява инвестиционният процес в България. Онова, на което сме свидетели, не е инвестиционен процес, а кражба“, поясни някогашният министър на МРРБ.

Паскалев определи развитието на Благоевград – град, на който той е бил кмет, като регресивно в последните години. Той е на мнение, че провелите се частични избори за кмет на Община Благоевград, които ще завършат с балотаж тази неделя, са важни.

„Искам да кажа, че в предишното управление (б.р. преди това на Румен Томов) – в последния мандат на г-н Камбитов, ние станахме свидетели на закриването на „Булгартабак“ в Благоевград – най-голямото производствено предприятие, което правеше по 25 000 тона цигари годишно. Говорим за вездесъщия Пеевски, който, между другото, беше награден с получаването на един договор, който се кри в Община Благоевград много дълго време. Договор за монтирането на „Лафки“ на територията на общината. Тоест виждате, че тук става въпрос за една доста добре координирана дейност, която беше осъществявана по времето на мандата на г-н Камбитов“, припомни бившият кмет на Благоевград.

„В момента върви един доста интересен процес. Може би знаете, че кандидатът на ГЕРБ фактически беше противник на г-н Камбитов, а преди това съдружник. Твърди се, че са се скарали за половин милион лева, не знам дали е така, това коментират в Благоевград гражданите“, вметна Паскалев.

Какво ще стана на балотажа за кмет на Благоевград, попита водещата Лили Маринкова, а нейният гост отговори така: „На балотажа смятам, че Румен Томов ще спечели изборите. Защо го казвам – защото до г-н Илко Стоянов, кандидатът на „Има такъв народ“, застана г-н Камбитов. Отделно от това, до него застана и един от основните спонсори на г-н Камбитов – Велимир Магурев, който притежава доста фирми, част от които са в съдружие с доста интересни хора като например Иван Ангелов (б.р. визира се собственикът на „Градус“, известен като Пилето)“.

„Според мен ниската активност в Благоевград беше породена от това, че хората не са убедени, че предлаганите на политическия пазар кандидатури са онези, които отговарят на техните очаквания“, изрази мнение той.

„Хората не биха се върнали към г-н Камбитов и ГЕРБ, защото станаха свидетели на това безконтролно реализиране на корупционни схеми в рамките на управлението на мандатите на ГЕРБ не само като община, но и като национално управление в държавата ни“, категоричен бе Паскалев.

Той смята, че в по-голямата си част избирателите на ГЕРБ ще си останат вкъщи за балотажа. „Но аз подозирам, че на изборите на 4-ти (б.р. на 4 юли, неделя, в Благоевград) ще има по-висока активност – нещо, което изглежда странно към настоящия момент“.

„Категорично мога да кажа, че машинното гласуване безспорно води до абсолютна чистота в рамките на изборния процес. Категорично смятам, че Министерство на вътрешните работи този път образцово си свърши работата“, коментира той изборния процес и конкретно изборния ден миналата неделя.

За партиите на протеста, които не искат да се коалират С БСП, защото партията бива припознавана като част от статуквото през последните над 30 години, Костадин Паскалев заяви следното: „Някак абсурдно ми се струва това. Например г-жа Мая Манолова много по-дълго от мен е заемала ръководни позиции в БСП и в един момент тя е „лицето на промяната“. Някак си нелогично изглежда. Нека да ви кажа за Илко Стоянов (кандидатът на „Има такъв народ“ за кмет на Благоевград) – член на ДРОМ, член на СДС, член на „Глас народен“, заместник-кмет на община, ръководена от ГЕРБ, и сега кандидат на „Има такъв народ“. Кое е новото лице“? „В никакъв случай не можеш да обсебваш промяната като своя собственост“, добави той.

„БСП има нужда от вътрешна промяна, за да спечели доверието на гражданите. Друг е въпросът дали към момента такава промяна е в ход“, смята Паскалев.

„Аз твърдя, че в България, с тези средства, които се харчат, може да се постига двойно повече, ако се освободим от корупцията“, каза към края на участието си бившият министър на регионалното развитие и благоустройството.

Целия разговор можете да видите във видето:

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.

Свързани новини