Last news in Fakti

29 Юни, 2021 13:35 3 803 41

Съюзът на съдиите "скочи" срещу министър Петков и министър Комитова

  • съюз на съдиите-
  • ббр-
  • автомагистрали-
  • кирил петков-
  • виолета комитова

Според съсловната организация двамата са отправили недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску, за разпределението на делата в Софийския градски съд и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко производства, без да имат факти, че Вранеску е била мотивирана да постанови актове по причини извън делата

Съюзът на съдиите "скочи" срещу министър Петков и министър Комитова - 1

Съюзът на съдиите в България се възпротиви срещу изявленията на икономическия министър Кирил Петков и на регионалния Виолета Комитова. От временната изпълнителна власт разкритикуваха съдебните решения на съдия Мария Вранеску, която спря вписванията на новите ръководства на Бългаската банка за развитие и "Автомагистрали" ЕАД.

Според съсловната организация в изказванията си пред БНТ и БНР двамата министри са отправили недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску, за разпределението на делата в Софийския градски съд и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко производства, без да имат факти, че съдия Вранеску е била мотивирана да постанови актове по причини извън делото. От Съюза очакват Петков и Комитова да намерят уместен начин да поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионално достойнство на засегнатия съдия.

Ето и цялото им становище по казуса:

ПОЗИЦИЯ

на Управителния съвет на

Съюза на съдиите в България

През изминалата седмица двама висши представители на изпълнителната власт – министърът на икономиката и министърът на регионалното развитие и благоустройството, в свои интервюта по Българската национална телевизия и Българското национално радио отправиха недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску, за разпределението на делата в Софийския градски съд (СГС) и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко съдебни производства, по които докладчик е била съдия Вранеску, а заинтересовани лица са представителите на изпълнителната власт.

Изявленията на министър Кирил Петков от 25 юни 2021 г. по Българската национална телевизия са:

- „Peшeниeтo нa cъдийĸaтa oт CГC e в пълнo нecъoтвeтcтвиe cъc зaĸoнa,
зaщoтo aĸтoвeтe нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa нe мoгaт дa бъдaт cпиpaни. Koгaтo вeчe пeт ceдмици вoдим битĸaтa тaзи бaнĸa дa зaпoчнe дa paбoти зa oбщecтвoтo, зa мaлĸитe и cpeдни пpeдпpиятия, дa нe ce дaвaт нa oceм фиpми eдин милиapд, ĸoгaтo вeчe вcичĸo e зaвъpшeнo и ĸaзвa, чe щoм БHБ гo e oдoбpилa, тpябвa дa ce впишe и нe мoжe дa ce cпиpa, ce пoявявa дълбoĸoтo вътpeшнo yбeждeниe нa Mapия Bpaнecĸy. Tя e взeлa peшeниe днec в нecъoтвeтcтвиe cъc Зaĸoнa дa cпpe тoвa нaзнaчeниe“.

- „Toвa дълбoĸo вътpeшнo yбeждeниe нa cъдийĸaтa e бaзиpaнo нa нeщo дpyгo ocвeн cлeдвaнeтo нa зaĸoнa. Peпyтaциятa нa cъдийcĸaтa ĸoлeгия зaвиcи oт пpимepи ĸaтo тoзи. Paзчитaм нa вceĸи eдин oт cъдиитe, ĸoйтo знae Зaĸoнa – чл. 152, aл. 2 oт Зaĸoнa зa ĸpeдитнитe инcтитyции, дa нaпpaви cвoeтo, зaщoтo зapaди eднo или двe тaĸивa peшeния имaмe лoшaтa peпyтaция нa бългapcĸия cъд. Hиĸoй инвecтитop в мoмeнтa нe мoжe дa ce дoвepи нa peшeниятa, ĸoитo ce бaзиpaт в нecъoтвeтcтвиe cъc зaĸoнa. Kaĸ мoжeм дa paзчитaмe, чe бългapcĸaтa дъpжaвa щe ce движи нaпpeд, ĸoгaтo зa 4 чaca – нaй-бъpзoтo peшeниe, ĸoeтo cмe виждaли, cъдия Mapия Bpaнecĸy peшaвa cpeщy зaĸoнa?! Tя впиcвa вcичĸo и cпиpa впиcвaнeтo нa нoвия нaдзop”.

- „Би тpябвaлo бългapcĸият cъд дa дaвa възмoжнocт дeлaтa пo cлyчaeн
пpинцип дa oтивaт пpи paзличнитe cъдии. Зaбeлязвaмe в мoмeнтa, чe имa ĸoнцeнтpaция, ĸaĸтo имaшe ĸoнцeнтpaция нa oceмтe фиpми в ББP. Ceгa имa ĸoнцeнтpaция тoзи тип peшeния дa oтивaт пpи тpимa cъдии, eднa oт ĸoитo e Mapия Bpaнecĸy”.

В интервю пред Българското национално радио на 27 юни 2021 г. министър Виолета Комитова е заявила, че за четвърти път съдия Вранеску е спряла вписване на различни ръководства на държавни дружества, като е направила връзка между поведението на бившия изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД и съдията от СГС.

В принципен план припомняме, че публични критични коментари на съдебните актове са допустими, но ако това се прави от висши представители на изпълнителната власт, те са подложени на известни ограничения, които се налагат от необходимостта за опазване на авторитета на съдебната власт в едно демократично общество.

Отправянето на непроверени и лишени от фактологическа основа обвинения за наличие на зависимост и пристрастност на съдия Вранеску, както и за нарушения на реда и организацията в СГС, представляващи предпоставки за корупционни практики, води единствено до неоснователно уронване на авторитета на съда и професионалното и лично достойнството на съдията.

По поставения от двамата министри въпрос е налице противоречива съдебна практика, което произтича от възможното различно тълкуване на закона. Този факт е лесно проверим след справка в съдебните актове на съдиите от търговското отделение на СГС по конкретния вид дела, които са публично достъпни на сайта съда. Не съществува задължителна съдебна практика, така че единственият законен път на защита е чрез обжалване на акта на съдия Вранеску пред Софийския апелативен съд.

Не бива да се създава впечатление, че изпълнителната власт се опитва да изнесе правния въпрос извън съдебното производство и разчита на резултатите от публичното унижаване на съдията, т.е. на извънпроцесуалното „респектиране“ на съдиите от горната съдебна инстанция. За съжаление сме били свидетели на подобни дългогодишни опити от други високопоставени представители на изпълнителната власт. Няма значение кои са конкретните носители на власт – подобен подход винаги е несъвместим с правовата държава и разделението на властите.

Твърденията, че в СГС съществуват нарушения на принципа за случайно разпределение на делата и концентрация на определени дела при трима съдии показва непознаване на въведената в този съд, а и в редица други съдилища организация на работата.

Споменатият вид съдебни дела се разглеждат от дежурни съдии, които се определят по график от ръководството на съда и се произнасят същия ден. Постъпилите в срока на графика дела се разпределят измежду тримата съдии на случаен принцип. В посочения период в СГС са постъпили за разпределение на дежурните съдии много повече дела от тези, за които двамата министри вземат отношение по медиите.

Разбира се, има допустими форми на контрол върху това обстоятелство в обществен интерес. На първо място е било възможно да се поиска информация от СГС за всички постъпили по дежурство дела и за начина им на разпределение на тримата съдиите. На следващо място, в случай че министрите имат съмнения за нарушения на принципа на случайно разпределение и безпристрастността на съда, е следвало да поискат проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет (ВСС) и/или от самия ВСС, а не да отправят директно обвинения, без да разполагат с необходимата информация.

Държавният интерес се защитава само с правни средства. Всички останали действия, независимо дали са продиктувани от добри намерения и преследват общественополезни цели, освен че са безполезни за самите носители на власт, нанасят дългосрочни вреди за държавата, защото липсата на доверие в съдебната власт е предпоставка за правен нихилизъм и за произвол на изпълнителната власт.

Конкретно – актовете на съда, които са възбудили неодобрението на двамата министри, могат да бъдат обжалвани във второинстанционни производства, които приключват също в кратки срокове. В генерален план – независимостта на съда, която означава безусловно компетентни и почтени съдии, има свой политически фундамент. След множество натрупвани, но нерешавани проблеми в модела на управление на съда; дългогодишно инфектиране на съдийството чрез назначения от компрометирани политически зависими състави на ВСС; упорита липса на структурни реформи въпреки сигналите и съмненията за корупция по високите етажи на съдебната власт; продължили повече от десетилетие персонални атаки срещу съдии отговорният подход за укрепване на автентичната сила на съда да бъде независим арбитър със сигурност не означава интервю на министър по обществената телевизия и радио с нападки срещу съдия, който дори не присъства в студиото.

Поради това очакваме министър Петков и министър Комитова, които са накърнили авторитета на съда, без да са изяснили пред обществото конкретните факти за организацията на СГС по конкретния вид регистърни производства и противоречивата съдебна практика и без да разполагат с факти, че съдът е бил мотивиран да постанови съдебните актове по причини извън делото, да намерят уместен начин да поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионално достойнство на засегнатия съдия.

28 юни 2021 г.

Гр. София

Управителен съвет на

Съюза на съдиите в България


Поставете оценка:
Оценка 2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    107 13 Отговор
    Квичат настъпените герберасти в Страх и шубе.

    Коментиран от #9, #41

  • 2 След 11 07

    76 7 Отговор
    Ще си поговорим. И кой от къде е
  • 3 3.14К

    102 10 Отговор
    Какви съдии, какви 5 лева? Мафиоти. Всичко трябва да се разформирова до основи. В тези структури няма и 2% свестни хора.
  • 4 Буха ха

    94 7 Отговор
    Всички ключови дела отиват в съда на “случаен” принцип само когато е дежурна Мария Вранеску. Не е случайно това обаче, че тя е човек на Боко Чекмеджеску.
  • 5 неможе

    43 3 Отговор
    Нов бардак със стари. Един коронпиран е достатъчно. Тук може и да изгори и мокро но това са коствени жертви.
  • 6 Активист на БКП

    67 5 Отговор
    Разпускане на Съюза и съдиите в Белене !!!
  • 7 русенец

    47 2 Отговор
    Добре щеше да бъде ако локалните и браншови мафии в Булгаp***ан се слеят в една единствена. Сега е много разсейващо - всичко е мафия.
  • 8 КИН-ДЗА-ДЗА

    64 5 Отговор
    Тая Гарганеску или е голяма късметлийка,или е единственият съдия в СГС!Как пък все на нея се падат тия дела?
  • 9 Българка

    9 44 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Когато нещо е написано на високо ниво, за хора като теб остава само плюенето. Не се притеснявай, разбираемо е, почти всички с нисък интелект от древни времена, та до наши дни изпадат в страх или ярост , когато не разбират нещо.
  • 10 Лизач русовил

    7 57 Отговор
    Това само доказва какви профани и комплексирани министри сме назначили
  • 11 така така

    4 31 Отговор
    Срещу двамата корумпирани!! БРАВО!
  • 12 с други думи

    50 3 Отговор
    съдийте могат да си тълкуват какво искат закона.....докато това не се промени няма да има нищо положително у нас. масово съдии са хора с очевидна некомптентност и с нисък морал.
  • 13 Признание

    48 3 Отговор
    Има ли по-голямо доказателство, че българските съдии са корумпирани.
  • 14 те ми да да

    39 3 Отговор
    "Вранеску е била мотивирана да постанови актове по причини извън делата" Интересно, какви "причини" ИЗВЪН делата може да има?
  • 15 Кошлук

    36 2 Отговор
    Никога тази територия няма да стане нормална държава , докато не се изкоренят плевелите на буцищината навсякъде прорастнали.
  • 16 НеПлачете

    37 4 Отговор
    В продължение на 30г. ,откакто СДС-Шайката изкорми държавата и разруши държавността, много съдии изключително усърдно работиха в тази насока и с делата си показаха, и доказаха на обществото,че българския съдия е независим,сиреч - от него нищо не зависи.Слугуването на седесаро-сикаджиите на власт стана образец за поведение и стълбица за изкачване към върховете на властта.Разнасяха се "кошници с плодове",пращаха се есемеси на Тикви и на Тулупи,опраскваха се достойни хора,осъждаха се и недостойни,но със скалъпени доказателства.
    Това достатъчно ли е?

    Коментиран от #18

  • 17 цървул от ада

    26 6 Отговор
    Толкова са прости, че наподобяват простотията на банкенския простак. Никога няма да се оправи тази територийка,защото простака си е простак.това е наследството на правешкия прост артист, това са реалностите в нещастна България,това са последиците от диктатурата на простаците./на работниците и селяните и художоственотворческата интелигенция/ Ето , братя е сестри, наслаждавайте се на малоумие след малоумие и така България малко по малко и много сигурно бавно и необратимо умира. Надеждата е само все пак останалия генофонд българи далеч зад пределите на днешна България.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нннн

    32 2 Отговор
    Че и обидчиви! Брей! Я първо покажете списъка на магистратите с недекларирани имоти и милиони! Добре е да видим и списъка на осъдените по високите етажи на властта ...
  • 20 Съдебната система

    33 3 Отговор
    В този си вид е излишна. Делата могат да се гледат от изкуствен интелект моментално. Ще се спестят огромни разходи и време. Съдийките ще си намерят работа в шивашките цехове а съдиите могат да се преквалифицират в арматуристи и фаянсаджии .
  • 21 он знае

    5 34 Отговор
    Вранеску е перфектен съдия. Това е положението. А ,че простакът си е простак, няма как ,остава си простак и говори да това как миришели кюлотите на баба му.
  • 22 Ами точно от там

    27 1 Отговор
    идва цялата ви галимация в съдебната система.Сами го посочихте!...Противоречива Съдебна Практика(?), което води до РАЗЛИЧНИ ТЪЛКУВАТЕЛНИ РЕШЕНИЯ!!! Според момента- искам издавам такова решение.Но мога да издавам и коренно противопложно! Е,как Народа да вярва във Вашата безпристрасност? Защо не се " бунтувате" срещу Законотворците в Парламента? Да им предложите такива редакции и поправки,че да няма Различни Тълкувателни Решения? Защото Вие сте последната институция която ги прилага в съдебна зала.Но изглежда,че точно подобен вариант на много закони,не ви устройва.Няма място за маневриране.А вранеску да играе тото.С този" късмет" ще улучи джакпот.
  • 23 Наблюдател

    29 2 Отговор
    Българските съдии са от Основните Bиновници за дереджето на България като най-корумпирана, най-бедна в ЕС... НЯМАТ ИЗВИНЕНИЯ!
  • 24 препатил

    23 2 Отговор
    Добре е да скочат срещу собствената си корумпираност. И децата
    знаят, че чичко съдия /почти без изключения, включително и футболният/ е КОРУМПИРАН и ИЗПЪЛНЯВА ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРЪЧКИ.
  • 25 кочо

    20 2 Отговор
    Па и съюз са създали ,за да се защитават .За какъв съд говорите ,след като никой не ви вярва и нямате никакво доверие от страна на обществото .Не считате ли ,че с тия решения на съда вие защитавате разбойниците престъпниците и бандитите от апи и ббр които със своите действия и бездействия са злоупотребили с държавни средства в полза на престъпници Народа няма вяра ив спец съда и във всснито в прокураятурата .
  • 26 Тодоров

    18 3 Отговор
    Публикувано: "Пo пocтaвeния oт двaмaтa миниcтри въпрoc e нaлицe прoтивoрeчивa cъдeбнa прaктикa, кoeтo прoизтичa oт възмoжнoтo рaзличнo тълкувaнe нa зaкoнa. Нe cъщecтвувa зaдължитeлнa cъдeбнa прaктикa.......". Ега ти Държавата и Правосъдието СМЕ, щом СЪДИИТЕ казват, че един закон може да се тълкува различно. Значи на практика ЗАКОНИТЕ ни са КАЛПАВИ. Но тези закони нали се изготвят и с участието на съдийските колегии. Значи на практика и съдебната ни система е калпава. Защо Съдиите като са толкова вода ненапита, не въведоха ПРЕЦЕДЕНТНОТО ПРАВО, както е например в САЩ и доста други по-напреднали държави. Един казус, решен за първи път и влязъл в сила, остава като практика и решение за всички други подобни казуси. Браво на МИНИСТРИТЕ, СЛАБ за това изявление и "скачане" на Съюза на съдиите. Хайде тази ВРАНЕСКУ да обясни точно как в случая защитава държавния интерес, а маститите шефове на Съюза - защо България като държава е най-осъжданата в Брюксел заради противоречиви СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ. Къде е ГНИЛАТА ЯБЪЛКА ?
  • 27 Росен

    16 4 Отговор
    Става все по - горещо сред ортаците на сарая, а, шкаФ груп ! Вие милиардите ги имате за нищо, ама като дойде време да се плаща сметката...........
  • 28 НЯКОЙ

    15 4 Отговор
    Не съм много наясно, затова питам:
    1. настоящата кризисна ситуация не създава ли предпоставки за прецедент, т.е. на по-късен етап да се обмисли и направят промени в закона,
    2. настоящата ситуация е кризисна, защото хората, които трябва да се отстранят, са злоупотребявали с държавни средства и нищо не им пречи да продължат да го правят и да замитат следите,
    3. не се ли постъпва така при всички екстремни ситуации, когато се престъпва закона и това може да продължи безнаказано???
    И как така всички такива дела отиват прри един и същ съдия - хайде не ни правете на идиоти и ние сме учили разни работи и можем да разсъждаваме логично!

    Коментиран от #29

  • 29 НЯКОЙ

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "НЯКОЙ":

    И още нещо: Има ли съдии, които не са подписали горното умотворение, което не предлага решение на казуса, а само използване на закона като "магическо наметало"?
  • 30 из съдебната практика

    11 0 Отговор
    Обменяме със снаха ми валуто в клон на банка Силистра. В бордерата е посочена валидност 14 дена. След 3 дена е излязло решение валидноста да се промени на 7 дена. На 9'ия ден правим опит да излезим от България на границата установиха митническо нарушение, конфискуваха валутата и съставиха актове. снаха ми обжалва същия ден а аз се върнах в поместо живеене и обжалвах след два дена. Делата бяха накрочени през един ден. На снаха ми акта отпадна а моя беше потвърден от друг състав на Силистренския съд. Ето един пример за съдийско решение.
  • 31 3884

    11 1 Отговор
    как се става съдия и прокурор в бг? 1роднинство, мама и тати, 2ДПС - пълна трагедия докъде са стигнали нещата, данс ли?? 3герп лумпеноидите. какво да говорим повече, всичко е толкова гадно, че не е за вярване. има само едно решение, ясно какво.
  • 32 ЗАЩО

    16 2 Отговор
    АМЕРИКАНСКИТЕ СЪДИИ НЯМАТ "СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ", А БЪЛГАРСКИТЕ ИМАТ ТАКЪВ. В САЩ всеки може да заведе наказателно дело на всеки съдия /без Председателя на Върховния съд/ и съдията да бъде осъден и вкаран в затвора при извършено престъпление. В БГ това не може да стане - съдиите са защитени от закона ...
    От там идва КОРУПЦИЯТА ...
  • 33 chi

    15 2 Отговор
    Авторитета си го накърнихте вие и до голяма степен сте виновни за положението в държавата!
  • 34 Просто човек

    10 1 Отговор
    Гарван гарвану око не вади! Сега обяснете как 4 пъти все тая съдийка се пада...
  • 35 JEFF

    12 2 Отговор
    Кой разпределя и определя уж случайният принцип на разпределяне ? Много гнили ябълки се намират в правосъдната система.
  • 36 Аполитичен

    11 1 Отговор
    За 30 години,няма нито един осъден от тези,които крадат с милиони и милиарди.0,4% от населението на България притежава 300 милиарда,а останалите 99,6%,не могат да стигнат и до 600 милиона или всеки българин да има минимум по 1000 евро влог,заедно с пеленачетата,учащите и пенсионерите.Парадокса се крие в съдебната система или липсата на такава.Ако тези пари,бяха използвани за развитие на икономиката ни,сега щяхме да сме на ниво поне Австрия,която преди 90-те години беше зад нас.Но ако са откраднати,се получава точно схемата 0,4% свръх богати срещу 99,6 свръх бедни....След като превърнаха здравето ни в бизнес и направиха от болниците търговски дружества,няма да е далеч времето,когато ще узаконят превръщането на съдебната система в търговски дружества,защото тя в момента е точно такава-срещу заплащане се получава и присъдата,в зависимост от платената сума.А това за случайния принцип на делата, го разправяите на електората на Герб в гетата,но и те няма да ви повярват.Как може хора,които са допуснали изчезването на милиарди,да бъдат върнати обратно,за да могат да си прикрият следите и да не бъдат осъдени.Дали е заради правото или заради участието на съдебната система в корипционни схеми на всички нива предценете сами.
  • 37 1000 думи

    7 0 Отговор
    и нищо не разбрах.
    Какво и пречеше на тази дама да изпълни искането на министрите от служ. Правителство.
    Особенно когато те искат да спорят явен ГРАБЕЖ.
    ?????
  • 38 ПО ДЕЛАТА ГИ РАЗЛИЧАВАЙТЕ

    7 1 Отговор
    Думите им са объркващи и нищоКАЗВАЩИ.
  • 39 Симо

    5 1 Отговор
    ДА СЕ ОТНЕМЕ , ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ИМУНИТЕТА НА МАГИСТРАТИТЕ . ТЕ САМО ЦИЦАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
  • 40 бабаяга

    1 0 Отговор
    Скандалите са за прикриване на фашисти.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове