Last news in Fakti

29 Юни, 2021 22:13 8 219 27

Костадин Паскалев за ФАКТИ: Машинното гласуване води до абсолютна чистота в изборния процес

  • костадин паскалев-
  • благоевград-
  • избори-
  • кмет-
  • автомагистрали-
  • in house-
  • обществени поръчки

„Аз твърдя, че в България, с тези средства, които се харчат, може да се постига двойно повече, ако се освободим от корупцията“, каза някогашният министър на регионалното развитие и благоустройството

Костадин Паскалев за ФАКТИ: Машинното гласуване води до абсолютна чистота в изборния процес - 1
Снимка: ФАКТИ

„Това не е битка на Комитова с „Автомагистрали“, това е битка на министъра на регионалното развитие за възстановяване на нормалните, адекватни правила в инвестиционния процес в България“.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и бивш кмет на Благоевград

„Според мен въпросът е принципен, изключително сериозен, и от тази гледна точка аз категорично подкрепям битката, която води министърът (б.р. визира се служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова) в момента за възстановяване на нормалните инвестиционни процеси в държавата. Какво имам предвид – преди около 3 години българският Парламент направи едно изменение в Закона за обществените поръчки и вкара един чл. 6, който позволи т.нар. процедура „ In house“ (в превод от английски „вкъщи“)“, допълни Паскалев, а след това внесе уточнение за същината на въпросната процедура: „Когато имаме една институция, която притежава съответните мощности, тя може да възлага на съответните си подразделения да осъществяват услугите, от които се нуждае съответната институция“.

„Тази процедура съществува в световната практика, но тя има съвсем други измерения. В България тя придоби изключително изродливи измерения в следния смисъл: България е първенец в цената на изграждане на пътна инфраструктура, на изграждане на тунели и на изграждане на съоръжения. Не може преди 10 или 15 години строителството на 1 км. магистрала да е струвало 1 млн. евро, а сега да струва 20 млн. евро в България. Няма такава инфлация, няма такива предпоставки, няма такива обективни обстоятелства“, добави той.

„Въведеният чл. 6 в Закона за обществените поръчки с процедурата „In house” беше осигурен, за да се организира една мащабна кражба на държавен ресурс. Това беше направено по един перфектен начин от правителството на Бойко Борисов и всички онези, които са участвали в тези процеси и им е пределно ясно за какво става въпрос, трябва да носят своята отговорност. Включително наказателна“, каза още по темата Костадин Паскалев.

„Работен проект, отчуждителни мероприятия, възлагане по Закона за обществените поръчки в условията на конкуренция, избор на изпълнител с ясна цена и срокове – това е начинът, по който би трябвало да се осъществява инвестиционният процес в България. Онова, на което сме свидетели, не е инвестиционен процес, а кражба“, поясни някогашният министър на МРРБ.

Паскалев определи развитието на Благоевград – град, на който той е бил кмет, като регресивно в последните години. Той е на мнение, че провелите се частични избори за кмет на Община Благоевград, които ще завършат с балотаж тази неделя, са важни.

„Искам да кажа, че в предишното управление (б.р. преди това на Румен Томов) – в последния мандат на г-н Камбитов, ние станахме свидетели на закриването на „Булгартабак“ в Благоевград – най-голямото производствено предприятие, което правеше по 25 000 тона цигари годишно. Говорим за вездесъщия Пеевски, който, между другото, беше награден с получаването на един договор, който се кри в Община Благоевград много дълго време. Договор за монтирането на „Лафки“ на територията на общината. Тоест виждате, че тук става въпрос за една доста добре координирана дейност, която беше осъществявана по времето на мандата на г-н Камбитов“, припомни бившият кмет на Благоевград.

„В момента върви един доста интересен процес. Може би знаете, че кандидатът на ГЕРБ фактически беше противник на г-н Камбитов, а преди това съдружник. Твърди се, че са се скарали за половин милион лева, не знам дали е така, това коментират в Благоевград гражданите“, вметна Паскалев.

Какво ще стана на балотажа за кмет на Благоевград, попита водещата Лили Маринкова, а нейният гост отговори така: „На балотажа смятам, че Румен Томов ще спечели изборите. Защо го казвам – защото до г-н Илко Стоянов, кандидатът на „Има такъв народ“, застана г-н Камбитов. Отделно от това, до него застана и един от основните спонсори на г-н Камбитов – Велимир Магурев, който притежава доста фирми, част от които са в съдружие с доста интересни хора като например Иван Ангелов (б.р. визира се собственикът на „Градус“, известен като Пилето)“.

„Според мен ниската активност в Благоевград беше породена от това, че хората не са убедени, че предлаганите на политическия пазар кандидатури са онези, които отговарят на техните очаквания“, изрази мнение той.

„Хората не биха се върнали към г-н Камбитов и ГЕРБ, защото станаха свидетели на това безконтролно реализиране на корупционни схеми в рамките на управлението на мандатите на ГЕРБ не само като община, но и като национално управление в държавата ни“, категоричен бе Паскалев.

Той смята, че в по-голямата си част избирателите на ГЕРБ ще си останат вкъщи за балотажа. „Но аз подозирам, че на изборите на 4-ти (б.р. на 4 юли, неделя, в Благоевград) ще има по-висока активност – нещо, което изглежда странно към настоящия момент“.

„Категорично мога да кажа, че машинното гласуване безспорно води до абсолютна чистота в рамките на изборния процес. Категорично смятам, че Министерство на вътрешните работи този път образцово си свърши работата“, коментира той изборния процес и конкретно изборния ден миналата неделя.

За партиите на протеста, които не искат да се коалират С БСП, защото партията бива припознавана като част от статуквото през последните над 30 години, Костадин Паскалев заяви следното: „Някак абсурдно ми се струва това. Например г-жа Мая Манолова много по-дълго от мен е заемала ръководни позиции в БСП и в един момент тя е „лицето на промяната“. Някак си нелогично изглежда. Нека да ви кажа за Илко Стоянов (кандидатът на „Има такъв народ“ за кмет на Благоевград) – член на ДРОМ, член на СДС, член на „Глас народен“, заместник-кмет на община, ръководена от ГЕРБ, и сега кандидат на „Има такъв народ“. Кое е новото лице“? „В никакъв случай не можеш да обсебваш промяната като своя собственост“, добави той.

„БСП има нужда от вътрешна промяна, за да спечели доверието на гражданите. Друг е въпросът дали към момента такава промяна е в ход“, смята Паскалев.

„Аз твърдя, че в България, с тези средства, които се харчат, може да се постига двойно повече, ако се освободим от корупцията“, каза към края на участието си бившият министър на регионалното развитие и благоустройството.

Целия разговор можете да видите във видето:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илийката

    13 53 Отговор
    Всичко различно от ГЕРБ победител ще е пладнешки обир и грандиозна измама, демокрацията е в опасност. Това са машините на Мадуро, с тях той печели над 100% от гласовете.

    Коментиран от #3, #12, #25

  • 2 Барба Ганьос

    16 1 Отговор
    Така е. Много плебеи ще въртят като песове около касапница и няма да могат да си вземат заработката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Корупция

    12 30 Отговор
    Няма шанс комунистите да спечелите в Благоевград, пак лъжи, че Камбитов подкрепя Илко...... Паскалев и ти си една пародия....
  • 5 Става страшно-Божков победил каскета

    18 2 Отговор
    Прокуратурата тихо разхлаби примката около Божков

    Всички от много "организираната, опасна и ръководена от бизнесмена група" са на свобода, а разследването буксува.Така или иначе вече
     
    нито един от т.нар. група на Васил Божков не е в ареста
     
    А според прокуратурата тя уж беше много опасна. 
    На свобода освен близките на бизнесмена от Дубай, неговите съдружници, хората от Комисията по хазарта е и считаният за  негов най-доверен адвокат Славчо Марков.



     
  • 6 Електра

    12 35 Отговор
    Тая дърта комунистическа номенклатура, ми прилича на Румен Фигуранта, тоест на тлъст червен плъх...

    Коментиран от #13

  • 7 Правда

    16 4 Отговор
    Истински вот ще стане когато се забранят парите в брой и всичко стане по банков път, тогава няма да стигат подкупите до когото трябва и закон за гласуване на лица с минимум 8 клас да пише и да чете на български, да си е плащало данъците през последните 4 години мандата на предното правителство и да няма такива по 300 човека регистрирани на един адрес.
  • 8 Диагноза

    21 3 Отговор
    Машинното гласуване води до психоза Диктаторът от Банкя!
  • 9 Гост

    12 0 Отговор
    Илия - напиши си поне името с главна буква ! Излагаш се !
  • 10 копи пейст

    9 8 Отговор
    ...........Ако cтe в cгрaдaтa или cъceднa cгрaдa нa мaшиннoтo глacувaнe. Мoжe дa включитe уcтрoйcтвo в кoнтaктът дo вac, кoeтo cтрувa пoд 100 лeвa и дa ce cвържитe бeзжичнo c уAй-фитo нa cмaртфoнът cи. Aкo в мaшинaтa зa глacувaнe имa тaкaвa oпция зa cвързвaнe, тo тя щe имa интeрнeт, прeз кoнтaктът нa eл мрeжaтa. Нo мoжe и прeз caтeлит или 3-4-5 джи, кaтo eл. кaбeлитe в cтeнитe cлужaт зa aнтeнa. Cиeлa и CМAТМТИК ca нa Coрoc ХРAНИЛКA.
    ...............................
    Бeзжичнoтo уcтрoйcтвo зa интeрнeт мoжe дa e във флaшкaтa или aкумулaтoрът. Oткритa e връзкa c интeрнeт и кoмуникaция c Тaйвaн и Гeрмaния пo врeмe нa вoтa. Caмoтo ръкoвoдcтвo нa мaшинитe пocoчвa, чe cъщecтвувa функция “прeтeглeн глac” c кoятo нaпримeр eдин глac зa Бaйдън мoжe дa ce брoи зa 1,3 глaca, a eдин нa Тръмп зa 0,7 глaca. Зa кaквo e нужнa тaкaвa функция, cлeд кaтo ce брoят eдинични бюлeтини? Вeнeцуeлcкият диктaтoр Хугo Чaвec ce кoнцeнтрирa върху мaшинитe зa глacувaнe прeз 2003 г., кoгaтo нaд 20% oт вeнeцуeлцитe прaвят пoдпиcкa зa oтзoвaвaнeтo му кaтo прeзидeнт. Тoгaвa „Cмaртмaтик“ пeчeли пoръчкa зa 91 милиoнa дoлaрa дa ocигури мaшиннoтo глacувaнe нa рeфeрeндумa. В пoлунoщ в дeня нa избoритe мaшинитe внeзaпнo cпирaт дa рaбoтят, a пo тoвa врeмe Чaвec изocтaвa. Кoгaтo рaбoтaтa ce пoднoвявa в 3 чaca нa cлeднaтa cутрин, Чaвec вeчe вoди c цeли 10%.

    Коментиран от #15

  • 11 шуменец

    7 14 Отговор
    А Румен Гечев какво ново лице е Паскалев засрами се малко! Цял живот с лакардий лъжехте народа.Българите не искат да я чуват вашата партия.
  • 12 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Илия - напиши си поне името с главна буква ! Излагаш се !
  • 13 РТЦ

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Електра":

    ПКП да трае, пахне лошо и люти!
  • 14 Предлагам

    9 2 Отговор
    Сериозно Паскалев за министър-председател на следващото правителство
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 10 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    И `квo излизa, чe тeзи мaшини нa "Cмaртмaтик" ca кoнcтруирaни cпeциaлнo зa мaнипулирaнe нa избoри..Хитрo зaмиcлeнo! Знaчи зa тoвa бeшe цялaтa дaндaния и рeклaмa нa мaшиннoтo глacувaнe.

    Коментиран от #17

  • 16 Аланкоолу

    5 3 Отговор
    пълна чистота на изборния процес се получава , гласуват два-три файтоня хора , 27 % са гласувалите в Благоевград , само така , може и 5 % да гласуват , важното е да е чисто :))))
  • 17 нашия

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    само за теб май е тайна как беше "избран" Бидона в САЩ....машините могат да се пробият много лесно ,но трябва да има вътрешни хора за тая цел...а тяхната работа не е трудна и рискована ...освен ако не са безкрайно ттъъпи

    Коментиран от #24

  • 18 бай Добри

    6 6 Отговор
    Абе господин Паскалев знаеш ли че в село Топлница имаш роднини,които здадоха здравето и съответно живота си в титюна и текзс-та а вие измислени комунисти си живеете на крилата на партията хранилка цял живот.Да ви е.....м-та плазмодииии,аз лично немога да ви търпя......хората вече го проумяха,бащите и майките излъгахте,но децата няма да ви го простят те за щастие имат възмажност да се интегрират.Бок..ци измислени,защо вие трябва да ни определяте живота ........ако искаш намери ме живея в Плевен,нищо не сте ми дали така че ни ми дреме червени хрантутници.
  • 19 Бай Добри

    5 4 Отговор
    Не се крия господин Паскалев,бях заблуден за 3 години и членувах във вашата измислена и покварена организация.....повярвах в твърдението,че сте опозиция ........ГОЛЯМА ГРЕШКА ........и заблуда след като ви разобличих разбрах,че сте банда търтей живеещи на този измъчен народ не помагате,а гледате само собствения си живот изгорих ви фонокартата представляваща вашата организация и хич не ми пука съдете ме кава.и.
  • 20 Я и ти

    0 8 Отговор
    На бабите и дядовците кой ще покаже как се гласува на тези монитори ? Дали ще го разберат е друг въпрос.

    Коментиран от #23

  • 21 Пухи

    2 1 Отговор
    Как двойно повече бе , може поне 5 пъти повече ако се влага смисъл и не се краде толкоз..
  • 22 Терориста Борисов продава Българи

    2 0 Отговор
    ДАНС и МВР ДАТО гледат през очите ви и лъскат чик.ии!Това са тези тайни СРС-та!Технологията е на DARPA и CIA!
  • 23 73838

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Я и ти":

    Който няма образование поне до 12 клас не трябва да гласува не да взимат пари и да пускат вот
  • 24 Десо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    Конспиративните идеи са ти слабост!Дано не ти мине през ума,че жена ти ти изневерява!Горко и!
  • 25 Киркор

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Пак не си разбрал,със 150% печели Мадуро!
  • 26 БОКО СТАЯ

    0 0 Отговор
    Държaвнoтo дружecтвo “Aвтoмaгиcтрaли” EAД ce e oбзaвeлo cъc cтaя зa първa пoмoщ в aдминиcтрaтивнaтa cи cгрaдa. Тaм oбaчe липcвa зaдължитeлният шкaф c мeдикaмeнти и прeвързoчни мaтeриaли. Нямa дoри eдин бинт. Зa cмeткa нa тoвa cтaятa e oбoрудвaнa c вcички aтрибути нa квaртирa зa интимни cрeщи – двoeн крeвaт, caнитaрeн възeл c душ c вoдeн мacaж и инcтaлaция зa пoдмивaнe към тoaлeтнaтa чиния, шкaф c нaпитки и дoри кутия шoкoлaдoви бoнбoни, узнa рaзcлeдвaщият caйт BIRD.bg.

    Cтaятa зa първa пoмoщ ce нaмирa тoчнo cрeщу кaбинeтa нa зaм.-дирeктoрa Кoтeв нa ceдмия eтaж.
  • 27 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Мдаа, ще гласуваме чисто и честно за боклуци!