Отидете към основна версия

9 978 86

Проф. Радулов за ФАКТИ: Двойното гражданство на Кирил Петков е факт. Има престъпление

  • проф. николай радулов-
  • има такъв народ-
  • тероризъм-
  • мвр-
  • избори-
  • правителство

"Ние нямаме нищо против двойното гражданство и го подкрепяме, но не подкрепяме да се извършват престъпления", обясни представителят на "Има такъв народ"

Проф. Николай Радулов, снимка: ФАКТИ

"Очевидно е, че служебният министър на вътрешните работи е ограничен не от закона, а от задачата, която му се вменява като служебен вътрешен министър. Тоест да осигури едни честни избори, без особени нарушения, без купуване на гласове, да разбие каналите за купуване на гласове". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Николай Радулов, кандидат за народен представител от партия "Има такъв народ" и бивш такъв от същата партия в 46-тия Парламент.

"Прекалено малко време има той (б.р. служебният вътрешен министър Бойко Рашков), за да направи концептуални промени, каквито вероятно той също си представя. Всички ние не се и съмняваме, че през последните 12-13 години имаше много сериозни промени в МВР, които доведоха не просто до реполитизация, а до един много особен тип реполитизация. Ние я наричаме мутризация, но това е нещо съчетано между мутри и хора, които всъщност са обвързани от интереси. Това, което е ГЕРБ всъщност, е една партия на хора, които са обвързани от взаимни интереси. Това нещо, поради своя вътрешен механизъм, няма как да работи за хората. То работи за себе си и за тези, които са създали този тип организация. Това нещо несъмнено трябва да се разбие. Министър Рашков е интелигентен човек и със сигурност го разбира. Това, което можа да направи, е да смени част от ръководния състав, предимно този ръководен състав, който би имал въздействие върху изборния процес. Смени главния секретар, особено мразена личност от служителите, защото той ги компрометира с идиотската си подкрепа за полицейското насилие по време на близо една година траелите протести.

Министър Рашков махна и хора, които може би на обществото не бяха известни като хора, които действат на местата с умисъл по отношение на изборния процес, но в средите на министерството и на местата, където въздействат, бяха известни като такива. Очевидно е, че тези промени са подействали положително, оздравително на изборния процес, защото толкова голямо напрежение, колкото други години, не сме имали", коментира някогашният секретар на МВР.

Проф. Радулов обясни, че при първите парламентарни избори през април тази година, когато ГЕРБ бе все още на власт, сигналите за нередности са били неглижирани от полицията. На вторите избори през юли, когато вътрешното министерство вече бе оглавявано от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, ситуацията е била доста различна по отношение на сигналите и въобще като цяло.

Относно тероризма в Европа, част от която сме и ние, проф. Радулов заяви, че и преди, и сега на Стария континент имаме склонност да пренебрегваме неприятните сигнали по темата тероризъм, което значи да ходим след събитията. "За съжаление контекстът, в който тук се говори за тероризъм, е доста несериозен и аз не забелязвам признаци на сериозна подготовка за реакция. Забележете, че една терористична вълна, съчетана с пандемията и съчетана с една нова мигрантска вълна, би се превърнала в нещо унищожително за такава малка страна като нашата. Синергията би била убийствена, но ние не мислим по този въпрос", каза той.

По думите му, според информация на немските специални служби на територията на Германия има 20 000 членове на Ислямска държава.

След обсъждането на тероризма в Европа, разговорът се върна към българските политически страсти.

"Аз се надявам наистина да се постигне едно разбирателство в Народното събрание. Мисля, че всички участници в предното Народно събрание си направиха изводи от това, което се случи. На никой не му е приятно, че отиваме на нови избори, особено на хората не им е приятно в тази пандемия", каза проф. Радулов.

Той изрази сигурност, че лидерът на неговата партия - Слави Трифонов, не е водил разговори с Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Когато наистина има очевидно престъпление, нямаме никаква причина дори политически да го замазваме и да го отричаме. Двойното гражданство е факт. Конституционният съд може да говори по отношение на това дали престъплението е свързано с Конституцията, защото за другото престъпление е факт. Документите са налице. Има ли подписана декларация, че няма чуждо гражданство? Има. По кое време е подписана? Когато е бил канадски гражданин. Така че да не замъгляваме нещата", коментира проф. Николай Радулов казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

"Ние нямаме нищо против двойното гражданство и го подкрепяме. Ние не сме в никаква двойна ситуация - да подкрепяме и да не подкрепяме. Ние подкрепяме това, че хората с двойно гражданство, които живеят в чужбина, имат права в България, че трябва да бъдат избирани и да могат да избират, но не подкрепяме да се извършват престъпления. Няма как да го подкрепяме", обясни той.

Проф. Радулов сподели още, че в минали служебни правителства и парламенти е имало хора с двойно гражданство, но никой не е повдигал въпроса. Самият той изрази съжаление, че не се е заел с това.

"Аз мисля, че всички сме си извадили поуките и, разбира се, че при ситуацията, в която сме поставени, хората очакват най-накрая да направим правителство и мисля, че всички ще бъдем диалогични. Мисля, че ако има предложения, те ще се правят на открито, пред медиите и хората, а не след това да се питаме как се е получил този комплект или списък. Така че искрено се надявам, че ще има правителство и че ще се постигне и съгласие за начина, по който то се конструира", изрази надежда кандидатът за народен представител в 47-мото Народно събрание.

Целия разговор между проф. Радулов и Лили Маринкова можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 72 гласа.

Свързани новини