Отидете към основна версия

5 707 17

Д-р Георги Ганев пред ФАКТИ: Инфлация има заради хлабавата парична политика в еврозоната

  • д-р георги ганев-
  • георги ганев-
  • инфлация-
  • икономика-
  • демократична българия-
  • продължаваме промяната

Или правителствата трябва да затегнат паричната политика, което винаги става за сметка на икономическата активност, или ще трябва да приемат инфлацията, смята икономистът

Снимка: ФАКТИ

"Основните причини за високата инфлация в България са предимно извън България. В България има една-единствена причина, която според мен е сравнително малка и само странична патерица на растящата инфлация - това е значителното увеличаване от страна на държавата на различни нейни харчове в името на облекчаване на болежките, причинени от Ковид кризата". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът д-р Георги Ганев, коментирайки нивата на инфлация в страната и отбелязвайки, че тя не може да се сравнява с тази от средата на 90-те години, която е била много по-голяма.

Д-р Ганев отново ще бъде кандидат за народен представител от "Демократична България" в 23-ти МИР в София. Той бе депутат от обединението и в 45-тия, и 46-тия Парламент.

"В крайна сметка обаче Ковид кризата удря създаването, предлагането на блага, то е ограничено, на него пречат Ковид мерките. Когато се дават пари на хората, които търсят да купуват неща и те с тези пари излязат да купуват тези неща, а нещата са по-малко, естествено се случва ръст на потребителските цени", обясни д-р Ганев и повтори, че този фактор има малък дял за по-високата инфлация от обикновено, която имаме в момента.

След това той засегна основната причина за инфлацията, в частност в Европа:

"Основната част идва по линия на изключително хлабавата парична политика в еврозоната, която винаги бива директно привнасяна в България, и енергийната криза, която вдигна много цените на електроенергията и на основните фосилни горива. И не на последно място, за мое голямо съжаление става ясно, че май Европа не се справя толкова добре, колкото се надявахме, с този преход към не фосилен тип енергетика. Май не е гладък процесът, за да се случват такива работи като електроенергията това лято"

Или правителствата трябва да затегнат паричната политика, което винаги става за сметка на икономическата активност - ще трябва да приемат спад в производството, ръст на безработицата и т.н., или ще трябва да приемат инфлацията, смята икономистът.

"Историята на последния век, особено от Втората световна война насам, показва, че правителствата политически са много по-склонни да приемат инфлацията, отколкото да платят политическата цена на борбата с нея, поради което очаквам да имаме инфлация. За политиците е най-евтино да приемат инфлацията, а пък хората надолу да се справят кой както може", коментира още д-р Ганев.

"Очаквам потребителската инфлация (цените за крайните потребители) да започне да се доближава до двуцифрени равнища. Въпреки това не очаквам да стигне до нивата от 2007-08 година, когато беше 15% на годишна база. Факт е, че най-вероятно известно време инфлацията ще е по-висока от нивата, с които свикнахме през последните 10 години. Човек лесно привиква към хубавото. В момента ми се струва, че световните централни банки изтървават положение и за целия свят ще има инфлационен епизод. Да видим колко ще продължи", допълни той.

С икономически изразни средства д-р Георги Ганев коментира и политическите конкуренти на ДБ - "Продължаваме промяната": "Аз лично вярвам в конкуренцията. Смятам, че тя е нещо добро за крайния потребител, в случая за българския гражданин. Тя обаче не е най-приятното нещо за участващия в състезанието, например дадена политическа сила, изведнъж нов конкурент да излезе на полето и да ѝ вземе пазарен дял, така да се каже".

"Продължаваме промяната" очевидно предлагат малко по-различен профил, мисля, че той е и малко по-младежки, поради което дай Боже да активира хора, които досега не са гласували. Това би било много оптимистично", заяви още д-р Георги Ганев.

Към края на разговора той отбеляза, че се надява в следващия Парламент не само да има воля за разграждане на порочния модел, но и да се предложи алтернативен.

Целия разговор между д-р Георги Ганев и Лили Маринкова можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини