Отидете към основна версия

8 458 44

Проф. Гечев пред ФАКТИ: Румен Радев е задължен на БСП

  • румен гечев-
  • избори-
  • бсп-
  • пеевски

“А ние сме задължени на г-н Радев, тъй като едно е да излезеш на политическата сцена, а друго е да се представиш достойно”, заяви социалистът

Снимка: ФАКТИ

“Имаше елементи на неразбиране. Вероятно е имало и елементи на напрежение във връзка с някои кадрови решения”.

Така пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ кандидатът за народен представител от БСП проф. Румен Гечев коментира отношенията между президента Румен Радев и левицата.

Попитан от Лили Маринкова за исканата от БСП оставка на д-р Стойчо Кацаров като здравен министър заради въвеждането на зелените сертификати у нас, той отговори така: “Няма никакъв проблем, че Кацаров е бил зам.-министър при Иван Костов. Проблемът е, че той беше в екипа, който направи болниците търговски дружества. Моето лично мнение, особено когато говорим за лекари и за медицинска система, няма никакво значение кой откъде е. Когато става дума за медицина, политическите пристрастия нямат никакво значение. Претенциите към г-н Кацаров са, че той беше в екипа, който, заедно с г-н Илко Семерджиев, превърна болниците в търговски дружества. Това вече е много сериозен проблем, срещу който БСП се бори от години”.

“В момента България има болнична система, която е уникална - в лошия смисъл на думата”, коментира проф. Гечев.

“Ковид кризата е световна. Няма значение кой я управлява в България - това е нещо, което малка България не може да спре. В малка България обаче резултатите при починали и тежки случаи щяха да бъдат по-малко, ако и системата ни отговаряше на европейските стандарти”, допълни той.

Проф. Румен Гечев подчерта, че решението БСП да поиска оставката на Стойчо Кацаров не е партийно. “Ние сме много внимателни, когато става дума за медицински проблеми. Ето например - не е работа на една партия да обсъжда дали да е задължително ваксинирането или не, дали трябва да се ваксинира българският народ или не. Решението на БСП не е против зеления сертификат. Напротив - БСП е за зеления сертификат, само че начинът, по който той беше въведен в България, беше от днес за утре. Това беше проблемът”.

След въпрос от Лили Маринкова за реакцията на БСП относно решението на Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, проф. Гечев заяви следното: “Реакцията на всяка партия в България, която беше много ясно артикулирана и от президента г-н Радев, е, че когато има решение на КС, то се изпълнява. БСП винаги е уважавала Конституцията и законите на страната. Ние подкрепяме решението на КС и също считаме, че то трябва да бъде изпълнено, че трябва да бъде потърсена отговорност на когото и да е било, когато нарушава Конституцията и законите”.

Румен Гечев отрече БСП да се опитва да кадрува през президента Радев, като посочи, че всяка партия или коалиция има “кадрови отговорности” към избирателите си.

“Никой не отрича и няма как да отрече, че г-н Радев беше изведен под политическия прожектор от БСП. Ако ние не бяхме извели г-н Радев на политическата сцена, той нямаше да бъде в тази сфера никога. Той е задължен на БСП, а ние сме задължение на г-н Радев, тъй като едно е да излезеш на политическата сцена, а друго е да се представиш достойно”, каза още той.

“Няма нищо срамно в това, след като един президент е излъчен от една партия, той да бъде свързан с нея. Въпросът е в баланса. Нека не се забравя кой е издигнал един президент. Същевременно негово задължение е и той може да бъде преизбран, ако балансира обществените интереси. Президентът не трябва да бъде президент само на БСП или на ГЕРБ, или на друга партия, той трябва да е президент на всички българи. Ще видим дали е бил такъв президент на изборите на 14 ноември”, коментира още Гечев.

Румен Гечев отхвърли твърденията и критиките, че БСП е зависима от главния прокурор Иван Гешев. “Ако видите гласуването в парламента, БСП подкрепихме съдебната реформа. Ние искахме незабавно да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура, настоявайки и приемайки, че ще бъдат създадени отдели в гражданския съд, където делата няма да пропаднат, както твърдяха някои - че ще се покрият откраднати милиарди, а просто няма да има специализирани звена, които си позволяват в определени случаи да играят ролята на бухалка. Най-силният ни аргумент за закриването им е точно в тази посока - че тези специализирани съдилища, за разлика от Европа и даже от съседна Румъния, не привлякоха под отговорност нито един министър, при положение, че фактите са крещящи. Става дума за ограбени милиарди от българския народ”, посочи той.

“Кьовеши трябва, и на това се надяваме, да бъде особено активна, когато защитава интереса на данъкоплатците от цяла Европа. Не трябва да има прошка. В България грабежите са за милиарди”, категоричен беше той.

Проф. Румен Гечев коментира още действията на ДПС относно акциите на МВР за прекратяване на купения вот и “гражданските арести” на полицаи, към които призова Ахмед Адмедов. На въпроса дали това може да е опасно за етнически мир в България, той отговори: “Аз съм изненадан и бих казал - потресен, от това, че определени политици, в това число колеги от ДПС, си позволяват да правят такива предупреждения. Подтекстът звучи така: “Оставете ни да правим каквото искаме на изборите, иначе ще нарушим етническия мир”. Откъде-накъде, дами и господа, къде се намирате вие?! Вие сте в Република България, член на ЕС. Задача номер 1 е изборите да бъдат честни”.

“Искам да поздравя лично министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за това, което постигна на изборите на 11 юли. Работата на МВР е да направи вотa честен и да направи така, че никой в нашата страна да не си позволява да плаши когото и да е било - нито българи, нито цигани, нито други етнически групи”, допълни той и бе категоричен, че при доказване на нарушения на изборния закон от определени партии, срещу тях трябва да се приложи цялата строгост на закона.

Икономистът от БСП коментира и завръщането на Делян Пеевски на политическата сцена. Както е известно, санкционираният по глобалния закон "Магнитски" бизнесмен отново ще бъде кандидат-депутат от Движението за права и свободи.

“Т. нар. завръщане на г-н Пеевски в политиката е стряскащо. Ние не сме съдии, няма как да обвиняваме когото и да е било, но г-н Пеевски нашумя доста скандално в последните години. Като икономист ще кажа - когато определяме един човек за голям бизнесмен, може ли г-н Пеевски да каже какво произвежда в България? Чаши ли произвежда, вода ли доставя, защото аз не зная. Зная, че навремето произвеждаше цигари и фабриките на България бяха съсипани от фирми, които той пряко или косвено владееше. Тези фабрики бяха изнесени в други страни и в България в момента има един парадокс, че ние продължаваме да субсидираме производството на тютюн при съсипани фабрики за цигари”.

“Ако някой техен човек (б.р. на ДПС) е съсипал цигарената индустрия, ние защо плащаме по 70-80 млн. лева субсидии за тютюн? Кого всъщност субсидираме ние? Изнасяме тютюна, за да произвежда някой друг цигарите ли? Освен това, правеше ми много неприятно впечатление следното нещо и то предполага промяна в правилника на Народното събрание - откъде-накъде един депутат няма да се явява на работа? Ако г-н Пеевски е кандидат и бъде избран, трябва да стои там. Къде се намира Пеевски? В Народното събраие има доценти, професори, инженери, лекари - стоят там, когато се наложи и денонощно. Пеевски си стои в някакъв хотел и дава "светли" идеи”, допълни Румен Гечев.

В края на разговора социалистът коментира възможностите за формиране на бъдещо редовно правителство. “Напълно отива на тази ситуация БСП да бъде ядрото, около което да се формира правителство”, обясни той, като напълно отрече възможността БСП “да се прегърне” с ГЕРБ и ДПС.

“Ние няма как да се прегърнем с ГЕРБ, които в момента започват дела за милиарди. Вижда се също, че те са превели 5,5 млрд. за 3-4-5 години напред на свои фирми. Това е също уникат в световната стопанска история - плащаш сега стотици милиони на определени фирми, които след 3-4 години ще започнат работа върху нещо, което няма план, няма разрешение. Ние как да се прегърнем с тези хора?

Можем да работим с всеки от т. нар. “партии на промяната”, но всички партии, които формират следващото правителство, трябва да са партии на промяната. България просто не може да продължи напред в Европейския съюз без да се променя. Ние сме последни по всички икономически, социални, човешки и медицински показатели. Промяната е абсолютно безалтернативна за България”, завърши проф. Гечев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Свързани новини