Отидете към основна версия

20 058 42

Калин Тодоров за ФАКТИ: Всичките големи проекти на Пеевски се финансират с руски пари

  • калин тодоров-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • румен радев-
  • избори-
  • бсп

Според журналиста участието на Делян Пеевски като кандидат-депутат на ДПС във Велико Търново и Благоевград е символно

Снимка: ФАКТИ

"Това е някакъв Стокхолмски синдром, такъв, който явно ние не можем да преодолеем". Така пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът и писател Калин Тодоров коментира твърде реалистичната възможност ГЕРБ да се върне в изпълнителната власт на България.

"Категорично и сигурно едни 600 000 души си гласуват за Бойко Борисов, каквото и да се случи. Кюлчета, евра, пистолети на шкафчето, независимо от това те си гласуват за него", обясни журналистът.

"Това, което е тревожно в момента е, че в общественото пространство се прокрадва тезата, че че какъвто и да е бил Борисов, той все пак така или иначе е успял да изтегли България напред за тези 12 години, докато тези (б.р. сегашните служебни управленци) очевидно не могат и няма да могат", каза Тодоров.

"Борисов води страшно арогантна кампания", констатира Калин Тодоров. Той обясни на водещата Лили Маринкова, че в онлайн пространството, но и на живо според него върви вид обожествяване на Борисов. "Той обикаля страната и говори страхотни небивалици - първо по адрес на своите политически противници и второ, по отношение на това какво те вършат в момента. Аз съвсем не съм на мнение, че служебното правителство управлява страната по-лошо от неговото правителство. По-скоро служебното правителство в момента обира негативите от тези 12 години", коментира Тодоров, добавяйки, че обирането на негативи заради управлението на ГЕРБ е и по отношение на ваксинационната кампания, и по отношение на цените на електроенергията. "Всичко това са мини, заложени от ГЕРБ", посочи журналистът.

"Има един опасен опит да се реставрира едно 12-годишно, съвсем очевидно провалено управление", обобщи писателят.

За да коментира ДПС и завръщането на Делян Пеевски, Калин Тодоров започна отдалеч.

Според писателя и журналист, за медиатор между американци и руснаци първоначално е бил "назначен" Андрей Луканов (през 90-те години на миналия век), защото е бил руски човек, но в същото време със западно мислене, а след внезапната му смърт мястото му е заето от лидера на ДПС Ахмед Доган. "Обяснението защо той пое тази роля е много интересно. Той я пое, защото, основателно или не, Доган е считан за бащата на българския етнически модел, който бил попречил в България да се случат събитията от бивша Югославия - кланетата от Сребреница и т.н. Тъй като американците тогава много се страхуваха да не се мултиплицират тези процеси от бивша Югославия в другите балканските държави, той едва ли не изглеждаше идеалният човек за тях. От друга страна, публична тайна и аз в моите книги мисля, че детайлно съм описал тези неща, е, че в различните битности на живота си Доган се е заигравал с различни разузнавания. Първо с българското, второ - вероятно с руското, и междувременно и с турското. Бидейки човек на тези три разузнавания, той беше в някаква степен припознат от хората, които въртяха руски капитали в България, а именно Мултигруп. И тук стигаме до Пеевски, както и до този конфликт вътре в Движението. От една страна я имаме партията, построена на етническа основа, и от друга страна имаме една чисто икономическа корпорация, която в сянката на партията се грижи за икономическите интереси на няколко души, между които основен е самият г-н Доган", разви своята теория Тодоров.

Според него след идването на власт на Путин в Русия и скарването на федерацията със САЩ, е престанало да има необходимост на българска територия да има медиатор между двете страни.

По негово мнение американците сега се опитват да изтласкат руснаците от Балканите, а те от своя страна отстъпват, опитвайки се да запазят част от влиянието си.

"Всичките големи проекти на г-н Пеевски се финансират с руски пари. Той купи Булгартабак с пари на ВТБ". По думите на журналиста и писател, Доган и Пеевски са били задлъжнели много на руснаците заради провала на Южен поток и на практика са им ги върнали с построяването на Балкански поток за три милиарда с държавни пари.

"Дългът към Путин беше върнат, но построяването на Балкански поток вбеси американците, защото това е проект, който обслужва по-скоро руските интереси на Балканите и Европа. И тогава се случи "Магнитски". Когато Пеевски беше посочен в закона "Магнитски" като основен корупционер в България, пред Доган имаше само две възможности. Едната беше да се дистанцира от Пеевски, а другата беше да се дистанцира от американците и да им се озъби леко. Той избра втората възможност", заяви още Калин Тодоров.

Според него участието на Пеевски като кандидат-депутат на ДПС във Велико Търново и Благоевград е символно.

"В някаква степен той (б.р. Делян Пеевски) демонстрира и този опит да се установи една нова реалност, а именно някаква видима вече коалиция между ГЕРБ и ДПС. Тази нова реалност ние я видяхме при две срещи на г-н Карадайъ като президентски кандидат. Той заведе г-н Пеевски при двама от водещите кметове на ГЕРБ (б.р. на Велико Търново и Свищов). Подготвиха стъпките", смята журналистът.

"Съвсем сигурно това, което ГЕРБ ще получи от Пеевски, е силата, която той държи в ръцете си - лостовете към много от хората в прокуратурата, към много от хората в съда, към много от хората в ДАНС, към много от хората в силовите ведомства", допълни Тодоров, а след това уточни, че говори за хора, които са корумпирани от Делян Пеевски и той ги държи с компромати.

Журналистът очерта възможен черен сценарий, при който ГЕРБ и ДПС да бъдат с около 100 депутата след парламентарните избори на 14-ти ноември, а на евентуален балотаж на президентски избори да се обединят и заедно да направят около милион гласа срещу Румен Радев.

По отношение на партиите на промяната, Тодоров изрази скептицизъм по отношение на "Има такъв народ" и лидера на партията Слави Трифонов, наблягайки на това, че не е ясно какво може да се очаква от тях в 47-мия Парламент.

Той коментира и обтегнатите отношения между БСП и президента Румен Радев.

"Ако някой от Вашите зрители гледа Българската свободна телевизия - телевизията на БСП, ще види, че тя води кампания срещу президента", каза Калин Тодоров, уточнявайки след това, че един от основните водещи - Стоил Рошкев, обявил, че ще гласува за проф. Анастас Герджиков на президентските избори.

Според него не е сигурно, че западните ни партньори няма да си затворят очите пред коалиционно управление между ГЕРБ и ДПС. "Ние не знаем дали една подобна коалиция не устройва и интересите на Турция", добави журналистът.

В края на участието си във ФАКТИ Калин Тодоров заяви, че не вярва в хипотезата, че Бойко Борисов може да преотстъпи ролята на министър-председател при едно евентуално управление на ГЕРБ след изборите.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.

Свързани новини