Отидете към основна версия

11 227 65

Пред ФАКТИ общински съветник от БСП разкри скандални нередности при обществена поръчка

  • михаил ставрев-
  • бсп-
  • общински съветник-
  • сос-
  • столична община-
  • обществена поръчка

БСП сезира прокуратурата за обществена поръчка на Столична община, свързана с озеленяване. Обществената поръчка е на стойност над 50 милиона лева и е за срок от 5 години

Снимка: ФАКТИ

“Явно е, че има нередност в тази обществена поръчка. Казусът е бил разглеждан от Комисията за защита на конкуренцията и от ВАС”. Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Михаил Ставрев, общински съветник в София от БСП.

БСП сезира прокуратурата за обществена поръчка на Столична община, свързана с озеленяване. Обществената поръчка е на стойност над 50 милиона лева и е за срок от 5 години. Социалистите разбрали за нередностите в конкретика в края на миналата седмица.

Ставрев даде примери за нередности в поръчката: “Фрапиращ е случаят с посочен номер на превозно средство - товарно, специализирано, подлежащо на контрол от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. След проверка в КАТ се оказва, че няма данни за такъв регистрационен номер. Това говори, че превозното средство изобщо не съществува”.

“Притеснява ме мълчанието на кмета на Столична Община - г-жа Фандъкова, по казуса. Тя е била известена с официално писмо от фирма, която е участвала в процедурата и която е обжалвала пред КЗК. Г-жа Фандъкова мълчи по този въпрос вече повече от 6 месеца”, посочи още общинският съветник.

“Дванайсет години от историята на България преминаха под един знак на управление, който не може да бъде запомнен като най-добрия период на прозрачност. Мисля, че трябва малко време, за да може самото общество, а и не само обществото, да повярва, че идва нов модел на управление, в който интересите на гражданите ще бъдат поставени на първо място, а не както досега - избрани фирми да печелят едни и същи поръчки”, каза още той.

“Предполагам, че и на г-жа Фандъкова ще ѝ трябва още време, за да свикне с новата ситуация, но истината е, че моделът “ГЕРБ” просто се показа, че е изчерпан”, допълни Ставрев.

“Крайно време и българските граждани, и прокуратурата, и всякакъв вид управляващи органи да разберат, че досегашният модел трябва да бъде отхвърлен веднъж завинаги, че трябва ясно да бъде поставена граница. Това е в интерес на всички нас”, каза още Михаил Ставрев.

“Сигналът ни е относно фирмите "Грийнтаун", "Титан БКС" и "Алверс Комерс". Всяка от тези фирми има многократни системни нарушения - като започнем от техниката, която им е необходима за извършване на дейността, преминем през транспортни средства и завършим със специализирана едрогабаритна техника”, посочи общинският съветник в контекста на обществената поръчка.

“Може би остават последните две години на хегемония на ГЕРБ в Столична Община. 16 години са твърде дълъг период”, каза той в края на разговора.

Целия разговор относно обществената поръчка и фактите около нея, можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.

Свързани новини