Отидете към основна версия

12 731 96

Проф. Румен Гечев пред ФАКТИ: Хора, които са откраднали милиарди, дават акъл по телевизиите

  • проф. румен гечев-
  • румен гечев-
  • бюджет 2022-
  • ам хемус

"Не се ли учудваме всички ние - защо тези хора не са в кауша, защо не са арестувани?", недоумява социалистът

Снимка: ФАКТИ

"Този бюджет е социален. За социални цели от бюджета са заделени над 20 милиарда лева, това са над 30% от бюджета и това е точно с 30% повече за социални разходи от миналата година. Посоката на движение е социална и ние много държахме на тази посока като партньори в четворната коалиция". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев, народен представител от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-мото Народно събрание.

"Има разходи, чието повишение е абсолютно неизбежно, то е хуманно и не подлежи на дискусия. Ние не можем да рискуваме живота на нашите родители и нашите деца със спестяването на някакви средства и рапортуването на някакви положителни бюджетни баланси. Но това не извинява правителството, то трябва да бъде много внимателно, както и парламентът и обществото, когато коментираме отделните пера на бюджета, тъй като всяка стотинка трябва да бъде преценена. Какъв е ефектът от тази стотинка в здравеопазването, къде ще има най-добър ефект да отидат бюджетните пари в българската икономика - това е задачата на правителствата в Европейския съюз, в това число и на българското", каза проф. Гечев в контекста на контролирането на инфлацията.

Той изтъкна, че планираният бюджетен дефицит на България за 2022 изобщо не е страшен, особено на фона на този на страните от еврозоната, както и на този в САЩ, както и на този във Великобритания.

"Можехме и малко повече да развържем кесията, без да подлагаме на риск финансовата система. Но и в този вид мисля, че поемаме едни сериозни ангажименти на държавата спрямо социалната сфера и икономиката", уточни той.

Професорът увери, че с държавния дълг на България няма нищо страшно, като отново го сравни с този на страни от Европейския съюз.

"Фактите говорят, че този бюджет по отношение на дефицита и дълга е много по-консервативен от бюджетите на нашите партньори от Европейския съюз", констатира социалистът.

Той защити финансовия министър Асен Василев в контекста на конфликта му с бизнеса, изтъквайки, че в България бизнесът плаща най-ниски заплати като средни величини, плаща най-ниски данъци и е последен по конкурентоспособност в Европейския съюз. "Задавал съм им го през годините този въпрос и следва мълчание, не могат да отговорят. Значи имаме проблем", каза проф. Гечев.

"Европа показва, че нашата работна заплата е 27% от заплатата в Европейския съюз. Обаче нашата производителност е 40%. Губят се едни 13%, тоест би трябвало заплатата в България да е по-висока. Значи някой не плаща заплатата на работниците, а я прибира и я харчи както намери за добре. Факт е, че българските работници са възнаградени по-малко спрямо европейските си съграждани на базата на измерената производителност на труда. Проблем има, свързан с разпределението на доходите, и той трябва да бъде решен. Ние предлагаме това, което сега започваме да правим, макар и в недостатъчна степен, а именно да се увеличава минималната работна заплата. Някои представители на българския бизнес въобще са против да има минимална работна заплата. А даже и немците въведоха минимална работна заплата и почти всички страни от Европейския съюз имат минимална работна заплата", коментира по-обстойно българската реалност проф. Румен Гечев.

Той отчете съмнителното финансово състояние откъм голямо натрупване на средства при някои български граждани.

"Аз споделям мнението, че не всички, но една значителна част от проходилите бизнеси в началото на 90-те години са били финансирани отнякъде. Дали са чанти, дали са чували, аз не знам, но са били подпомогнати по определен начин. Това не е добре, тъй като създаването на такива олигархични кръгове и на такива фалшиви бизнеси е проблем за икономиката, проблем е за българския народ, проблем е за сигурността ни, проблем е за социалната справедливост и т.н. Този въпрос е решим при добра воля и добра организация, която все не се случва вече 30 години. Пиявиците, които са се залепили за българската държава, крадат от нас - крадат от нашите пари през обществените поръчки, свършват работа за нас за 5 лева, а открадват 5 милиона и накрая с откраднатите от нас пари те влияят върху изборите в България, което е още по-цинично и страшно".

Към края на разговора проф. Гечев изрази учудването си, че за предплащанията на предишните управляващи за АМ "Хемус", при които определено може да се говори за гранд корупция, те до този момент по никакъв начин не са подведени под отговорност.

"Не се ли учудваме всички ние - защо тези хора не са в кауша, защо не са арестувани? Това е изумително и не може да стане никъде по света. Същите тези юнаци си се разхождат по телевизиите, дават акъл, при положение, че са откраднали милиарди като организирана престъпна група.

Целия разговор между Лили Маринкова и проф. Румен Гечев можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 79 гласа.

Свързани новини