Отидете към основна версия

11 009 99

Проф. Иван Илчев за ФАКТИ: Няма съсед на Русия, който да не е бил нападнат от нея

  • проф. иван илчев-
  • иван илчев-
  • историк-
  • русия-
  • украйна-
  • война

"Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти", смята историкът

Снимка: ФАКТИ

"Не виждам защо толкова много се учудваме. След Октомврийската революция досега, мисля, че Русия няма съсед, когото да не е нападала". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Коментарът му, разбира се, бе по повод престъпната военна агресия на Русия в Украйна.

"Първо говорим за Полско-съветската война, веднага след революцията, която после е вменена като вина на Троцки. След това Армения и Грузия, които "викат на помощ руската армия" - тя навлиза и смъква правителствата. След това смъква и правителството в Азербайджан. През 1925 година съветски войски влизат в Монголия, пак под предлог, че ще помагат на местното население. След това е Съветско-финландската война от 30-те, началото на 40-те години на миналия век. После по време на Втората световна война съветски войски влизат в Иран и окупират цялата северна част нас страната. В края на 40-те години принуждават чешкия президент да се самоубие. През 1956 година е Унгария, 1968 е Чехия, след това е Афганистан. Така че, пак ще го кажа, на практика няма държава, с която да е граничил Съветският съюз, Съветска Русия и в един определен момент да не ги е нападала", разказа историкът, а след това направи друга историческа препратка - конкретно към Втората световна война:

"В самата Русия има доста мощно течение сред историците, които твърдят, че всъщност Съветският съюз е готвел нападение срещу Германия, но те просто са успели да ги изпреварят със съвсем малко".

Лили Маринкова спомена за страдалческата роля, която е отредена на СССР, респективно Русия заради множеството жертви във ВСВ, а проф. Илчев коментира тази вметка така:

"Страдалческата роля в не малка степен е резултат от политиката на Сталин. Не само на Хитлер, когото не оправдавам ни най-малко. Голяма част от проблемите, с които се сблъскват, са проблеми, родени по времето на управлението на Сталин".

"Историята на конфликта между Украйна и Русия е много стара. 1948 година в Съветския съюз празнуват изключително тържествено 300 годишнината от доброволното присъединяване на Украйна към Русия през 1648 година и забравят въобще, че само година и половина след това присъединяване Украйна се отказва от подписа и започва, заедно с Полша, да воюва срещу Русия", даде добър пример историкът.

Той спомена и големият отпечатък на Голодомор върху украинския народ.

"Струва ми се, че Путин тръгна с грешни презумпции във войната. Той смяташе, че много лесно ще се справи с Украйна, че в Украйна ще посрещнат братята руси като освободители. Тези неща, както виждаме, не се случват", отбеляза проф. Иван Илчев.

"Трудно ми е да кажа какво ще се случи, защото поне от едната страна - от руската, имаме човек, който е трудно предсказуем. Той не действа от гледна точка на правилата в международния живот, той не действа логично. Зеленски може да има всякакви недостатъци и минуси, но той в общи линии се движи в канавата на общоприетото в последните години в международните отношения", коментира професорът за евентуалния изход от настоящата тежка ситуация в Украйна.

След това той даде своя коментар и за евентуалната роля на руските олигарси по отношение на военната инвазия на Путин в Украйна:

"Олигарсите действително са хора, които нямат полза от подобен конфликт. Те имат полза от управник, който ще продължава да им дава това, което са свикнали да получават. Очакването в света е, че те са силата, която може евентуално да свали или да ограничи Путин. Аз бях горд с хората в Русия, които протестираха, въпреки че знаеха какви ще бъдат последиците лично за тях и за близките им.

За смяната на вече бившия министър на отбраната Стефан Янев и конкретно за твърденията, че освобождаването му дестабилизира правителството, проф. Илчев каза:

"Аз не смятам, че дестабилизира правителството и в тази обстановка. Поуката от смяната на министъра е, че политиците много точно трябва да си мерят думите. Защото думите, особено в нашата медийна среда, се обръщат в оръжие. И това оръжие понякога е насочено против изреклите тези думи".

"За повечето хора дали ще загинат от бомба, хвърлена върху точков обект, или бомба, хвърлена върху жилищен квартал, е все едно. За тях това е война", опонира професорът на придържането на Стефан Янев към реториката на диктатора Путин, че случващото се в Украйна е "военна операция".

Историкът разкритикува също публичното поведение на премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

"Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти много близо до нас и те неизбежно ще ни повлияят", заключи проф. Илчев.

Целия разговор между Лили Маринкова и проф. Иван Илчев можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 79 гласа.

Свързани новини