Отидете към основна версия

5 670 99

Валентина Василева за ФАКТИ: Украйна няма да се откаже! Никой няма да смачка този народ

  • валентина василева-филаделфевс-
  • валентина василева-
  • единна народна партия-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин

"Българският интерес е позицията на Евросъюза и на НАТО", категорична бе Василева, която е председател на Единна народна партия

Снимка: ФАКТИ

"От вчера насам можем да кажем, че позицията на България е адекватна изцяло". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Валентина Василева, председател на Единна народна партия. Коментарът ѝ е във връзка с позицията на българските власти относно военната агресия на Кремъл спрямо суверенна Украйна.

Василева изтъкна, че от партията ѝ са призовавали от самото начало за ясна позиция на правителството и парламента и първи са поискали оставката на вече бившия министър на отбраната Стефан Янев.

Тя коментира и тезата на Стефан Янев, че не винаги трябва да се съобразяваме с ЕС и НАТО, а да си гледаме "нашия български интерес". "Извинявай се, кой е нашият български интерес? Ние не сме в Азия, ние сме в Европа и политиката на Евросъюза е български интерес, политиката на НАТО също е български интерес", категорична бе Валентина Василева.

"Мисля, че досега светът не е бил толкова сплотен и не е имал толкова силна реакция срещу войната и насилието", отбеляза председателят на Единната народна партия.

Въпреки абсолютния му провал като министър на отбраната, Василева отчете добрата работа на Стефан Янев като служебен министър-председател.

По отношения на пропутинската позиция, която заема Корнелия Нинова в момента, тя заяви следното:

"Добре е да припомним и тя може би трябва да си припомни, че Кристиан Вигенин беше първият и единствен външен министър въобще от тази страна на Европа, който поднесе цветя на Майдана. Да попита Сергей Станишев, който е роден в Херсон и е от Украйна, в качеството му на председател на ПЕС той какво мисли по този въпрос? Колкото по-бързо българските политици разберат, че те трябва да бъдат на страната на украинския и на руския народ, а не на страната на Путин, ще бъде толкова по-добре за тях. Включая и г-жа Нинова, включая и това мишкуване от партия "Възраждане", която също не може да каже открито на коя страна е - "тя била на страната на българския интерес". Българският интерес е позицията на Евросъюза и на НАТО".

"Ветераните, от които почти никой не е останал жив, на 9 май това нещастие Путин, как ще ги погледне и какво ще им каже? Слава Богу, че баба и дядо не са живи, за да видят този срам и този ужас", каза Василева, която е с баба украинка и дядо руснак.

"Путин заля с кръв съвременната руска история и потъпка паметта на всички, които са се сражавали за мир. Искрено се надявам да го възпре самата Русия. Смятам, че това е изключително важно заради Русия. Този народ е време да избере кое иска. Ако той бъде отстранен отнякъде (б.р. Путин) или нещо се случи, Русия ще продължи да бъде унижена. Освен това Русия ще продължи да живее с това, че е обградена с врагове. Русия трябва да реши как иска да живее и кой път иска да поеме. Затова смятам, че е изключително важно самата Русия да свали Путин, това е единственият начин, с който те могат да измият този срам", смята председателят на Единна народна партия.

Тя коментира и елемент от българското общество: "Сега е моментът, в който ние трябва да направим един разрез на обществото и да установим нагласите, защото аз смятам, че ние имаме много високи нива на ултра-национализъм, на фашизоидни елементи в България и изключително висок процент на език на омразата. Сега е моментът да изследваме това нещо и да вземем мерки".

"Единна народна партия от много години обясняваме, че службите за сигурност на България не се справят добре. България е разграден двор! Ние сме в информационна война от десетилетия и сега берем плодовете - това, което виждаме в социалните мрежи, първите дни огромен процент радващи се на Путин и на това, че Русия навлязла "да спасява брата си". Ако Путин иска да спасява руснаците, живеещи в Украйна, как ще пусне вакуумни бомби, как ще обстрелва жилищните квартали на Харков? Днес в центъра на Харков падна бомба, вече стотици са убитите мирни граждани. Той (б.р. Путин) не обича никого, той не обича и Русия, той излъга собствения си народ", заяви Валентина Василева.

"Путин като един вече добре развит диктатор, за него беше най-лесно да направи един такъв конфликт, както е в Донецк и Луганск, за да има "обективна" причина да навлезе с войските си в Украйна. Каква е истината за Донецк и Луганск - там преди няколко години една група просто окупираха едни административни сгради и казаха, че това са Донецка и Луганска република. Никой в света не ги призна, освен Русия. Една от тезите, която върви във Фейса, лансирана от руските проксита, е, че 14 000 руснаци са избити в Донецк и Луганск. Няма такова нещо. Ние и цял свят знаем добре много добре, че там се бият руски военни, с руски пари и с руски оръжия. Те, за тези 7-8 години, даже не можаха да спечелят на своя страна тези територии, те владеят едва 1/3 от т.нар. Донецка и Луганска републики. Ако гледате и клипове, руснаци, рускоговорящи, които живеят на тези територии, те в момента се борят с руската армия. Украйна няма какво да отстъпва, няма на база на какво да го отстъпва", категорична бе Василева.

"Големият страх на Путин не е НАТО. Огромният страх на Путин е Евросъюзът, огромният страх на Путин е, че като влезе Украйна в Евросъюза, Русия и руските граждани ще видят веднага разликата - стандарта на Украйна и развитието на Украйна. Това е големият му страх", смята председателят на Единната народна партия.

"Украйна няма да се откаже. И с право. Украйна превъзмогна Гладомора - не можаха да я сложат на колене. Украйна се справи с Хитлер - не можаха да я сложат на колене. Украинският народ ще стигне докрай, никой няма да смачка този народ".

Целия разговор между Лили Маринкова и Валентина Василева можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 77 гласа.

Свързани новини