Отидете към основна версия

12 794 44

Калин Тодоров за ФАКТИ: Конвенционалната война в Украйна е само върхът на айсберга

  • калин тодоров-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин

"Идеологическата, пропагандно-информационната война Путин тотално я губи", смята журналистът

Снимка: ФАКТИ

"Имаше един период, в който свободното слово наистина беше свободно слово. След това мафиотският капитал, който се сдружи с хората от бившите структури за сигурност, започна да превзема икономиката на държавата и това беше направено със съдействието на медиите."

Това каза журналистът и писател Калин Тодоров в интервю за ФАКТИ, осъществено от Лили Маринкова.

Разговорът помежду им започна именно от медийната среда в България в годините назад и сега.

След това пък премина към най-обсъжданата тема в света през последния над месец - войната на Русия срещу Украйна.

"За мен конвенционалната война, която се води на терен в Украйна, е само върхът на айсберга. Едновременно с нея се водят поне още две войни - едната е идеологическата, информационната, пропагандната война, а другата е икономическата война", смята журналистът.

Той направи и обобщение на военните действия в Украйна до момента:

"Първоначалният устрем на Русия се забави доста и тя в момента в движение предислоцира военните си части. Вероятно е променила първоначалните си цели, които бяха прекалено амбициозни, за да бъдат постигнати по този начин. 120 000 армия, въпреки че тя разчиташе на активната подкрепа на ВВС и на артилерията, не е достатъчна да се превземе една толкова огромна страна, не е достатъчна да се победи четвъртата по сила армия в Европа. Оказа се, че руснаците малко са надценили собствените си възможности в този момент и са подценили възможностите на украинската армия, зад която като тил стои колективният Запад."

"Идеологическата, пропагандно-информационната война Путин тотално я губи. Поне в Западния свят. Ние не знаем какво се случва в Китай, в Африка и в Далечния Изток, където е възможно Русия да има по-сериозна поддръжка. Но в нашия Западен свят Русия почти тотално изгуби информационната и пропагандна война. В съзнанието на по-голямата част от хората Путин е обезумял агресор и Русия е една сериозно укорима, агресивна държава", каза още Калин Тодоров.

"За мен Путин е име, колективен псевдоним. Той управлява Русия, но я управлява с подкрепата, в името и с помощта на руския промишлен капитал, а руският промишлен капитал в най-голяма степен е военнопромишленият капитал на Русия. Ако военнопромишленият капитал на Русия реши, че Путин не изпълнява целите, които са му поставени, е в състояние да го свали.

Ако Путин започне да губи войната, това ще означава, че митът за непобедимата съветска армия, за непобедимото съветско оръжие ще започне бавно да загасва. А това ще означава също, че руският военнопромишлен комплекс ще загуби пазарите си в цял свят, като от това той никак няма да е доволен", смята журналистът.

Тодоров не е оптимист, че след Путин може да дойда по-склонен на компромиси руски лидер и дори смята, че ако сегашният държавен глава на Русия бъде сменен, вероятно на негово място ще бъде възцарена по-лоша негова версия.

Освен това според него смяната на Путин може да доведе начало на разпадането на Руската федерация.

"Предполагам, че Западът ще предпочете да види Русия на колене, отколкото да е склонен да направи компромис и да започне да сваля една след друга икономическите санкции", добави Калин Тодоров.

"Възможно е Путин като далечна или невидима цел да си е поставил да постави ръка върху газовите находища в Донбас и Луганск. Възможно е да се опита и да си проправи сухопътен коридор от Донецк и Луганск към полуостров Крим и от там към Приднестровието. Така ще лиши Украйна от брегова ивица и на практика може да раздели страната на три части - Източна Украйна, Западна Украйна и Малорусия", каза в заключение журналистът.

Целия разговор между Лили Маринкова и Калин Тодоров можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 53 гласа.

Свързани новини