Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2022 18:43 12 783 44

Калин Тодоров за ФАКТИ: Конвенционалната война в Украйна е само върхът на айсберга

  • калин тодоров-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин

"Идеологическата, пропагандно-информационната война Путин тотално я губи", смята журналистът

Калин Тодоров за ФАКТИ: Конвенционалната война в Украйна е само върхът на айсберга - 1
Снимка: ФАКТИ

"Имаше един период, в който свободното слово наистина беше свободно слово. След това мафиотският капитал, който се сдружи с хората от бившите структури за сигурност, започна да превзема икономиката на държавата и това беше направено със съдействието на медиите."

Това каза журналистът и писател Калин Тодоров в интервю за ФАКТИ, осъществено от Лили Маринкова.

Още новини от Украйна

Разговорът помежду им започна именно от медийната среда в България в годините назад и сега.

След това пък премина към най-обсъжданата тема в света през последния над месец - войната на Русия срещу Украйна.

"За мен конвенционалната война, която се води на терен в Украйна, е само върхът на айсберга. Едновременно с нея се водят поне още две войни - едната е идеологическата, информационната, пропагандната война, а другата е икономическата война", смята журналистът.

Той направи и обобщение на военните действия в Украйна до момента:

"Първоначалният устрем на Русия се забави доста и тя в момента в движение предислоцира военните си части. Вероятно е променила първоначалните си цели, които бяха прекалено амбициозни, за да бъдат постигнати по този начин. 120 000 армия, въпреки че тя разчиташе на активната подкрепа на ВВС и на артилерията, не е достатъчна да се превземе една толкова огромна страна, не е достатъчна да се победи четвъртата по сила армия в Европа. Оказа се, че руснаците малко са надценили собствените си възможности в този момент и са подценили възможностите на украинската армия, зад която като тил стои колективният Запад."

"Идеологическата, пропагандно-информационната война Путин тотално я губи. Поне в Западния свят. Ние не знаем какво се случва в Китай, в Африка и в Далечния Изток, където е възможно Русия да има по-сериозна поддръжка. Но в нашия Западен свят Русия почти тотално изгуби информационната и пропагандна война. В съзнанието на по-голямата част от хората Путин е обезумял агресор и Русия е една сериозно укорима, агресивна държава", каза още Калин Тодоров.

"За мен Путин е име, колективен псевдоним. Той управлява Русия, но я управлява с подкрепата, в името и с помощта на руския промишлен капитал, а руският промишлен капитал в най-голяма степен е военнопромишленият капитал на Русия. Ако военнопромишленият капитал на Русия реши, че Путин не изпълнява целите, които са му поставени, е в състояние да го свали.

Ако Путин започне да губи войната, това ще означава, че митът за непобедимата съветска армия, за непобедимото съветско оръжие ще започне бавно да загасва. А това ще означава също, че руският военнопромишлен комплекс ще загуби пазарите си в цял свят, като от това той никак няма да е доволен", смята журналистът.

Тодоров не е оптимист, че след Путин може да дойда по-склонен на компромиси руски лидер и дори смята, че ако сегашният държавен глава на Русия бъде сменен, вероятно на негово място ще бъде възцарена по-лоша негова версия.

Освен това според него смяната на Путин може да доведе начало на разпадането на Руската федерация.

"Предполагам, че Западът ще предпочете да види Русия на колене, отколкото да е склонен да направи компромис и да започне да сваля една след друга икономическите санкции", добави Калин Тодоров.

"Възможно е Путин като далечна или невидима цел да си е поставил да постави ръка върху газовите находища в Донбас и Луганск. Възможно е да се опита и да си проправи сухопътен коридор от Донецк и Луганск към полуостров Крим и от там към Приднестровието. Така ще лиши Украйна от брегова ивица и на практика може да раздели страната на три части - Източна Украйна, Западна Украйна и Малорусия", каза в заключение журналистът.

Целия разговор между Лили Маринкова и Калин Тодоров можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    51 65 Отговор
    Този изкуфял дядка е син на комунистическият премиер Станко Тодоров и еврейката Соня Бакиш.

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Майна

    52 28 Отговор
    Изманифактурораха пошли ,wвидеа,, за ,,зверски ,, убийства уж пръски защо, ли???
    към 3 април и коментарът на Иван Андреев, опитен военен кореспондент, който отразява руските операции в Сирия, дава забележителността на котела в Донбас където crème de la crème на украинските сили, наброяващи няколко дивизии, са в капан, изолирани от противоположни сили от тяхната логистична база и други приятелски сили.

    Котелът е доста голям, отбелязан със сини и черни ивици на картата в горното течение на района на Донбас в посока Харков. Масивната руска колона, която се оттегли от района на Киев преди седмица, маневрира в голяма дъга към този котел, заобикаляйки Чернигов на север и градовете Суми и Харков (близо до руската граница на североизток).

    Украинските сили са добре въоръжени и са се укрепили силно, но не могат да избягат от капана. Нито е възможно Киев да изпрати подкрепления, тъй като провинцията на запад се състои от предимно открити земеделски земи (чак до река Днепър). Руснаците имат въздушно надмощие и е невъзможно да се скрият вражески движения от блуждаещите им очи.

    Коментиран от #11

  • 3 Майна

    74 32 Отговор
    Руските сили изведоха от строя всички близки летища и систематично унищожаваха близките украински петролни запаси през Фаза 1 на операцията. Както писах в предишен блог , преди три дни руските сили нанесоха опустошителен удар: „По-специално военното летище Миргород в централна Полтавска област, стратегически важен център, беше изведено от действие и бяха открити няколко украински бойни хеликоптера и самолети в камуфлажните му паркинги, както и складовете за гориво и авиационно оръжие са унищожени.”

    По същия начин Харков беше обкръжен и „при високоточен удар с оперативно-тактически ракети „Искандер“ по щаба на отбраната в града в четвъртък „повече от 100 националисти и наемници от западни страни“ бяха потвърдени като убити“.

    Въпреки това се очаква украинските сили да се бият добре, вместо да се предадат – макар и обкръжени, без въздушно прикритие и нямат възможност за ротация на сили или достатъчно гориво, за да участват в маневрена война и с изчерпващи се боеприпаси.

    Разбира се, наближава голяма битка, най-решителната в цялата руска спецоперация досега. Уловката е, че в котела има и изобилие от населени места от етническо руско население (включително притежатели на руски паспорти) и офанзивата ще бъде дълга мълчание, търпеливо изпълнена, за да се избегнат цивилни жертви или унищожаване на цивилна инфраструктура.

    Коментиран от #30, #39

  • 4 Майнс

    57 33 Отговор
    Това означава, че Фаза 2 може да продължи до един месец, за да бъде завършена. Не се заблуждавайте, руснаците трябва да спечелят тук (което ще направят), тъй като те също ще пречупят гърба на украинските въоръжени сили. Въпреки целия шум от Зеленски, Киев ще осъзнае огромността на поражението и неговите западни ментори също ще видят надписите на стената.

    Разбира се, предстои цял месец, в който западната стратегия ще бъде непрекъснато производство на фалшиви новини, засилване на информационната война. Дори някаква операция под фалшив флаг може да бъде организирана под надзора на оперативни служители на западното разузнаване.

    В най-лошия сценарий Киев може дори да изиграе последната си карта — химически оръжия. Русия публикува подробности за местата, където Украйна съхранява запаси от химическо оръжие. Известно е, че САЩ са доставили като военна помощ специално оборудване (гази, защитно облекло и т.н.) за справяне с химически оръжия и са получили специално обучение за колективна защита.
  • 5 Монгола

    65 32 Отговор
    В Окрайна има военна операция за прочистване на неофашиски структури която не включва окупация защото е безмислено. целта е унищожение на цялата военна структура на ВСУ от растенияние и завземане на южната и източната част където е руското население! Руснаците много пъти казаха, че целта не е цяла окрайна кой ще ги храни душманите от Киев от Кремъл нямат такова намерение, никога не са имали. Окрайна истана без ВВС, Ракетни войски, сохупътна техника, ГСМи...

    Коментиран от #42

  • 6 Майна

    49 30 Отговор
    Бързостта, с която Макрон и Шолц консумираха фалшивите новини, е предвестник на нова фаза в информационната война. Казано накратко, в Париж и Берлин има трезво пробуждане, че руската операция успешно изпълнява поставените цели.

    „Април“, пише Т. С. Елиът в своя шедьовър The Wasteland, „е най-жестокият месец, който отглежда люляци от мъртвата земя, смесва памет и желание, раздвижва тъпи корени с пролетен дъжд“. Но тъмната ирония на тазгодишния „Април“ ще бъде, че плодородието и обновяването тук ще се отнасят до възраждането на Русия в свят както на историята, така и на митовете, породени от карантинирани западни умове.
  • 7 Моджерип 💤

    75 33 Отговор
    Къде е войната в Украйна като хохлите се крият по градовете между цивилните? Къде е силната хохолска армия да излезе срещу руснаците на широк фронт? Хохлуре се бият точно като терористи сред цивилните
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 pepy

    24 10 Отговор
    "... конвенционалната война, която се води на терен в Украйна, е само върхът на айсберга..."

    Изходът е само един...

  • 10 Бройлер

    45 10 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    Този " изкуфял дядка" те слага в малкия си джоб.
  • 11 Операция Z

    41 17 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Постовете ти тук, под статията, са по-интересни от самата статия. Поздравявам те!
  • 12 Rampege

    63 28 Отговор
    Истинските войници излизат срещу врага да се бият, а терористите се крият по апартаменти в кооперации докато гражданите са още вътре. Терористите неофашисти се скриха в Мариопул и принудиха руснаците да го сринат.
  • 13 На здраве,пияницо

    14 41 Отговор
    Приличаш на мъртвец бе,Калине.Русобобията ще те умори,чакал безполезен.

    Коментиран от #17

  • 14 Военен анализатор

    66 30 Отговор
    Путин започне ли нещо, за разлика от нашите охлюви, го довършва докрай!Преди 30 години чеченците бяха най-големите врагове на РФ, а сега са най-преданите хора на Путин!След 30 години и украинците ще станат като чеченците, сигурация

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да да

    17 36 Отговор

    До коментар #14 от "Военен анализатор":

    Има чеченци, които се бият на страната на Украйна. Селфи-човечето кадир е руско чучело

    Коментиран от #31

  • 19 Калин Тодоров!! Русия пази цивилните

    66 26 Отговор
    Граждани, който е ходил в тази част на Украйна е видял, че болшенството хора са Руснаци, този Театър по Буча е една не добре съшита Провокация!! "Живите мъртви" един си прибра ръката да не муе ПРЕГАЗИ Снимачния екип, "МЪРТВИЯ с колелото" стана и се видя на огледалотона колата с камерата, видя се как става!! На всички им Бяха
    скрили главите, да не бътат разпознати после!! Тези не са"мъртви" от три дни, а Живи събрани Статисти!! Боядисани ръце в червено, бледо, боя за фасади или Боя за Яйца!! Кръв на 3 дни е тъмно червено към Черно!? Постановка, Пародия!! Това е Зеленски, фашизиран Елемент! "живите мъртви" по Сценарии на Съветниците на Зеленски!! Аматьорско изпълнение!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 браво бе

    33 15 Отговор
    дедо байдън а вас сащ кой ви осъди и кога ще стане това когато цъфнат налъмите в лозенската баня за всичките ви военни престипления по целия свят и геноцидите които сте причинили и в корея ,виетнам и къде ли не по света боли ви фара за мъките ,които сте причинили ама знаете да ревете на чужди гробища....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    44 15 Отговор
    АМИ, В АРАБСКИЯ И МЮСЮЛМАНСКИЯ СВЯТ
    ...РАМЗАН КАДИРОВ И ЧЕЧЕНСКИЯ СПЕЦНАЗ ВЕЧЕ СА ПО-ПОПУЛЯРНИ ОТ ЕЛВИС ПРЕСЛИ В АМЕРИКА
    ......
    А КИТАЙСКИТЕ ОБИКНОВЕННИ ХОРА СИ КАЗВАТ
    " АКО НЕ СМЕ С РУСИЯ, НАТО ЩЕ НИ НАПАДНЕ И НАС СЪС САНКЦИИ "
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Много са такива

    13 26 Отговор
    Какви глупости наговори този изкуфял старец! Как е възможно такова тотално неразбиране на проблема на неговите години! 😁
  • 27 Калинчо

    17 21 Отговор
    Тоя другар се опитва да пее като общия фалшив хор и прави елементарни постни внушения за промитите мозъци. Скучен, скучен и безидеен.
  • 28 !!!?

    15 14 Отговор
    Путин няма полезен ход !!!?

  • 29 Грешите, господине

    40 16 Отговор
    Има грешка, никой не е целял да превзема Украйна.
    Денацификацията не означава да се превзема дадена държава, още повече нито едната, нито другата страна е обявила война. Така, че постулатите са грешни.
    Че Западът и Америка хвърлят колосални средства за информационна война, не означава, че я печелят.
    И да, свръх нагла е тая пропаганда от тия, към които са ни вързали, ЕС и НАТО.
    Като цяло обаче, светът е на страната на Русия.
  • 30 И още нещо

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Има и доста чуждестранни инструктори, заради които Макрон звъни на Путин за коридор.
  • 31 Баш чеченци няма

    30 14 Отговор

    До коментар #18 от "Да да":

    По-скоро са грузинци, които се бият на страната на Украйна.
    Кадиров затова се обръща към тях на друг език, и това не е тайна.
    Има французи, американци, англичани, германци, дълго време Украйна се е подготвяла за нахлуване в Русия.
    Изпревариха я, затова сега реват
  • 32 9689

    10 16 Отговор
    Този глупак от де излезе?

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    14 7 Отговор
    Добър анализ.
  • 34 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #32 от "9689":

    Там, откъдето ти не си и влизал още.
  • 35 838

    16 8 Отговор
    Анализът е добър.
    При неуспех хард лайнърите няма да простят на Путин.Смяната ще бъде някой от военните, а не либерал. Но, вероятността за краен неуспех е изключена.
    Но прави впечатление следното;
    1.Лощо планирана настъпателна операция. Липсва решителност при постигането на поставените цели.
    2. Несъответствие на поставените цели и собствените сили.
    3. Погрещна оценка на боеспособността на украинските ВС.
    4. Погрешна оценка на моралното състояние на населението.
    5. Липсва на средства за подавяне на укрепените полоса в Донбас. Ниски темпове на настъпление
    6. Стратегическо подценяване на реакцията на Запада, който изглежда не може да понесе загубата на икономическия потенциал на Украйна. Да не забравяме, че най важните цели на ПСвойна и ВСвойна бе завладяването на Украйна /зърното и рудите/ .
    7. Допускане загубата на 350 млрд. валута в западни банки.
    8.Слаба подготова във водене на психологическата война.

    Независимо от това, потенциалът на Русия е твърде голям и няма съмнение, че ще спечели войната.
  • 36 Колкото и да ви звучи невероятно

    12 18 Отговор
    Ще го съдят вашия кумир за престъпления срещу човечеството. Ще бъде скоро.

    Коментиран от #43

  • 37 Ура тута

    12 20 Отговор
    Не мога да разбера как се коментира хладнокръвно стратегията на "великата руска армия", при положение че се извършват масови убийства с явни доказателства. Деца плачат над труповете на родителите си! Какво ще ги оправдае щом се пролее първата капка кръв?Нищо! Това важи и за другите "екшън герои" относно Сирия, Ирак и така нататък... Там се действа дистанционно.
  • 38 коста

    9 19 Отговор
    Обратното броене за началото на края на Русия започна.
  • 39 анонимен

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    книга ли пишеш за руската армия .Не си губи времето
  • 40 Пророк

    4 15 Отговор
    Путин ,ще ходи в хага колко и да вие мъчно на писателите тука. Сами се самонавивате , видяхме ги великите пияндета на руската армия.
  • 41 Жулиен Гаков

    8 1 Отговор
    Може да е обезумял агресор само в главите на онези които не следят нещата и каквото им каже продажната западна преса, това приемат за истина. Но гледам ,че има много буден народ който не подлежи на манипулация. Макар и бавно , Русия ще смаже нацистите за втори път.
  • 42 Мишо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    Не се пише : Окрайна ,а : Украйна!!!
  • 43 Цонко с кривия к.....

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Колкото и да ви звучи невероятно":

    Сигурно визираш Зеленски? Не виждам по- голям сатрап от него!!
  • 44 бузю

    2 3 Отговор
    а бе , вие какви хора сте ? още малко ще излезе , че Русия води втора Велика отечественна война . Украйна , хубава / лоша си е суверенна държава , дали са нацисти или комунисти то си е тяхна работа , къв чеп тръси Русия там? До някъде бих ги оправдал , ако бяха вкарали войски да защитят ЛНР и ДНР , въпреки , че те ги разбутаха. По същата логика утре и нас може да натиснат - при толкова много руснаци тук , може да дойдат и тях да освободят . И най-тъпото което прочетох в коментарите - Украйна щяла да нападне Раша и затова ония ги изпреварили........