Отидете към основна версия

4 219 54

Какво следва от разширението на БРИКС? Владимир Трифонов пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • владимир-
  • трифонов-
  • брикс-
  • разширение-
  • русия-
  • китай-
  • индия-
  • бразилия

Вече много ясно се очертават тенденции за разбиването на еднополюсния свят и ролята на неограничаваните от нищо САЩ, казва анализаторът

Снимка: Факти.бг

Петте държави от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, обявиха приемането на шест нови членки от следващата година. Ходът подчертава стремежа на клуба на големите и многолюдни развиващи се икономики за промяна на световния ред. Аржентина, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства ще станат пълноправни членове от 1 януари 2024 г. Това разширяване на членството е историческо. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономическият анализатор Владимир Трифонов.

„В разширението на БРИКС водеща роля играе Китай, които положиха неимоверни усилия и успяха да направят топла връзка между толкова непримирими страни като Саудитска Арабия и Иран. Не можем да кажем, че разширението е необратим процес, че вече има ясно изразен път и механизми за работа. Вероятно в по-далечно бъдеще нещо ще се случи, но БРИКС вече е една площадка на взаимодействие и активно партньорство на тези държави“, добави гостът.

„Вече много ясно се очертават тенденции за разбиването на еднополюсния свят и ролята на неограничаваните от нищо САЩ. Мнозина анализатори смятат, че може би най-важното събитие на БРИКС вече е относителното присъствието на повече държави, които са основни производители на нефт и газ. И на фона на това сякаш остана в сянка споразумението между Индия и Китай да се договорят за границата помежду си в Хималаите. Този спор се води от десетилетия и ако се стигне до решение, това ще бъде една предпоставка подобряване на техните отношения“, каза още Трифонов.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини