Отидете към основна версия

3 547 42

Доц. Григор Сарийски пред ФАКТИ: Борбата днес е кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

  • григор-
  • сарийски-
  • аец козлодуй-
  • германия-
  • рецесия-
  • българия-
  • икономика

За декември България се класира сред трите страни с най-бързо сриване в индустриалното производство след Ирландия и Белгия, казва икономистът

Снимка: Факти.бг

Когато страните, които са в сърцето на Европейския съюз, включително и Германия, които движат малко или повече икономиката на всяка една страна от ЕС, са в рецесия, нещата не са добре. Пряко в България сме свързани с германската икономика, защото произвеждаме голяма част компонентите за германските концерни. За мен е притеснително, когато се наблюдават тенденции, които говорят за застой на германската икономика. Това е, меко казано, неприятно. Ако погледнем какво е индустриалното количество стоки, които произвежда Германия, вече имаме седем поредни месеца на спад на годишна база. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономистът доц. Григор Сарийски.

„Имаме за декември спад от 4,9% на годишна база и ако направим сравнение с 2019-а, която беше последната добра година, а след това имаше поредица от лоши години, спрямо тогава има спадат от 9%. Когато сърцето на Европа произвежда по-малко, съвсем естествено и страните от периферията да страдат. И спадът у нас е факт, защото също наблюдаваме сериозен спад за декември месец. Индустриалното производство у нас намалява с 10% на годишна база. В преработващата промишленост също наблюдаваме сериозен спад. За декември България се класира сред трите страни с най-бързо сриване в индустриалното производство след Ирландия и Белгия. И като наблюдаваме тези тенденции, можем да бъдем, меко казано, притеснени за икономическото и финансовото бъдеще на нашата икономика, добави гостът.

„В момента наблюдаваме пореден епизод на междупартийни особици и трябва да го отчетем с това, че издигането на всяка една партия се нужда от финансиране. Без пари една партия се изражда в кутерия, както бе казал Буров. Ако искате сериозна партия, трябва ви стабилно финансиране, а това финансиране изисква интерес от политическо представителство. Това е движещата сила на конфликта между отделните политически представители в парламента. Има и червени линии, които не може да отстъпвате - като здравеопазване, като защита на националната сигурност, разбира се, енергетиката, защото тя е гръбнакът на една икономика. Изключителната битка сега е кой да строи тези проекти за милиарди в АЕЦ „Козлодуй“. Борбата днес е кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Към момента се говори за 14 милиарда лева, но трябва да е ясно, че няма нито един проект за ядрена централа, който да не е бил анексиран и при който да не са нараснали разходите с пъти. Американската компания, която е фаворит за строежа на тези реактори, за нея се говори, че последните им проекти са в Джорджия и са продължили 16 години като строеж. А накрая увеличението на цената е било около три пъти над първоначалната. Сега това е партийното единоборство и всеки се опитва да прокарва онези интереси, които го финансират. Основният ефект от дълго протаканото изграждане на нови мощности е това, че българската икономика страда, че аз и вие в момента плащаме по-скъп ток от това, ако имахме нови ядрени мощности“, каза още икономистът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.

Свързани новини