Отидете към основна версия

3 014 14

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Отдавна не е имало такъв открит урок по вероучение като траурното шествие на Неофит (ВИДЕО)

  • георги годоров-
  • урок по вероучение-
  • погребение-
  • патриарх неофит

Защото българският народ не е настроен да възприема духовното. Той е разцърковен. Да кажем душевен, не духовен. И той няма да разбере, ако се качим на горния етаж  и направим едно съвършено погребение духовно. Понеже го правим с елементи на кич, с елементи на неадекватност, е много по-въздействащо за народа, коментира богословът

Снимка: ФАКТИ

Първо да кажем "Бог да прости Дядо Неофит". През последните дни и седмици за мен се случиха редица събития, които ме карат да смятам, че Бог управлява ръчно България и българската църква. Защото се правят многобройни грешки, включително и във връзка с ритуала и т.н. Но всички тези грешки, глупости, лукавства, се обръщат в добро. А това само Господ може да го направи. Защото ние не можем да произведем нещо добро. Ние сме лукави, помрачени. И Господ единствено от нашите лукавства може да осъществи неговото добро. Това коментира пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ богословът Георги Тодоров. Той продължи с разсъжденията си по следния начин:

Да кажем за ритуала на погребението на патриарха. Първо се каза, че Светейшият Неофит е пожелал да бъде погребан в Троянския манастир, където е бил замонашен. Което е съвсем естествено. Там е и дядо Максим, който му беше духовника- всичко е наред. Но някой вероятно злоупотреби с последното състояние на патриарха и каза- не, той пожела да бъде в "Света Неделя". Което вероятно не е вярно. Но-всяко зло за добро. Ако бяха направили едно съвършено монашеско погребение, никой нямаше да разбере. Кой ще отиде в Троянския манастир? Кой ще обърне внимание? Понеже го направиха в центъра на столицата и неизбежно между двата катедрални храма, трябваше да мине през центъра на града. И поради редица слабости сложиха този безумен БТР начело на шествието, и редица други такива неща- те се обърнаха за добро. Защото българският народ не е настроен да възприема духовното. Той е разцърковен. Да кажем душевен, не духовен. И той няма да разбере, ако се качим на горния етаж и направим едно съвършено погребение духовно. Понеже го правим с елементи на кич, с елементи на неадекватност, е много по-въздействащо за народа. А ние имаме този народ, нямаме някакъв небесен народ от ангели, които да очакват съвършенство.
Тези часове на това траурно шествие, бих казал, че отдавна не е имало такъв открит урок по вероучение за българския народ. Защото ние не сме виждали такова чудо.

Какви са въпросите, пред които се изправя родната църква, след смъртта на патриарх Неофит- вижте във Видеото

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини