Last news in Fakti

19 Март, 2024 15:36 2 941 14

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Отдавна не е имало такъв открит урок по вероучение като траурното шествие на Неофит (ВИДЕО)

  • георги годоров-
  • урок по вероучение-
  • погребение-
  • патриарх неофит

Защото българският народ не е настроен да възприема духовното. Той е разцърковен. Да кажем душевен, не духовен. И той няма да разбере, ако се качим на горния етаж  и направим едно съвършено погребение духовно. Понеже го правим с елементи на кич, с елементи на неадекватност, е много по-въздействащо за народа, коментира богословът

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Отдавна не е имало такъв открит урок по вероучение като траурното шествие на Неофит (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Първо да кажем "Бог да прости Дядо Неофит". През последните дни и седмици за мен се случиха редица събития, които ме карат да смятам, че Бог управлява ръчно България и българската църква. Защото се правят многобройни грешки, включително и във връзка с ритуала и т.н. Но всички тези грешки, глупости, лукавства, се обръщат в добро. А това само Господ може да го направи. Защото ние не можем да произведем нещо добро. Ние сме лукави, помрачени. И Господ единствено от нашите лукавства може да осъществи неговото добро. Това коментира пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ богословът Георги Тодоров. Той продължи с разсъжденията си по следния начин:

Да кажем за ритуала на погребението на патриарха. Първо се каза, че Светейшият Неофит е пожелал да бъде погребан в Троянския манастир, където е бил замонашен. Което е съвсем естествено. Там е и дядо Максим, който му беше духовника- всичко е наред. Но някой вероятно злоупотреби с последното състояние на патриарха и каза- не, той пожела да бъде в "Света Неделя". Което вероятно не е вярно. Но-всяко зло за добро. Ако бяха направили едно съвършено монашеско погребение, никой нямаше да разбере. Кой ще отиде в Троянския манастир? Кой ще обърне внимание? Понеже го направиха в центъра на столицата и неизбежно между двата катедрални храма, трябваше да мине през центъра на града. И поради редица слабости сложиха този безумен БТР начело на шествието, и редица други такива неща- те се обърнаха за добро. Защото българският народ не е настроен да възприема духовното. Той е разцърковен. Да кажем душевен, не духовен. И той няма да разбере, ако се качим на горния етаж и направим едно съвършено погребение духовно. Понеже го правим с елементи на кич, с елементи на неадекватност, е много по-въздействащо за народа. А ние имаме този народ, нямаме някакъв небесен народ от ангели, които да очакват съвършенство.
Тези часове на това траурно шествие, бих казал, че отдавна не е имало такъв открит урок по вероучение за българския народ. Защото ние не сме виждали такова чудо.

Какви са въпросите, пред които се изправя родната църква, след смъртта на патриарх Неофит- вижте във Видеото


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    20 3 Отговор
    Сатанистите влачиха ковчега на патриарха с БТР.Господ ще ги накаже,!

    Коментиран от #7

  • 2 Но го поругаха

    17 2 Отговор
    Кой погребва с БТР и то, когато хората масово да против изпращането на хора и оръжия в Украйна, патриархът не го заслужаваше

    Коментиран от #9

  • 3 Моля, моля!

    5 3 Отговор
    Другари, не обиждайте българите! Елементите на кич са ваша грешка!
  • 4 между другото

    3 4 Отговор
    Преди 15 години посетих Троянския манастир. Усещането ми беше, че там няма добра енергия.

    Коментиран от #13

  • 5 Този клоун

    9 3 Отговор
    Този клоун богослов колкото и Данчо Ментата. Минал е покрай богословието ... със строева крачка. Не че всичко беше перфектно но ние не сме имали такова погребение от времето на Второто царство. Щото през третото в подобни случай или сме били в схизма или под комунистическо робство или като в случая с дядо Максим лежеше тежка сянка върху легитимността на избора му. Щото проблема на разкола беше не в това което говореха разколниците за повечето неща бяха прави. Проблема беше че почти всяка дума казана от тях по адрес на дядо Максим важеше със същата сила или почти и за самите тях.
    Така че като цяло всичко мина много добре.
    Бог да прости дядо Неофит.
  • 6 Герен

    7 1 Отговор
    НЕ ВСИЧКИ СМЕ ЛУКАВИ И ПОМРАЧЕНИ.
    УРОКА НА ЛЮБОВ И СЪПРИЧАСТИЕ КЪМ НЕОФИТ БЕШЕ СПОНТАНО И ИСТИНСКО УЧЕНИЕ ЗА ЦЪРКВАТА НАША И НАЩИ ПОЛИТИЦИ. ДОБРИТЕ ПОЧТЕНИ ХОРА ИМ КАЗАХА. ТАКИВА КАТО НЕОФИТ ДА. НО КАТО ВАС МУШИКИТЕ НЕ
  • 7 време разделно

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Много си прав! Наистина беше крайно неподходящо да се използва военна машина за тази цел, мисля че добре украсен за случая впряг от 2 или 4 коня щеше да бъде много по-добър вариант! А за наказанието на сатанистите не се притеснявай, тях ГОСПОД има да ги наказва за много по-сериозни неща от БТР-а!

    Коментиран от #8

  • 8 Съдията Дред

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "време разделно":

    В София коне има в полицията, конния ескадрон , всички останали са в сиган махлеси. Ездитни коне не са подходящи да теглят впряг, а всеки, който е виждал кон, гледан от сиганчиту , знае, че и те не стават за траурна процесия. Навремето, при погребението на цар Борис Трети, голяма част от артилерийските разчети са били на конна повозка, конете са били обучени, и просто са избрали най добрите. Сега няма как. Но можеше вместо БТР да пратят един Хамър.

    Коментиран от #10

  • 9 Тагаренко

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Но го поругаха":

    Губеше ми се един БТР,но утре и той в Украйна.За следващото погребение обещавам "Брадли"( ако случайно дойдат).
  • 10 Съгласен съм с теб, ама с едно "но":

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Съдията Дред":

    Спокойно можеха да се обърнат към бате Сунай от Пещера - царят на тежковозите, щеше да има двойка или четворка, по павета не е проблем да теглят лафета. В състезанията теглят шейна с трупи на поляна... Винаги има начин, стига да има желание и... поне малко мисъл.
  • 11 име

    2 0 Отговор
    По-важно е на къде ще поеме църквата. Някои по-възрастни духовници имат морал и ценности, но сред по-младите не мисля ме е така. За мен църквата трябва да дава пример за постоянство и себераздаване. Трябва във всяко едно село, ако щете и с 50 човека останали, да има църква, отворена поне 3-4 дни в седмицата. А сега църквата се е съсредоточила съмо там, където има повече хора. Това е самоограничаване. Не засягам манастири и метохи, там са си типично църковни дейности. Църквата трябва да има колкото се може по-голяма връзка с хората на всякъде из България.
  • 12 Хахаха

    0 1 Отговор
    Другари попове,чуждите туристи питаха по какъв повод е военния парад.
  • 13 Бай дъ уей

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "между другото":

    Между другото, щом в енергията в Троянския манастир сте я усетили като не особено добра, по-скоро има проблем със собствената Ви енергия... Над себе си трябва да се замислите...

    Коментиран от #14

  • 14 не се кахъри

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай дъ уей":

    Проблемът е извън мен! А ти обясни защо се е появила новина за плачеща икона!