Отидете към основна версия

1 801 18

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Целта ни е да имаме най-силния възможен патриарх, човек, който да ни лидира (ВИДЕО)

  • георги тодоров-
  • избор-
  • патриарх-
  • силен човек

Патриарх Вартоломей има дълъг списък с тежки нарушения срещу църквата- не само срещу българската, а изобщо. Тези неща го правят недостоен за титлата Константинополски патриарх

Снимка: ФАКТИ

Светият синод излъчи трима достойни кандидати за патриарх, с което основната интрига, която се заплиташе, че ще имаме едва ли не разкол, отпадна. Няма да има разкол. Тримата са достойни. Но ролята на патриарх Вартоломей е доста спорна. Защото той исторически, а може би и личностно, се е вкарал, иска - не иска, в една антибългарска и антиправославна позиция със своите претенции да бъде Източен Папа, да бъде пръв без равни. А как може да бъдеш пръв без равни? Когато другите са ти подчинени. Е, за да му бъде подчинена българската църква, тя трябва да се откаже от своята самостоятелност. Което е чиста проба антибългарска позиция. И той, изпадайки в тази гордост, някак си се постави противник на всички поместни автокефалии. Освен тези, които се правят на разсеяни, но това и за тях важи.
Приближените митрополити на Вартоломей - митрополит на това, на онова, на Ефес, на Смирна. Ми те по места няма никой. В Ефес няма нито един християнин. В Смирна сигурно са 8 души. И в този смисъл това са празни титли, гръмки, но празни. Тези кухи и гръмки титли лишават самите митрополити от контакт с живата църква.
Това коментира в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова богословът Георги Тодоров. Той анализира и ситуацията около избора на нов български патриарх, който ще се проведе в неделя. Ето и още от неговите думи:
Нашата цел е да имаме най-силния възможен патриарх, с оглед на много тежките времена, които предстоят. За това трябва да имаме един силен и в духовно отношение, и във физическо отношение, и в обществено отношение патриарх. Той да няма провали в биографията си. Да няма за какво да се хванат. Аз много разчитам на съвестта на избирателите. Да не се поддават на вътрешни от лукавия сметки/ дай да изберем по-слаб, за да можем да го командваме, дайте да изберем по-слаб, за да не ни юрка/. Има човешки вътрешни мини подлости, които много често ни нашепват. Трябва да изберем човек, който да ни лидира, да извади най-доброто от малкото, което имаме. Защото не сме в разцвет духовен. Но ако ние извадим най-доброто от себе си, това е пак евангелско е библейско, че : "последните могат да станат първи". Ако в нашата слабост извадим най-доброто от себе си, имаме реалната надежда да опровергаем всички зложелатели. И патриарх Вартоломей, който има дълъг списък с тежки нарушения срещу църквата- не само срещу българската а изобщо. Тези неща го правят недостоен за титлата Константинополски патриарх.

Още от анализа на Георги Тодоров за ситуацията в българската църква и избора на нов патриарх в неделя може да проследите във Видеото

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини