Отидете към основна версия

7 421 20

Кой търгува с паметта на пътниците от полет MH17?

  • боинг 777-
  • джон кери-
  • донецк

Барак Обама и Джон Кери ясно посочиха кой е натиснал спусъка на фаталната ракета. Mълчанието на Путин обаче поставя въпроса дали той наистина контролира руските спецслужби?

Снимки: АП/БТА

Ракетната система, използвана за свалянето на боинг 777 на Малайзия еърлайнс в Източна Украйна, е дошла от Русия. Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

„Съвсем ясно е, че става въпрос за система, която е била прехвърлена от Русия и дадена в ръцете на проруските сепаратисти в Украйна, каза Кери в интервю, дадено за водещите в Америка телевизии.

Американският президент Барак Обама преди ден в нарочно изявление посочи, че самолетът MH17, пътуващ от Амстердам за Куала Лампур, е свален с ракета.

Държавният секретар не пропусна да отбележи, че

Белият дом знае мястото, откъдето е изстреляна фаталната ракета, така и нейната траектория.

Информацията е получена на базата на сателитни снимки. През последните месеци заради ескалацията на напрежението около руската анексия на Крим и възхода на сепаратистките движения в Донецк и Луганск, Пентагонът пренасочи разузнавателни сателите над тази част от Стария континент, припомниха за Факти.бг пожелали анонимност експерти по сигурността.

Знаем и точния час на изстрелването, отбеляза недвусмислено Кери. Той припомни, че вече са засечени в социалните мрежи и разговори между сепаратисти, които обсъждат свалянето на гражданския самолет, за което Факти. Бг писа. Американският президент Барак Обама е готов да предприеме допълнителни стъпки във връзка със ситуацията около Украйна, каза Кери.

Изводи на Съвета по национална сигурност на САЩ относно полет MH17

1. Нашата оценка е, че полет MH17 най-вероятно е свален от ракета земя-въздух SA-11 (система БУК), изстреляна от територията, контролирана от сепаратисти в Източна Украйна. Ние основаваме това заключение на няколко фактора.

2. През последния месец ние установихме нарастващ брой тежко въоръжение, преминаващо границата от Русия към Украйна в посока към сепаратистките бойци. Миналия уикенд Русия изпрати на сепаратистите конвой от военно оборудване от близо 150 машини, включително танкове, бронетранспортьори, артилерия и множество ракетни установки. Имаме също така информация, показваща, че Русия обучава сепаратистки бойци в база в Югозападна Русия. Това обучение включва и работа с противовъздушни системи.

3. Проруските сепаратисти са демонстрирали умения за работа с ракети земя-въздух и са свалили над една дузина самолети в последните няколко месеца, включително два големи транспортни самолета.

4. По времето, когато полет MH17 изгубва контакт, ние установихме, че ракета земя-въздух е била изстреляна от област, контролирана от сепаратистите, в Югоизточна Украйна. Ние вярваме, че тази ракета е била от типа SA-11.

5. Прихванати разговори на сепаратисти, качени в You Tube от украинското правителство, показват, че сепаратистите са притежавали системи SA-11 поне от понеделник, 14 юли. В прихванатите разговори сепаратистите споменават няколко пъти, че имат и предислоцират системите БУК (SA-11).

6. Публикации в социалните медии от четвъртък показват системи SA-11, придвижващи се през контролираните от сепаратисти градове Торез и Снижне, близо до мястото на катастрофата и предполагаемата точка на изстрелване на ракетата земя-въздух. От тази позиция SA-11 има обхват и височина с възможност да свали полет MH17.

7. Украинците също имат системи SA-11, но ние сме сигурни, че не е имало украински противовъздушни системи в обсега на катастрофата. Освен това украинските сили не са изстреляли нито една ракета земя-въздух по време на конфликта, въпреки че често са се оплаквали от нарушения на тяхното въздушно пространство от страна на руски военни самолети.

8. Малко след катастрофата сепаратисти, включително самопровъзгласилият се „министър на отбраната” на Донецката народна република Игор Стрелков поемат отговорност за свалянето на военен транспортен самолет, което е публикувано в социалните медии.

9. В прихванатия разговор, който беше широко разпространен в интернет, известен сепаратистки лидер казва на друг човек, че сепаратистка фракция е свалила самолет. След като стана ясно, че това е бил граждански самолет, сепаратистите свалят от социалните медии публикациите, с които се хвалят, че са свалили самолет и че притежават системата БУК (SA-11).

10. Аудиозапис, предоставен на медиите от украинските сили за сигурност, е бил анализиран от международни специалисти по разузнаване, които потвърдиха, че това са автентични разговори между известен сепаратистки лидер, сравнявайки предоставените в интернет от Украйна аудиозаписи със записи на известни сепаратисти.

11. Видеозаписи, публикувани вчера в социалните медии, показват ракетна система земя-въздух SA-11, придвижваща се на транспортна установка през Краснодон обратно в Русия. Видеозаписът показва, че на тази система липсва поне една ракета и се предполага, че тя е произвела изстрелване.

12. Събитията на мястото на катастрофата ясно показват, че сепаратистите имат пълен контрол над този район.

Материалът е предоставен от посолството на САЩ в София

ОССЕ заяви днес, че нейните наблюдатели са били информирани, че 200 тела, изнесени от мястото на падането на малайзийския самолет, са качени на влакова композиция от хладилни вагони в очакване на пристигането на международните експерти. Влакът щял да транспортира телата до Донецк, бастион на проруските сепаратисти. Официален Киев води разговори да получи телата, а

сепаратистите не са склонни да ги предадат за международна експертиза.

По последни данни са намерени телата на 223 загинали. В хладилните вагони се намират 192 трупа и 8 части от тела.

Украинските власти не могат да дадат гаранции за безопасността на международните експерти, които ще работят на мястото, където бе свален малайзийският самолет. Това призна пред медии украинският вицепремиер Володимир Гройсман.

Президентът Петро Порошенко е предоставил самолет, с който специалистите да бъдат закарани до най-близкото безопасно място в източната част на страната.

До мястото на катастрофата обаче експертите трябва да стигнат сами, предупреди Володимир Гройсман.

Досега само военни са успявали да поразят самолети на подобна височина -

като например корейския "Боинг 747" през 1983 година над съветското въздушно пространство, или иранския "Ербъс А 300", свален с ракета от американска фрегата в Персийския залив. С подобни оръжия разполагат професионалните армии, но не и бунтовнически групировки, посочва пред „Дойче веле“ германският експерт по въздухоплаването Хайнрих Гросбонгард.

Пилотите на пътнически самолет, който е бил атакуван с ракета, не са в състояние да регистрират нападението. Със системи за ранно предупреждение са оборудвани само военните самолети или тези на някои държавни глави. Пътническите и транспортните самолети не разполагат с такава техника на борда. Овен това дори и да установят, че към тях е изстреляна ракета, пилотите в гражданската авиация не могат да предотвратят удара, тъй като подобни самолети са относително бавни и тромави.

Конфликтът навлиза в съвсем нова фаза

Свалянето на малайзийската машина променя изцяло структурата на украинския конфликт: атаката срещу пътнически самолет на височина от 10 хиляди метра с помощта на ракетна установка показва ясно, че сепаратистите не са някакво безобидно формирование, което разполага само с леко оръжие.

Фактът, че използват такива комплексни оръжейни системи, подсказва, че могат да разчитат на солидна професионална помощ. Да се докаже, че тази помощ идва от армията или тайните служби на Русия, ще е много трудно, но тази версия е твърде вероятна, коментира „Дойче веле“.

Така става все по-ясно, че кризата в Донбас не е просто вътрешноукраински конфликт, а война между Украйна и подкрепяни от Русия сили.

И Кремъл е на кръстопът

Но не само Западът трябва да преосмисли стратегията си. Руската политика също е на кръстопът. Ако Москва не заяви ясно и категорично, че оттегля подкрепата си за сепаратистите, всички опити на Кремъл да отхвърля отговорността за кръвопролитията в съседна Украйна ще са оттук нататък напълно безполезни. Време е президентът Путин да заяви ясно дали наистина иска мир. В противен случай можем да останем с впечатлението, че най-могъщият човек в Русия е изгубил контрола над армията си и специалните си служби, тревожи се „Дойче веле“.

Общо жертвите са 298 души, като от тях 193-ма са холандски граждани, 43-ма са малайзийци (включително 15-членния екипаж), 27 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци, четирима германци, четирима белгийци, трима филипинци и по един гражданин на Канада и Нова Зеландия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини