Отидете към основна версия

2 689 15

Украйна даде "особен статут" на Донбас (обновена)

  • украйна-
  • петро порошенко-
  • законопроекти-
  • особен статут-
  • донбас-
  • донецка и луганска области-
  • местното самоуправление-
  • протест

В същото време в Киев бежанци от източните области на страната протестират срещу провеждането на избори в окупираните територии

Проруски бунтовник слага знамето на самопровъэзгласилата се Новорусия в Донецк. Снимка: АП/БТА

Върховната рада (парламентът) на Украйна прие закони за особения статут на отделни райони на Донбас и за амнистията. „За“ особения статут са гласували 277 депутати, а „за“ амнистията – 287. Според някои парламентаристи законите за легализацията на Донецката и Луганската народна републики са били приети в нарушение на процедурите – тайното гласуване в случая било незаконно.
Според приетите закони местни избори в някои области там ще се състоят на 7 декември 2014 г.

Върховната рада на Украйна регистрира по-рано днес президентските законопроекти за особения статут на отделни райони от Донбас и за амнистията. Докумените "За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ и „За недопускане на преследване и наказания на лица участници в събитията в Донецка и Луганска области“ (с изключение на извършилите тежки престъпления) са били предадени от държавния глава Петро Порошенко на депутатите и са качени на сайта на украинския парламент. До последно не се знаеше със сигурност точно кога те ще бъдат разглеждани, макар да се очакваше това да стане през днешния ден, съобщи "Сегодня.ua". Според някои медии, самият Порошенко е пристигнал в Радата за дебатите.

“Страната трябва да знае какво е това специален статут за 3 години за Донецка и Луганска област“, написа в своя профил във Фейсбук депутатът от фракцията на Юлия Тимошенко „Баткивщина“ - Сергей Власенко в коментар на факта, че обсъжданията ще текат при закрити врата.

В същото време около сградата на Върховната рада в Киев има протестна акция срещу приемането на закон за „особен статут“ на Донбас. Според CityNews, протестът е организиран от бежанци от източната част на страната, които смятат, че „никакви избори не трябва да се провеждат в окупираните територии“ и са възмутени от опитите за легализация на самопровъзгласилите се народни републики. Законопроектът на Порошенко препоръчва да се насрочат извънредни местни избори за 9 ноември 2014 г. на териториите са особен статут.

"Искаше ни се депутатите да чуят и украинския Донбас, а не само проруския, и да отчетат, че ние сме изгубили там собствеността си, работните си места, повечето си граждански права и родината си. И искаме да си ги върнем обратно“, заяви главният редактор на интернет изданието "ОстроВ" Сергей Гармаш, който също участва в протестната акция.

Представители на сепаратистите пък заявиха, че няма да се съобразяват със законите на Порошенко, дори и Радата да ги приеме.

Вчера пък президентът на страната Петро Порошенко внесе за ратификация във Върховната рада законопроекта за асоциирането на Украйна с Евросъюза. В документа не са внасяни никакви поправки. Според говорителя на парламента Олександър Турчинов, президентът се бил договорил с Европарламента за незабавна синхронна ратификация. По-късно обаче икономическият министър на Русия Алексей Улюкаев заяви, че е постигната договореност  споразумението да влезе в сила през 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: