Отидете към основна версия

1 223 9

САЩ предоставят на Украйна финансови гаранции за $ 1 млрд.

  • украйна-
  • сащ-
  • помощ-
  • сигурността-
  • отбраната-
  • вашингтон-
  • финансова гаранция

При посещението на Порошенко във Вашингтон са договорени $ 53 млн. помощ за сигурността и отбраната на страната, както и за хуманитарна помощ

Украинският президент Порошенко и държавният секретар на САЩ Джон Кери на сесия на Конгреса във Вашингтон. Снимка: Синхуа/БТА

САЩ ще предоставят на Украйна финансова гаранция за 1 милиард долара, съобщи президентът на страната Петро Порошенко на своята страница във Фейсбук, откъдето новината бе тиражирана от световните агенции.
Помощта от страна на САЩ за гарантиране на сигурността в Украйна ще се разшири. „Президентът на САЩ увери, че имаме не само верен приятел в негово лице, но и в лицето на американския народ. Америка сега е с народа на Украйна“, заявява Порошенко.

Малко по-рано „Ройтерс“ съобщи, че при визитата на украинския държавен глава във Вашингтон е постигната договореност за предоставяне на 53 милиона долара помощ за Украйна. 46 милиона от тях ще бъдат предназначени за обезпечаване на сигурността и поддръжка на въоръжените сили на страната. Останалите 7 милиона ще бъдат предадени на хуманитарни организации за оказване на помощ на пострадалите от конфликта в Донбас.

Финансова гаранция може да бъде предоставена на правителството на която и да било страна от финансови институции или друга държава в случай, че съответното правителство не може да изпълни своите задължения. Например може да става думаза гаранция в случай на дефолт по някакъв дълг. За какво точно става дума в конкретния случай, Порошенко не е пояснил.

По този начин, според данните на пресслужбата към администрацията на президента на САЩ, общият обем на американската финансова помощ за Украйна ще достигне 116 милиона долара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Порошенко затваря границата с Русия

    Украинският президент Петро Порошенко е наредил на правителството да обсъди временното затваряне на границата с Русия. До тази рестриктивна мярка с ...
    25.09.2014
    1 626
    1