Отидете към основна версия

20 Октомври, 2014 10:42, обновена 20 Октомври, 2014 10:42 14 172 11

Руска подводница бедства в залива на Стокхолм?

  • швеция-
  • флот-
  • русия-
  • подводница
Снимки: АП/БТА

Инцидент с руска подводница е станал край бреговете на Швеция. Властите в Стокхолм дори са прихванали сигнал за бедствие, съобщава шведски таблоид.

Още от миналия петък шведският флот е започнал издирвателна операция. От Москва отричат техен кораб или подводница да бедстват, уточнявайки че флотът изпълнява обикновени задачи.

Svenska Dagblade съобщава, че шведският флот е предприел широкоиздирвателна операция след като бил засечен сигнал за бедствие от руска подводница.

От своя страна Министерството на отбраната в Стокхолм разпространи снимка, на която се вижда чужда подводница в района на залива до столицата. Смята се, че тя все още не е напуснала териториалните води на скандинавската държава.

Ръководителят на издирвателната операция контраадмирал Андерс Гренстад обяви, че е разширен периметъра на операцията. Той отказа да даде повече подробности. Агенция Ройтерс отбелязва, че мобилизацията в шведския военноморски флот е безпрецедентна от края на Студената война.

Висшият военен уточни, че е твърде рано да се говори дали една или друга страна е замесена в инцидент с нарушаване на шведските териториални води.

Контраадмирал Андерс Гренстад посочи, че няма засечени сигнали за помощ или бедствие.

В операцията обаче участва и стелт корветата HMS Visby, която е оборудвана за борба с подводници, припомнят военни експерти.

Корабите са разположение на по-малко от 50 км от столицата Стокхолм. По време на Студената война Швеция често преследваше съветски подводници край бреговете си, включително с пускането на дълбоководни бомби, припомня Ройтерс.

Ако издирвателната операция открие руска подводница край шведските брегове, това ще е първото сериозно изпитание за премиера Стефан Льофвен само седмици след като неговото лявоцентристко правителство на малцинство встъпи в длъжност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: