Отидете към основна версия

4 548 10

Афроамериканец застреля двама полицаи и се самоуби

  • застреля-
  • афроамериканец-
  • исмаил бринсли-
  • полицаи-
  • пистолет-
  • ерик гарнър

Исмаил Абдула Бринсли мъстял за друг убит от полицаи тъмнокож

Полицаи и минувачи отдават почит на загиналите пазители на реда. Снимки: АП/БТА

28-годишен афроамериканец застреля в нюйоркския район Бруклин двама полицаи снощи и малко по-късно се самоуби в близка метростанция, съобщи „Ройтерс“. Нападателят Исмаил Абдула Бринсли, въоръжен с пистолет, се приближил до патрулната кола, в която били Венцзян Лиу и Рафаел Рамос, и без да промълви дума, открил огън по тях. Когато забелязал приближаването на друг патрулен автомобил, той избягал в метрото и се прострелял смъртоносно в главата. Ранените полицаи били транспортирани в болница, но лекарите не успели да ги спасят.

Скоро преди убийството нападателят бил публикувал в Инстаграм снимка на пистолет и написал, че се готви да даде крила на две свини, които „взеха един от нас“. Бележката била съпроводена с хаштагове #ShootThePolice и #RipEricGarner. 43-годишният Ерик Гарнър, също тъмнокож, почина, докато четирима полицаи се опитвали да го задържат за незаконна улична търговия с цигари. Един от пазителите на реда – 29-годишният Даниел Панталео, бял, започнал да го души и той издъхнал, но съдът в Ню Йорк оправда полицая.

В началото на декември избухнаха протестни акции срещу полицейския произвол и оправдаването на Панталео. При една от тях в сградата на централната жп гара на мегаполиса десетки направиха лежаща демонстрация, имитирайки задушаване. В хода на протестите в цялата страна бяха арестувани стотици.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди убийството на двамата полицаи. „Двама храбри мъже няма да се върнат у дома при своите близки и за това няма оправдание – казва се в изявлението на държавния глава. - Заради нашата безопасност полицаите всеки ден рискуват своята и заслужават нашето уважение“. Обама призова за отказ от насилието и думите, които нараняват, а хората да се обърнат към изцеляващите думи – молитвите, търпеливия диалог, съчувствието към семействата и приятелите на загиналите.

В момента президентът Обама е на семейна почивка на Хаваите и играел голф, когато получил трагичната новина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини