Отидете към основна версия

4 111 23

Русия прави военни учения до бреговете на САЩ

  • карибско море-
  • сащ-
  • венецуела-
  • русия-
  • куба

Новината за военните маневри се появи ден след визитата в Каракас на руския военен министър Сергей Шойгу

Русия и Венецуела са планирали военно-морски учения за втората половина на 2015 г. близо до бреговете на САЩ, съобщава Интерфакс.

Маневрите ще са под названието „Венрус-2015“ и в тях участие ще вземе и военния флот на Венецуела. Планира се военните учения да се проведат в южните райони на Карибско море.

Пожелал анонимност дипломатически източник от военните среди разкри, че точният брой на военните кораби от Венецуела и Русия трябва да бъде определен до края на февруари. Детайлните планове ще бъдат разработени до края на март. Според плановете на руското командване флота на Венецуела и Русия ще отработи тактическо разгръщане в южната част на Карибско море, така и противовъздушна отбрана. Венецуела е обещала да изпрати ескадрила от самолети за участие в маневрите, които ще се проведат близо до бреговете на САЩ.

Новината за военните маневри се появи ден след визитата в Каракас на руския военен министър Сергей Шойгу.

През 2008 г. в региона се проведоха първите съвместни руско-венецуелски учения. От кубинската криза в средата на миналия ХХ в. това беше е първото символно завръщане на флотата на Кремъл в тази част на света.

Малко известен факт е, че през януари 2015 г. в дните около затоплянето на отношенията между Куба и САЩ в пристанището на Хавана акостира руския разузнавателен кораб „Виктор Леонов“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини