Отидете към основна версия

4 325 13

Путин нарече убийствата на арменци от 1915 г. "геноцид"

  • арменски геноцид-
  • юбилей-
  • геноцид-
  • владимир путин-
  • русия-
  • турция-
  • армения

Путин за арменския геноцид: Няма оправдание за масовото елиминиране на етническа основа

Снимка: kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин използва думата "геноцид", за да определи изтреблението на арменците, извършено в Османската империя от края на Първата световна война, предаде агенция Интерфакс.

Турция остро осъди изказването му и заяви, че е "дискриминация" кланетата на арменци да се нарекат "геноцид", съобщава брутанският вестник "Телеграф".

В изявление, публикувано на уебсайта на Кремъл по повод на събитие в Москва, наречено "Свят без геноцид", руският лидер нарече събитията от 1915 г. "печална дата, свързана с едно от най-ужасните и драматичните събития в историята на човечеството, геноцида над арменския народ."

Путин заяви, че Русия разглежда масовите убийства на арменците като своя лична болка и тъга и обяви, че руснаците прекланят глава пред паметта на всички жертви на трагедията 100 години по-късно. Той подчерта, че масовото убийство на хората заради тяхната етническа принадлежност няма никакво оправдание и обеща, че страната му няма да промени обективната и последователна позиция по отношение на събитията от 1915 г.

„Международната общност трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че  подобни зверства никога повече няма да се повторят. Бъдещите поколения арменци и тези на другите народи в този регион трябва да живеят в свят на хармония и никога  да не познаят ужасите, които са част от разпалването на религиозна вражда, агресивен национализъм и ксенофобия“, заяви още руският държавен глава.

Путин утре ще отпътува за арменската столица Ереван, където ще участва в церемониите по повод 100 г. от арменския геноцид в Турция.

Въпреки това, говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че посещението на Путин в арменската столица няма да навреди на отношенията между Турция и Русия.

За турския президент Реджеп Ердоган, който нарича Владимир Путин "моят скъп приятел", както и за цяла Турция това изявление бе шокиращо, отбелязват турските информационни агенции.

Арменското правителство и диаспората от години водят кампания светът да признае кланетата от 1915 г. като "геноцид", но тазгодишният юбилей бе поводът много страни да признаят събитията от преди 100 години като "геноцид".

Папата описа масовите убийства на арменци под османска власт в края на Първата световна война като "първия геноцид на 20 век" и с изявлението си накара Турция да отзове специалния си пратеник във Ватикана.

Анкара отзова днес и своя посланик в Австрия, след като Виена също призна геноцида над арменците.

Европейският парламент също призова Турция да признае убийствата на арменци през последните години на Османската империя като "геноцид".

Германският парламент ще приеме в петък декларация, осъждаща избиването, в която ще се използва думата "геноцид". Въпреки това, президентът на САЩ Барак Обама не се очаква да се използва думата "геноцид" в традиционното си изявление на 24 април по случая.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания