Last news in Fakti

23 Април, 2015 15:42 4 314 13

Путин нарече убийствата на арменци от 1915 г. "геноцид"

  • арменски геноцид-
  • юбилей-
  • геноцид-
  • владимир путин-
  • русия-
  • турция-
  • армения

Путин за арменския геноцид: Няма оправдание за масовото елиминиране на етническа основа

Путин нарече убийствата на арменци от 1915 г. "геноцид" - 1
Снимка: kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин използва думата "геноцид", за да определи изтреблението на арменците, извършено в Османската империя от края на Първата световна война, предаде агенция Интерфакс.

Турция остро осъди изказването му и заяви, че е "дискриминация" кланетата на арменци да се нарекат "геноцид", съобщава брутанският вестник "Телеграф".

В изявление, публикувано на уебсайта на Кремъл по повод на събитие в Москва, наречено "Свят без геноцид", руският лидер нарече събитията от 1915 г. "печална дата, свързана с едно от най-ужасните и драматичните събития в историята на човечеството, геноцида над арменския народ."

Путин заяви, че Русия разглежда масовите убийства на арменците като своя лична болка и тъга и обяви, че руснаците прекланят глава пред паметта на всички жертви на трагедията 100 години по-късно. Той подчерта, че масовото убийство на хората заради тяхната етническа принадлежност няма никакво оправдание и обеща, че страната му няма да промени обективната и последователна позиция по отношение на събитията от 1915 г.

„Международната общност трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че  подобни зверства никога повече няма да се повторят. Бъдещите поколения арменци и тези на другите народи в този регион трябва да живеят в свят на хармония и никога  да не познаят ужасите, които са част от разпалването на религиозна вражда, агресивен национализъм и ксенофобия“, заяви още руският държавен глава.

Путин утре ще отпътува за арменската столица Ереван, където ще участва в церемониите по повод 100 г. от арменския геноцид в Турция.

Въпреки това, говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че посещението на Путин в арменската столица няма да навреди на отношенията между Турция и Русия.

За турския президент Реджеп Ердоган, който нарича Владимир Путин "моят скъп приятел", както и за цяла Турция това изявление бе шокиращо, отбелязват турските информационни агенции.

Арменското правителство и диаспората от години водят кампания светът да признае кланетата от 1915 г. като "геноцид", но тазгодишният юбилей бе поводът много страни да признаят събитията от преди 100 години като "геноцид".

Папата описа масовите убийства на арменци под османска власт в края на Първата световна война като "първия геноцид на 20 век" и с изявлението си накара Турция да отзове специалния си пратеник във Ватикана.

Анкара отзова днес и своя посланик в Австрия, след като Виена също призна геноцида над арменците.

Европейският парламент също призова Турция да признае убийствата на арменци през последните години на Османската империя като "геноцид".

Германският парламент ще приеме в петък декларация, осъждаща избиването, в която ще се използва думата "геноцид". Въпреки това, президентът на САЩ Барак Обама не се очаква да се използва думата "геноцид" в традиционното си изявление на 24 април по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NoToRasism

    9 0 Отговор
    Признай бе Ердоган-е, признай! Що се дърпаш, като магаре на мост? Не си отива казаното от Ататюрк и издълбано на паметната плочата на Дарданелите с отрицанието Ви на арменския геноцид! Признавайте и да се свършва. "Признат грях не е грях" е казал народа! За справка германци и евреи и отношенията им 70 год. по-късно. Няма как тотално да се уважаваме без да си признаем и извиним за грешките!

    Коментиран от #2, #7

  • 2 антракс

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "NoToRasism":

    Путин си вкарва таралеж където не трябва! Можеше тихомълком да участва в Ереван, вместо това си руши отношенията с основен търговски партньор!

    Вярно е, разбира се - чист геноцид е! В същото време обаче е проява на човек, лишен от тактичност, да влиза в спорове и пререкания с бизнес партньорите си.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 европеец

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "антракс":

    глупости. Путин винаги говори честно и открито, ако смята нещо геноцид - казва го направо. тук няма спор или пречка за търговски отношения - говорят за исторически въпрос. просто Путин не е като Обама - да лиже г...за на който и да е, ако има взимане-даване с някой
  • 4 Бай хой

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "антракс":

    А истината къде остава. Или за вас от протестна мрежа няма чест и достойнство а само защита на американските интереси със всички средства и методи.

    Коментиран от #9

  • 5 mediator37

    4 0 Отговор
    Турците никога няма да дораснат до нивото на цивилизована Европа.
  • 6 ссс

    5 0 Отговор
    поредното блестящо и справедливо изказване на Путин
  • 7 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "NoToRasism":

    АКО ПРИЗНАЯТ
    КАКТО ГО НАПРАВИХА МНОГО ДЪРЖАВИ
    И 40 ЩАТА НА АМЕРИКА
    ТРЯБВА ДА ИМ ВЪРНАТ ЗЕМИТЕ НА АРМЕНЦИТЕ
    ПОЛОВИН ТУРЦИЯ
    ДРЕВНО АРМЕНСКАТА СТОЛИЦА АНИ
    АКО СТЕ Е СРЕЩАЛИ ПО КРЪСТОСЛОВИЦИТЕ И ТЯ Е ТУРЦИЯ
    РЕД Е НА БАТ БОЙКО ДА ПРИЗНАЕ
  • 8 56223

    1 2 Отговор
    Турски поток май ще му избяга... Ердоган е фанатик и мисли само за величието на Османската империя. Сега го притиснаха да избира дали да се репчи на Путин и да се изложи отново с грандоманските си мечти за Велика турска империя (което тоя път може да му струва поста понеже иде реч за милиарди) или да си наведе главата за благото на народа и тихо да се съгласи да бъде икономически васал с голяма изгода и позиция на разпределител на руския газ. Кое ли ще победи- егоизма или капитализма?!
  • 9 До овчарските геги по-долу

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Кой ли е от протестна мрежа?! Май-май вие, дето лепите минуси на поразия и ближете г.за на другаря Путин дистанционно?

    Между другото, дори самите арменци са наясно, че едня от причините за геноцида е традиционната връзка на арменския народ с Русия - турците са видяли проводник на руското влияние и опасност за страната си. Абе, грозна работа! Векове наред са в една държава, накрая нещата опират до подялба на османското наследство и ... Ясно ви е какво следва!

    Коментиран от #11, #13

  • 10 до 9

    3 0 Отговор
    Лицемерието и арогантността нямат граници--това за твоя коментар....
  • 11 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "До овчарските геги по-долу":

    Продажниците мислят единствено за подялба и пари. Това издава принадлежността ти към протестна мрежа.

    А османското наследство е предимно въшки, глад и мизерия.Те са нашественици по нашите земи и нищо не са сътворили освен грабежи геноцид и ислямизиране.

    Коментиран от #12

  • 12 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    ТОЧНО КАЗАНО
    И ТОВА СЕ ВИЖДА ОТ ТЕЗИ
    ТУРСКИ ФИЛМИ
    КАКВО МОЖЕМ ДА НАУЧИМ ОТ ТЯХ
    НИЩО ХУБАВО 500Г ТУРСКО РОБСТВО
    Е КАКВО РАЗВИТИЕ ДА ИМАМЕ
  • 13 ярослав станчев

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "До овчарските геги по-долу":

    И какво като са наясно арменците???Това оправдава ли турския геноцид над арменския народ???Оправдава ли 500 годишното системно унищожение на българския народ от османските турци???Оправдава ли ги бе.....интелигент???Хората признават,че има геноцид,ние не.Що,щото 500 години сме живели братски с тях,нали???Бегай да целуваш .... ръката на Владо Зидаров и на Ердоган и да им се извиниш,че сме се освободили от прекрасния живот в светлата им империя.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания