Отидете към основна версия

3 543 6

САЩ отзовава посланика си в Атина

  • сащ-
  • гърция-
  • посланик

Държавният департамент на САЩ е решил да отзове посланика си в Атина една година по-рано от предвиденото, тъй като той не успял да информира Вашингтон за проектозакона за съдебната реформа, приет от гръцкия парламент. Това съобщи агенция Sputnik, като се позова на гръцкия вестник "Катимерини".

"Според дипломатически източници, в Държавния департамент са разкритикували работата на посланик Дейвид Пиърс, защото той не е информирал в цялост Вашингтон за политическите и икономическите събития в Гърция в момент, когато те са били в центъра на световното внимание, включително и на Белия дом "- пише вестникът.

Острата реакци на Вашингтон е по повод одобрения в понеделник от парламента на Гърция законопроект за реформа в затворите, който би позволил на осъдения с пет доживотни присъди Савас Ксирос и други затворници с увреждания да се надяват на по-хуманно отношение. Ксирос, например, може да пренасочен под домашен арест.

Ксирос е член на революционната група "17 ноември". Той увреди зрението и слуха си през 2002 г., след като в ръцете му се взриви самоделна бомба. Това доведе до разкриването и разгрома на терористична клетка от чиито действия от 1975 до 2000 г. са загинали 23 души, сред които граждани на САЩ, Великобритания и Турция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини