Отидете към основна версия

28 Май, 2015 08:00, обновена 28 Май, 2015 08:00 7 143 9

Експерт даде показания в дело срещу бивш нацист за Циклон Б

  • циклон б-
  • аушвиц-
  • дело-
  • ss-
  • оскар грьонинг

Грьонинг е обвинен в подпомагане на смъртта на най-малко 300 000 души докато работел в Аушвиц

Снимки АП/БТА

Съдебен лекар е дал доказателства за ефекта на отровния газ Циклон Б, използван от нацистите, за убийството на затворници в лагера на смъртта Аушвиц през Втората световна война, по време на процес срещу 93-годишен бивш член на SS в Северна Германия, съобщава ДПА. 

Циклон Б е търговското име на циановодорода, който може да се окаже фатален в рамките на секунди, но в по-слаби концентрации, може да отнеме от 30 до 60 секунди преди да доведе до смърт, заяви експертът, разпитан по делото срещу бившия член на SS Оскар Грьонинг.

Газът е използван от нацистите в Германия по време на Холокоста, за да убие един милион души в газовите камери в Аушвиц-Биркенау, Майданек и други лагери на смъртта.

Следвайки доказателствата на съдебния лекар, съдът в град Люнебург изслуша бивш съдия по дело срещу обвиненият Оскар Грьонинг, известен като Счетоводителя на "Аушвиц".

По време на процес в Дуисбург  в началото на 1990-те години, срещу различен членове на SS, Грьонинг е свидетелствал, но показал "изненадваща липса емоция", каза съдията.

Грьонинг е обвинен в подпомагане на смъртта на най-малко 300 000 души докато работел в Аушвиц. В началото на процеса той призна моралната си вина.

Грьонинг описва ролята си като "броене на пари, конфискувани от новопристигналите", и казва, че е станал свидетел на масови убийства, но отрича да е участвал лично в геноцида. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на между 3 и 15 години затвор.

Съдът е отменил производството, първоначално планирано за сряда, в разглеждане на продължаващата влошено здраве Грьонинг.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: