Отидете към основна версия

706 0

Швейцария започна разследване за шпионаж по време на преговорите с Иран

  • шпионаж-
  • иран-
  • швейцария-
  • разследване-
  • преговорите

В компютрите на хотелите, където са се провеждали срещите за иранска ядрена програма бяха открити следи от компютърен вирус

Прокуратурата в Швейцария обяви, че е започнала разследване по повод подозренията, че швейцарски хотели, където са се провеждали преговори за ядрената програма на Иран са били атакувани от шпионски софтуер, съобщи Ей Би Си.

От компанията за антивирусна сигурност Касперски заявиха, че са открили подобрена версия на вируса Duqu в компютрите на хотелите. От фирмата смятат, че програмата е била толкова сложна, че най-вероятно е създаден от правителство. Според експерти в програмирането вирусът се използва за извършването на най-тайните операции от страна на Израел за събирането на разузнавателна информация.

Андре Марти, говорител на швейцарските федерални прокурори заяви, че разследването е насочено срещу неизвестни лица и е започнато в следствие на доклад от Швейцарската разузнавателна агенция.

Разследването е започнало на 12-ти май, когато по време на проверки е бил иззет  неназован технологичен материал. Подобно разследване е започнато и от властите в Австрия. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: