Отидете към основна версия

3 463 52

САЩ може да разположи тежко въоръжение в България

  • сащ-
  • българия-
  • въоръжение

Американското министерство на отбраната иска да разположи въоръжение за 5000 военни в страни от Източна Европа

Снимка: БТА/AP

Възможно е САЩ да разположи тежко въоръжение в България и други държави от Източна Европа, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Във връзка с възможността за агресия от страна на Русия, американските власти планират да разположат тежко въоръжение, танкове и бронетранспортьори за около 5000 войника в няколко Балтийски и Балкански държави. Анексирането на Крим от страна на Русия и напрежението в източната част на Украйна са довели до тревога в НАТО и ново военно планиране.

Разширяването на НАТО през 2004 г. включваше приемането на няколко Балтийски и Балкански държави. От тогава насам САЩ и техните съюзници избягваха струпването на войски на изток, тъй като търсиха различни форми на партньорство с Русия.

Размерът на оборудването, което се планува да бъде разположено, е по - малко в сравнение с това, което Русия  би могла да пусне в действие срещу членките на НАТО, намиращи се в близост до нейните граници, но то трябва да служи като надежден признак за американския ангажимент.

Висшите военни служители в САЩ са заявили, че се нуждаят от одобрение на плана от военния министър на страната Аштън Картър и Белия дом, което трябва да дойде преди срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел, която ще се състои по-късно през този месец.

Според първоначалния план, трябва да бъде разположено оборудване достатъчно за около 750 военни  в Полша, Румъния, България и може би Унгария. Оборудване за 150 военни може да бъде доставено и в Литва, Латвия и Естония.

Говорителят на Пентагона Стивън Уорън заяви, че военните продължават да проучват кое е най-доброто място за разполагане на тежки оръжия и оборудване , като това става със съдействието на американските съюзници.

„Към този момент ние не сме взели финално решение, за това дали и кога да предвижим това оборудване.“, добави той.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини